Tvarohový koláč

Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborná kombinácia plnky v kysnutom ceste :-)

35 minút
na 170 °C

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme olej, dopolovice už spustené maslo, jogurt, bielky a napučaný kvások. Ten sme si pripravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + 50 g droždia. Zvyšné cca 1,5 dl mlieka pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým to mlieko poriadne vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, mastnejšie, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste 1 hodinu nakysnúť.
  2. Kym cesto kysne, si pripravíme vsetko na plnku. Ananás dáme odkvapkať a čokoládu pokrájame na malé kocky/kúsky. Ja som dala 100 g, ale kto chce, môže dat aj viac. Ďalej na tvarohovú plnku si zmiešame 2 krémové a 1 obyčajný tvaroh s cukrom a dvomi PL pudingového prášku.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a cesto najprv roztapkáme rukami do tvaru obdlžnika. Následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 6 mm. Čo sa týka veľkosti, ja som ho mala cca 75 x 35 cm, ale treba sa prispôsobiť svojmu plechu :-)
  4. Vyvaľkané cesto natreme tvarohom, poukladáme naň rovnomerne ananás a porosýpame/rozdelíme aj čokoládu. Nakoniec cesto zvinieme zľahka do závinu, z ktorého potom nakoniec vytvoríme kruh/veniec. Taký, aby sa vam zmestil na plech. Ak by sa vám to ako veniec na plech nezmestilo, môžete to kľudne prekrojiť a upiecť vedľa seba ako 2 záviny.
  5. Ešte predtým, než náš závin prenesieme na plech s papierom, odkrojíme obe konce. Na plechu ho znova upravíme do venca a natrieme ho žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Keď je koláč natretý, pozakrajujeme ho cca na 2 prsty hrubé kúsky. Najlepšie sa to krája ostrým nožom, ktorý si zakaždým treba vopchať do oleja :-) Nakoniec dáme koláč piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Koláč pečieme prvých 20 minút klasicky a potom ho prikryjeme kúskom alobalu a pečieme takto ešte 15 minút. Čiže sa koláč pečie dokopy 35 minút. Alobalom sa zakrýva preto, lebo po tých 20-tich minútach je koláč už dostatočne hnedý, ale ešte nie je celkom dopečený.
  6. Hneď po upečení ešte horúci koláč natrieme kúskom masla.
  7. Koláč je naozaj fantastický. Cesto jemné, mäkké a plnka je chuťovo úžasná :-) Koláč je presne dobrý šťavnatý. A čo je tiež dôležité, že takýto výborný ostane aj na 2 - 3 deň :-) Prajem dobrú chuť!