Údené v tokajskom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. novembra 2016

Prichádza zimné obdobie a s ním chuť na sýtejšie jedlo, ktoré trocha prizdobené môže byť podávané aj pri slávnostnejšej príležitosti.

Suroviny

1 kg
1 ks
200 g
500 ml (sladké)
5-6 ks
1 ks
30-50 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Inšpiráciu mám z maďarskej kuchárskej knihy, zaujal ma, samozrejme, nádherný obrázok, tak som čakala na vhodnú chvíľu. Tá prišla pred dvomi rokmi práve v tomto sychravom období. Údené mäso môže byť aj šunka či bravčové stehno, ja som zvolila krkovičku. Dala som ju variť zakrytú spolu s pár zrnkami čierneho korenia, 1 bobkovým listom, očistenou cibuľou a koreňovou zeleninou do vody tak, aby bolo mäso ponorené do polovice.

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď bolo úplne mäkké, vybrala som ho, vývar som precedila a koreňovú zeleninu dala bokom. Po vychladnutí som z vývaru pozbierala prebytočný stuhnutý tuk a na ňom som poopekala kolieska zeleniny. Ak treba, pridajte trocha bravčovej masti.

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečenú zeleninu som zaprášila múkou, chvíľu premiešavala a zaliala vínom. Pridala som aj časť vývaru, to si korigujte podľa toho, koľko šťavy chcete mať. Omáčka vrela na miernom ohni za občasného premiešania asi 20 minút. Za ten čas som mäso pokrájala na hrubšie plátky a tie z oboch strán opiekla na panvici na masti.

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarenú omáčku treba už len pretrieť cez sitko a prípadne dochutiť - ak sa použije suché víno, mierne prisladiť. Varila som s týmto vínom.

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K mäsu sa hodí zemiaková kaša a aj dusená kapusta.

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    My sme mali po jeho konzumácii toľko energie, že sme poskladali toto 555 kusové puzzle:-)

    Údené v tokajskom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

bubaya
Vyzerá to výborne, vyskúšam. Robím údené s povidlovou omáčkou, babka robila aj ríbezľovú, tak prečo nie tokaj? Pripomenula si mi, milá Kuku, jednu výbornú fintu. Moja bývalá kolegyňa uvarila údené a potom ho dala v kuse do pekáča s cibuľou a cesnakom, podliala trochou vývaru a dala do rúry piecť, kým nechytilo kôrku. Bolo to skvelé, šťavnaté, a ja som na to úplne zabudla vo víre času. Vďaka za pekný recept, aj za pripomenutie.
maska10
Tak toto je nielen kaloricka bomba,ale aj chutova. Nieco podobne robievam a vinom zapijam.Teraz skusim trochu vina aj do hrnca nielen do seba.Dakujem za recept ,zelam vsetkym na vareche pekny den.
kukulienka71
@terinka55 , ďakujem za milý komentár, to puzzle bola výzva o to viac, že je tam strašne veľa rovnakých políčok na iných miestach. Bola to fuška, ale my sme doma dobrý tím a nevzdáme sa tak ľahko.
@bubaya , tiež si mi dala dobré tipy, vďaka:-) A vieš, že v originálnom recepte sa to údené dáva zapiecť vcelku do rúry? Ja som to chcela opečené na celej ploche.
@maska10 , presne tak;-)) kto nie je zvyknutý variť s vínom, môže jeho pomer s vývarom meniť, skúsiť najprv menej vína. Čím chutnejšie víno, tým lepšia šťava. Dúfam, že budeš spokojná.
Pekný deň prajem aj ja.
haji
Krásná práce, nádherná fota, úžasný recept, jsi šikulka, mě by si uhostila. Místo puzzle bych radši nohy prekladala. Krásný den přeji a díky za receptík!
kukulienka71
@alex37 , to mi je ľúto ale som rada, že aspoň pohľad ťa potešil. Ďakujem ti pekne.
@haji , milý a vtipný komentár, ako vždy, som ti vďačná:-) maj sa aj ty pekne!
1x haji
mitzy
Krasne puzzle :) maso nejem, ale u nas v rodine by si ostatni clenovia urcite olizali labky.
siisa
Jedlo vyzerá veľmi dobre, krásne naservírované a nafotené :) ja keď doma uvarím údené, nestihne ani vychladnúť tak, aby sa dalo krájať na ďalšie spracovanie :D
mariamka
Troska ma matu tie informacie, varila si to pred 2 rokmi a puzzle ste skladali kedy? :) nie je to podstatne, rcp sa mi paci, /aj tie puzzle, tiez je to nasa zabavka
kukulienka71
@Mariamka (12.11.2016 11:57)

:-)), varila som ho pred dvomi rokmi, len som ho teraz našla medzi fotkami, nejak vtedy nebol čas pridať, možno práve kvôli skladaniu, už fakt neviem :-D
Ďakujem za komentár, potešil ma. Puzzle je dobré na posilnenie nervov a súdržnosti ;-)
junior
Tak ale toto je naozaj.... nič moc! A podávať to pri slávnostných príležitostiach, Ty si sa asi zrazila s nejakým somárom z nekonečnej maďarskej PUSTY
junior
Samozrejme, ako vždy máš aj teraz pravdu pani "dokonalosť" DDDDDD.
Mohla si mi vymyslieť aj krajšie meno:-))
kukulienka71
@Norbert2 (14.11.2016 16:20)

a to si našiel len ten jeden?????? aj dnes som sa registrovala, aj zajtra sa budem, aj potom:-DDD A pravdepodobne pod menom Norbert;-)
buchtabuchta
Totok nie je podľa mňa Pusta, ani časovo to nesedí. Musela by dva roky pridávať recepty pod dvomi menami. Tie nicky, čo sa mi zdali byť pustou, si založili kontá pár dní po tom, ako ona prestala komunikovať v septembri 2015, prípadne v deň pridania receptu varecháčskym rivalom. Chýba jej Pustina útočnosť, aj sacharínovosť komentárov. Nepíše postup s 25 fotkami od napúšťania vody do hrnca.... Neodpovedá na každý koment zvlášť, aj pravopis a štylistika je iná. Niektoré veci človek dokáže zmeniť, ale niektoré nie, pokiaľ nie je špeciálne školený, alebo nadpriemerne inteligentný. Ak je to Pusta, tak potom má ťažkú schizofréniu.
kukulienka71
@Norbert2 (15.11.2016 07:44)

Ale prosím ťa! to by som musela byť na takej mentálnej úrovni ako vy tu, aby som vedela bojovať takými istými špinavými praktikami, proste mi došla energia na bezbrehé pingpongovanie. Bav sa naďalej, ale už bezomňa;-)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Odkaz pre redakciu,
prosím urobte poriadok na tomto diskusnom fóre. Nedovoľte urážať autorov akých-koľvek rcp.
Vyrývačom odkazujem, practe sa na SME, to je mies-to, kde oslníte.
Sem rozhodne nepatríte.
kimlo
@Asu (15.11.2016 14:00)

SME nemá portál s receptami, len Piano :-D
emdy
uff... ta krkovica vyzera byt lakovana vo vakuu aspon 3O% uff
kvakac
To vyzerá veľmi dobre. Až teraz som si všimol tento recept. Už je uložený na veľkonočný pondelok na údené koleno. Už sa teším naň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia