Tvarohový krémovník

marienka44 - fotkamarienka44, 1. júla 2010

Recept bol uverejnený aj v časpise Život. Ja som spravila nejaké malé úpravy.

25
porcií
50 minút
príprava
45 minút
na 180-200 °C

Suroviny

300 g
120 g
120 g
1 PL
1/2 sáčka
1 ks
2 ks
Plnka:
0,5 l
500 g
150 g
1 sáčok
1,5 dcl
1 ks
3 ks
sneh:
5 ks
5 PL
Poznámka: Ak máme v zásobe iné bielky, môže sa počet žľtkov zredukovať. V recepte je ich preto tak veľa, aby sme získali min. 5 bielkov na zaverečný sneh. Ja som napr. do cesta dnes pouzila len 1 celé vajce a 1 žľtok a ušetrila som vlastne 1 vajce. Mam v chladničke odložené bielky z kysnutých koláčov.




Postup

  1. 1

    Z prísad uvedených v rozpise vypracujeme cesto a roztlačíme ho na celú plochu vymasteného a múkou vysypaného plechu o veľkosti asi 24 x40 cm.

  2. 2

    V mixéri dôkladne rozšľaháme ingrediencie určené na plnku. Hmotu potom vylejeme na surové cesto uložené na plechu. Pečieme v stredne horúcej rúre asi 30 minút. Čas záleží od rúry ap.

  3. 3

    5 bielkov vyšľaháme s trochou soli alebo citrónovej šťavy na sneh, pridáme 5 lyžíc cukru a došľaháme na tuhý sneh.Navrstvíme ho na nie celkom dopečený koláč.Potom ho pečieme ešte asi 10 minút, kým sa sneh trochu nesfarbí. Je dobré pred pečením so snehom posypat jemne ešte povrch práškovým cukrom cez sitko. -Po vychladnutí zákusok rozrežeme mokrým nožom.

Diskusia k receptu

viera1
Čo to je stredne horúca rúra ?Pre začiatočníkov ...
marienka44
Teplota je uvedena od oka pri krúžku zelenom. Tento udaj som napisala doslovne z casopisu Zivot. Ja si myslím, ze je to asi 175-180 st., nakolko je zakladne cesto mastne, teda ma byt vyssia. Po predpeceni bez snehu musi tvarohova plnka stuhnut a vytvori sa taka kôrka. Na tú sa potom natrie sneh zarovno s okrajom plechu. :-)
kuchticka
marienka, ja ked peciem so snehom na povrchu cesta, vzdy musim dat kusok od kraja ten sneh, inak pretecie cez okraje plechu, lebo pri peceni sneh nabyva na objeme
evanaaa
Tento koláč som piekla asi dvakrát ale veľmi dávno, je výborný. Kuchticka, nemáš moc plytký plech ? Ono naozaj zväčší sneh objem, ale postupne ako chladne, aj opadáva. Ćo sa týka teploty rúry, tú si treba prispôsobiť, každá zvykne piecť inak.
alab
Tento recept robim takto podobne, tiez sa stotoznujem z mensou spotrebou zltkov. Do tvarohovej zmesy uz na plechu popustam mrazene alebo cerstve maliny. Kolacik tak nie je taky sladky a ma lepsiu nutricnu hodnotu.
roska
Ako dlho vydržia bielky v chladničke?
kuchticka
Myslim, ze ich mozes skladovat i tyzden, pokial si ich dala do velmi cistej nadoby a dobre zakryla aby nevyschly.
alexdidi
toto je výborný koláčik...pečiem ho už roky a niekto ho už uviedol aj na vareche..bielky môžeme zmraziť ...už tu bola diskusia na túto tému, ale žiaľ omylom som ju vymazala..
vieraa
Ja to robím trošku inakšie, spodok je lístkové cesto, ktoré vyvalkáš tak , aby pokrylo aj boky. Potom v mixeri rozmixujem tvaroh, 3 -4 žltky, cukor kryšt. , jeden Zlatý klas, mlieko a nakoniec pridám vanilkový cukor.Všetko rozmixujem a vylejem na lístkové cesto. Dám do horúcej rúry zapiecť na 15-20 min. Ked zistím , že puding už drží pohromade, potom vyšlahám sneh z 3 bielkov pridám trošku kryšt.cukru a dám ešte zapiecť. Je výborný a velmi rýchly a velmi oblúbený najma v našej rodine.
marienka44
V podstate je to to iste, len rozdiel je v ceste. Aj svagrina ho robi z listkoveho cesta.
3sandra3
ano,,, myslím, že tento recept bol v Živote len nedávno, možno pred 2 mesiacmi...tiež som ho robila, ale plnka sa mi zdala riedka, tak ako to bolo uvedené v Živote...urobila si tam nejakú zmenu? prezradíš akú?
marienka44
Zivot teraz necitam, ale ja mam recept z davnych cias, vela rokov dozadu.
O uspore vajec som pisala vyssie. Da sa usetrit, ked su bielka v zasobe.
honestka
@Marienka : nechala som ti tuto poznamku pri kokosovych pusinkach, tak prosim ta, zmaz toto === z tej plnky si nastriekas akoby kruzok, ktoreho stred je prazdny - do neho das troska lekvar a potom prilozis kokosku, ktora ti to vsetko spoji Az potom stuhnute namacas v coko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia