Uhorky nakladané so zeleninou do súdka

terakota - fotkaterakota, 6. augusta 2014
Uhorky nakladané so zeleninou do súdka
Foto: terakota

Pridať tento recept ma inšpiroval Rain333. V lete nakladám jednu várku uhoriek so zeleninou do súdka, ktoré mi vydržia najviac tak do vianoc. Zobraziť celý popisPridať tento recept ma inšpiroval Rain333. V lete nakladám jednu várku uhoriek so zeleninou do súdka, ktoré mi vydržia najviac tak do vianoc. Nefotil som pri ich nakladaní, tak len ten môj recept iba ako iná varianta a inšpirácia pre ostatných. Nakladám do 15 lit. hlineného súdka na kapustu. Zeleninu dávam čo najčerstvejšiu a je vhodným doplnkom na prizdobenie taniera pri podávaní rôznych jedál mís.

30 minút
príprava

Suroviny

 baranie rožky




Postup

  1. 1

    Súdok dôkladne vyumývame, zalejeme do 1/3 vriacou vodou a zakryjeme. Pretrasieme, aby sme presterilizovali celú vnútornú plochu. Zeleninu a uhorky dôkladne vyumývame a pripravíme na nakladanie. Papriku zbavíme stopky, tak že ju zrežeme čo najtesnejšie. Očistenú cibuľku nerozkrajujeme. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájame ozdobným vrúbkovaným nožom na kolieska -plátky. Karfiol podelíme na drobné ružičky, patizón na osminky. Kôpor nasekáme na cca 2-3 cm .

  2. 2

    Na dno súdka uložíme hroznové listy 2-3 ks (Zachovávajú nám prirodzen farby uhoriek a zeleniny). Pridáme vrstvu kôpru, jednu časť zeleniny zo všetkého trochu. Na to naukladáme jednu vrstvu uhoriek stopkou nadol. preložíme ďalšou vrstvou zeleniny a kôpru. Znovu naukladáme vrstvu uhoriek a postupujeme tak až po horný okraj. Koreň chrenu rozrežeme po dĺžke a dvomi kúskami zafixujeme všetko, tak, aby nám nevyplávala zelenina nad hladinu nálevu.

  3. 3

    Dostatok nálevu si pripravíme podľa návodu na sáčku DEKO a dochutíme koreninami podľa vlastnej chuti. Súdok uložíme na dosku polystyrénu. Uhorky zalejeme vrelým nálevom, až po horný okraj otvoru, prikryjeme vrchnákom. Okraje nezalievame, urobíme to až potom, keď bude súdok studený. Zabalíme do teplej deky a necháme 24 hod. zabalené. Vychladnuté uhorky uložíme na najchladnejšie miesto v dome a zalejeme okraj zostatkom octového nálevu, ktorý budeme používať pri každom dolievaní. Po dvoch, troch týždňoch môžeme obsah súdka konzumovať.

Diskusia k receptu

jozka2
Terakota,vdaka ti za tento recept a jeho pripomenitie,davno sme tekto nakladali,pridavala som este aj visnove listy,ale dnes bez tvojho receptu by som to uz nenalozila,upadol do zabudnutie,mozem potvrdit,ze takto nakladana zelenina je velmi chutna.
medovnicek
skvelý recept, nakladám uhorky podobne ako ty, ale ešte ma nenapadlo medzi ne dať aj zeleninu, v budúcnosti určite vyskúšam, tento rok chcem vyskúšať aj to čo písal Kimlo, že sa takéto uhorky dajú dať do pohárov a uchovať v nich, ja medzi uhorky okrem chrenu a kôpru a viničných listov pridávam aj cesnak a feferónky
rain333
nádherné až sa mi slinky zbiehajú...poraďte niekto inú vhodnú nádobu - súdok nemám :-( nemá u nás využitie keďže kapustu veľmi nejeme...
rain333
a ešte jedno som zabudla - inšpirovať niekoho to sa veľmi dobre číta! tiež tu chodím zberať inšpiráciu a chvalabohu že je tu veľa takých ktorí vedia a podelia sa o to, poradia....prajem všetkým krásny večer :)
frezia68
Skvelý recept,skvelá zelenina.Tento recept poznám od Bulharov,ktorí niekedy dávno nie len zeleninu pestovali a predávali,ale aj nakladali do súdkov. Pridávaš málo,ale výborné recepty a máš ***** :-)
havino
pekný recept, naozaj, uhorky už mám zavarené a do malého súdka pojde čalamáda, ktorú si tiež len odoberiem podľa potreby množstva
milka95
rain 333,keď nemáš sud nakladanú zeleninu môžeš robiť aj do velkých 5.lit. pohárov je veľmi chutná.
rain333
milka95 - dík, myslela som na to ale čím to prikryť??
terakota
rain333,
Žiaden problém, tak ako naše babičky. celofán, alebo prgamenový papier a gumička. Židen mikrotén, alebo igelit a pod. plasty.
pipa
Nlev netreba variť. Stačí 1 vrecko rozpustiť v 2 litroch studenej vody (na 15 l súdok je treba rozpustiť viac vreciek nálevu) a zelenina v súdku prejde mliečnym kvasením. Keď sa nálev v súdku vyčistí, ostane číry, zelenina je vykvasená. Mne vydrží, pokiaľ ju nezjeme, až do neskorej jari.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia