Údená šunka (Gammon)

skye - fotkaskye, 28. decembra 2013
Údená šunka (Gammon)
Foto: skye

Kedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem Zobraziť celý popisKedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem sa pochvalit ... bola fantasticka. Je vyborna cerstva ale aj za studena na sendvice. A bola som prekvapena ake je to lahke :-)

20 minút
príprava
180 minút
na 170-200 °C

Suroviny

2,5 kg
2 ks očistená nakrájaná na 4 cm kúsky
2 ks ošúpaná, prepolená
2 ks nakrájany na 4 cm kúsky
2 ks
12 ks
Glazura:
4 PL
4 PL
podla potreby




Postup

  1. 1

    Sunku nechame dobre odmocit 24 hodin v cistej vode. Dobre oplachneme a vo velkom hrnci ju uplne ponorime do studenej vody a privedieme do varu. Vodu vylejeme, zalejeme sunku cistou vodou, pridame zeleninu, privedieme do varu a na miernom ohni varime 1,5 hod.

  2. 2

    Po 1,5 hod. sunku z vody vyberieme. VYVAR NEVYLIEVAME!!!! Mozme ho pouzit k uvareniu kapustnice , alebo inej polievky :-) Sunku nechame vychladnut asi 15-20 minut a zatial si pripravime glazuru a vyhrejeme ruru na 170C. Horcicu a med dobre zmiesame. Hlbsi pekac vylozime alobalom ... na toto nezabudnite, lebo inak ten pekac nikto nevydrhne! Viem to z vlastnej skusenosti :-) Prelozime sunku na pekac, tlstym nahor a dobre ostrym nozom ju narezeme na povchu do diamantoveho obrazca. Rezte iba tlste nie az do masa. Sunku dobre natrieme glazurou aj boky a do kazdeho X, kde sa prierez pretina, vlozime klincek.

    Údená šunka (Gammon) - obrázok 2
  3. 3

    Podlejeme 2-3 zufankami vyvarom, dobre natesno prikryjeme alobalom a na 170C pecieme 1 hod. Po hodine pekac vyberieme,zvysime teplotu na 200C, sunku odokryjeme a zvyskom marinady ( glazury) dobre potrieme a dame zapiect odokryte este na 15-20 minut. Ked je sunka hotova, vyberiem ju z rury, prikryjeme ju alobalom a nechame odstat 20 minut. Potom mozeme porcirovat. Ja som ju podavala so zemiakovym pyre a zelenou fazulkou. Omluvam sa, ale foto naservirovanych tanierov som uz vazne nestihla :-)

    Údená šunka (Gammon) - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
Krásna diamantová šunka!páči sa mi ten "dezén".Aj keď šunku moc nemusím,to mriežkovanie sa mi veľmi páči.
mamatata2
Páči sa mi tento recept, obzriem sa za týmto originál údeným mäsom, niekedy je problém šunku zohnať a vyskúšam. A páči sa mi, že používaš žufanku, aj my =:)))).
evanaaa
Práve to, že takúto ideálnu šunku len tak u mäsiara v obchode nezoženiem. Tento recept poznám od Nigely, takto aj ona piekla šunku, len neviem, či nie je moc aromatická z toľkých klinčekov? Ozaj a zeleninu už nedáme do pekáča - ale asi nie, veď je uvarená iste domäkka.
skye
Dakujem velmi pekne za pochvali :-)
@evanaaa Nie zeleninku uz do pekaca nedavam a nie je aromaticka od klincekov. Ale krasne vonia ked sa este len vari vo vode.
@mamatata2 Ja zijem v Spanielsku a tu som sunku zohnala v anglickom obchode ...dufam, ze sa ti podari zohnat niekde na Slovensku :-)
pusta
krásny recept, už je v kk
patrí ti zaslúžených 5*
jujoska
paradna sunka, priam exkluzivna... robievam podobnu a vzdy ma uspech
tweety12
prepac nepostrehla som co sa potom urobi zo zeleninou ?
Ta je tam len na chut?
skye
@tweety12 ano zelenina tam je len na chut. Ale ak chces mozes ju spracovat podla vlastneho napadu :-)
dadka23
Vynikajuca sunka,dnes som robila ale bez klincekov iba s glazurou ale aj tak je mnamkovaaaaa