Tvarohový a makový koláč fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 24. januára 2016
Tvarohový a makový koláč (fotorecept)
Foto: mesiar50

Tento koláč je jednoduchší od jednoduchého. Spraví si ho hociktorý laik.

Suroviny

Suroviny na kysnuté cesto :
200 g
200 g
2 PL (alebo iný)
200 ml vlažné
cca 18 g čerstvé
80 g
Suroviny na tvarohový krém :
500 g (alebo iný)
1/2 bal.
1 PL
2 ks
2 ks
Suroviny na makovú plnku :
podľa potreby mletý
 na premiešanie
Na posypanie vrchu tvarohového koláča:




Postup

  1. 1

    Ahojte. Najprv si dáme 400 g múky (200 g polohrubá a 200 g hladká špeciál), do múky si spravíme jamku a vlejeme do nej 200 ml vlažného mlieka. Do mlieka dáme 2 PL kryš. cukru a rozdrobené čerstvé droždie. Počkáme asi desať minút, aby sa nám kvasnice ,,dali do pohybu" ako to máte možnosť vidieť aj na tomto obrázku. Na miesenie cesta som použil šľahač s hákmi. Počas miesenia pridáme ešte do cesta 80 g rozpusteného masla a keď je za potreby, tak aj vlažnú vodu. Ja som tej vody tam prilial asi 50 ml.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto resp. vymiesené by malo byť hladké a trochu sa aj akoby lesklo. Ďalej cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať asi 40 - 45 minút. Cesto musí byť uložené na teplom mieste bez chladu a prievanu.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zhruba po 45 minútach nám cesto bude vyzerať asi takto ako to máte možnosť vidieť aj na priloženom obrázku.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyvaľkáme si ho asi na centimetrovú hrúbku. Rozmery tvarohového surového cesta boli zhruba 30 x 26cm. Ďalej si pomocou pohára vykrojíme štyri kusy cesta na tie makové koláče. Môžete si spraviť aj lekvárové koláče, orechové atď.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech na pečenie potrieme maslom (herou) a zľahka ho posypeme múkou. Dáme ho do zvyslej polohy a prebytočnú múku z neho tak povediac zklepeme pobúchaním rukou o plech. Na takto pripravený plech poukladáme koláče a tiež aj tvarohový koláč. Tvarohový som posypal škoricovým cukrom, (hneď zo sáčku). Tento koláč je v Maďarsku veľmi obľúbený a naši ,,susedia" ho nazývajú ako túrós lepény (vyslovuj-túróš lepéň). Na túto dilemu,že aký slovenský názov by pasoval pre tento koláč som hľadal pomoc u mr. google a dokonca mi naskočilo na ,,skle" že to v slovenčine môže byť aj lepeň, posúch, materák, podplamenník.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče som piekol v elek. rúre pri 180 C po dobu 35 minút. Plech bol ummiestnený v strede el. rúry. Predošle som si predhrial rúru na 100 C. Koláče som pred pečením ničím nenatieral. Potrel som ich studenou vodou po upečení a celé koláčové dielo som zakryl čistou utierkou. Všetko dobré a nech Vám chutí dnešný nedeľný obed.

    Tvarohový a makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Skoro som Vám sem zabudol ,,načrtnúť" ako som robil plnky do koláčov. Postupujeme takto: 500 g tvarohu (je lepšie keď je mastnejší..plnka bude stabilnejšia po vychladení) premiešame s 2 vaječnými žĺtkami,s práškovým cukrom,van.cukrom,(cukor si vyberte podľa vášho uváženia a chuti). Ďalej do tejto tvarohovej zmesy zľahka primiešame 2 vaječné bielka, ktoré sme predošle vyšľahali v penu. Tvaroh si môžeme pomiešať aj z iných rozličných tvarohov ako napr. tvarohový ochutený krém + obyčajný tvaroh atď. Makovú som robil tak, že suroviny som premiešal s trochou horúcej vody. Radšej vodu na viackrát, keďže plnka by mala byť tuhšej konzistencie. Myslel som špeciálne na to, aby sa nám nerozlievala a na teple sa ešte bude rozpúšťať aj tak.

Diskusia k receptu

jack
Kde je tvaroh to mam rada.5*
havino
parádne, veru ma takto tvarohový ešte netrklo piecť, ale chuť si viem predstaviť, nezabudnem určite, škorica a tvaroh super kombinácia
kukulienka71
manžel mi referoval, že Lacko piekol tvarohový lepény:-) tak teraz ho aj vidím. Šikovný si!
mesiar50
@jack
Tvarohové tiež veľmi obľubujeme a tie makové som robil vlastne iba preto,že som sa bál,aby mi tvaroh vystačil na koláč.
Ďakujem ti pekne.

@terinka55
Srdečne ti ďakujem @terinka55 .

@havino
Taká šikulka ako ty si ho spraví,,hravo" hocikedy.No v každom prípade je to jednoduchšia záležitosť ako robiť pečené buchty.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@kukulienka71
Ja tvojho manžela sem,tam ,,sledujem" na FB a je to naozaj tiež skvelý kuchár.Ďakujem ti veľmi pekne a oboch Vás srdečne pozdravujem.

@jofolit
Koláč sa,,odparil"raz,dva,ale keby si šla okolo,tak by som ti spravil určite nejakú maškrtu.Ďakujem ti veľmi pekne.

@patroveckypitrs
Kamarát,ďakujem ti pekne.Cením si tvoju pochvalu.
mezi
Zabudol si napísať aký nôž si použil, a či mal zelenú rukoväť. Pravdepodobne keby som na zakrytie nepoužil utierku, pripadne vôbec nezakryl, asi sa mi koláč nevydarí. Totálne si mýliš postup a slohovú prácu, či dokonca rozprávanie. Najbližie až budem písať, že som niekam šiel, nezabudnem napísať, že som sa obul, topánky si zaviazal, a že mašličky som si urobil dve, až k tomu by som tvoj návod priblížil. Teraz k cestu: ak nedám do cesta vajce, samozrejme že vykysne ako divé - čo iné by s ním droždie robilo, ale už na druhý deň bude cesto suché, takéto sa dnes predávajú rožky - nevideli mlieko, vajce, tuk - sú len nafúknutá upečená múka - dokonca len so sódou bicarbónou, preto sa po štyroch piatich hodinách láme ich kôrka na lupienky a naberajú gumenný charakter, lebo vzduch vyfičí a lepok chudák ako inak tu múku podrží pokope, ak nie gumovo.... Minimálne žĺtko by som v tomto ceste čakal, a na 400g múky možno aj 2, a stavil by som sa, že už by si nepotreboval dolievať vodu, a koláč by bol vlačny ešte aj po týždni.
smejkad
prepac @mezi , doporucujem ti skusit si upiect cokolvek s vajcom a bez - ten isty recept, pretoze mi neprides hlupy (a), ale robis zo seba idiota
pekny den zelam :-)
PS prave koli trvanlivosti som prestala davat vajce, maximalne ak bielok :-)
ava53
Takéto koláče sú vynikajúce... ja odporúčam do tvarohovej plnky pridať lyžicu - dve, prípadne ak je tvaroh redší aj celý vanilkový puding. Po upečení je plnka konzistentná a veľmi dobrá. (ak nemám puding, poslúži aj maizena ei solamil )
radost
@mezi
ty dávaš také povýšenecké..nadradené komentáre..akýsi varechový šalamún je z teba..ak ťa to lieči z frustrácií..okey..
ja som skúsila cesto od priateľa tu z Varechy-bez vajca-a už robím tieto jednoduché koláče tak..a veľmi sa mýliš-čo sa týka vajca..
nájdi si dačo pre radosť-možností ponúka život dosť..:-)
 varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
martamm
Tvarohovy kolac musi byt len vyborny, paci sa mi aj jeho uprava so skoricou, urcite sa ocitne na nasom stole coskoro, si sikovny cukrar masiar50 :)
sracz
Z Tvojich rcp, kamarát Laci_Maci resp. Mäsiar @mesiar50 je mi jasné, že si "drukerišta a fanúšik" klasickej domácej kuchyne (podobne ako aj ja). Prosím Ťa, zo srdca úprimne, týmto smerom "rajtuj" aj svojich potomkov, ktorí Ti raz poďakujú! Nádherne hviezdnaté dielo!
mesiar50
@45678
Som naozaj rád,že sa ti koláč páči.Vieš,nemám čo riešiť pri tomto recpepte,keďže sa koláč minul behom štyroch hodín.Srdečne ti ďakujem.

@martamm
Veľmi pekne ti ďakujem za milý a priateľský komentár. :-)

@sracz
Rád vymýšľam rôzne novotiny okolo kulinárstva,no moja rodinka a hlavne moja drahá polovička sa prikláňa skôr k tradičným jedlám.
Ďakujem ti veľmi pekne kamarát Feri,@sracz a pozdravujem ťa do ďalekej USA.
babkamt
takéto tvarohové koláče sú aj u nás obľúbené, si šikulka.
alenafl
Tie kolace mas nadherne :) Robim podobne, ale zatial som bez vajicka neskusala. Takze nabuduce urobim podla tvojho receptu. Aj skoricova vyzdoba sa mi velmi paci :)
mesiar50
@babkamt
Tvarohové mám aj ja veļmi rád.Ďakujem ti pekne.

@alenafl
Teší ma,že sa ti koláč páči.Neobanuješ,keď si ho raz pripravíš.Srdečná vďaka. :-)
gitka61
Kolac sa ti vydaril.Hoc tam nebolo vajicko ale ani tam nechybalo.Kazde cesto ma svoj postup.Maslo tam cesto zjemni a nebude suche.Podla mna je to fajn recept a postup je tiez ok.
monty469
Výborný recept.Koláčiky sú parádne,no klobúk dolu.Dávam 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia