Tvarohovo-zemiakové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. októbra 2013

Tento vynikajúci zákusok som sľúbila , že upečiem aj nafotím pre @sracz..do plnky ide nie len vynikajúci domáci tvaroh, ale aj zemiaky...zákusok sme piekli Zobraziť celý popisTento vynikajúci zákusok som sľúbila , že upečiem aj nafotím pre @sracz..do plnky ide nie len vynikajúci domáci tvaroh, ale aj zemiaky...zákusok sme piekli vo vinohrade v murovanej peci pri rôznych prlíležitostiach, ale najviac počas vinobrania..je lacný, málo pracný a veľmi chutný...

25
porcií
140 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
2 ks
Kvások:
50 ml
30 ml
1 ČL
Plnka:
1 kg
700 g
300 g
150 g
2,5 dl
2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si očistila zemiaky, pokrájala na kocky, umyla a dala variť v mierne osolenej vode..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    uvarené zemiaky som scedila,pretlačila a pridala k nim 2,5 dl smotany..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokiaľ sa zemiaky chladili, pripravila som si kvások...smotanu som zohriala na vlažno, pridala som 1 kl. krištálový cukor a droždie...do misy som si odvážila 300g.hladkej múky, ktorú som preosiala, pridala štipku soli,2 celé vajcia..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala som vykysnutý kvások a vymiesila nelepivé polotuhé cesto...poprášila som ho múkou a nechala kysnúť 1 hodinu..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú dosku a dobre premiesila..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na plech som uložila pečiaci papier...cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu a nechala okraje po bokoch plechu pre plnku..cesto som na plechu mechala kysnúť pol hodiny...keď uplynul tento čas, začala som pripravovať plnku...teda cesto ešte kyslo ďalej..kým som všetko pripravila a predhriala trúbu, bola 1 hodina kysnutia cesta na plechu..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do misY som dala 150g.masla,300g. práškového cukru a 2 žltky...všetko som spolu dobre vymiešala dom peny..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do tejto hmoty som pridala tvaroh a dobre premiešala..pridala som zemiaky, ktoré som predtým zmiešala so smotanou a všetko som premiešala vareškou..napokon som opatrne vmiešala tvrdý sneh z bielkov..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    plnku som rovnomerne rozložila na cesto, zarovnala...nemusí sa, ale ja robím zo škorice na plnke kocky a posypem vanilkovým cukrom...toto v recepte nie je, lebo sa jedná a gazdovský koláč..trúbu som nechala vyhriať na 200st.

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    koláč sa piekol 45min.. upečený sa musí chladiť na mriežke...

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vychladnutý koláčik som posypala práškovým cukrom.. ešte pozn: ak nemáte radi veľmi sladké, práškový cukor pri množstve 300g. sa môže regulovať...ja som dnes použila iba 200g.množstvo zemiakov sa tiež môže regulovať..ako máte teplovzdušnú trúbu, môže sa použiť celá dávka..ja používam iba polovičnú dávku, jednak nemám veľký plech a jednak táto dávka je pre murované pece, kde je vyššia teplota pri vložení plechu ako 200st. cesto je vynikajúce krehučké a plnka je veľmi chutná...prajem vám dobrú chuť..

    Tvarohovo-zemiakové rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

anina43
k tejto dobrote nie je už ani čo dodať, super recept, vzhľad, vôňa, chuť, tvaroh so zemiakmi pasuje, trošku náročnejšie na čas, ale výsledok určite stojí za to, už putuje do KK a keď bude domáci tvaroh, určite vyskúšam
izabella929
@anina43..m áš úplnú pravdu, túto tvarohovú fajnotku právom zaraďujem medzi zákusky..je vynikajúci, krehučký a veľmi chutný...svojou štruktúrou ani nepripomína kysnuté cesto..ano, čas potrebuje na kysnutie..ale už sme ho piekli aj tak, že sme všetky suroviny na plnku iba jednoducho pomiešali a dali na cesto..tým, že sú zemiaky uvarené bez kože, ani ich necítiť v zákusku...ďakujem ti pekne za komentár.-)
pusta
kto vie, ten vie :-) (y(
už je b kk, 5 hviezdičiek zaslúžených ti dávam.
dakujem za perfektný receptík.
sracz
... jéééj "fantastic surprice" a dokonca s venovaním; veľmi pekne Ti buď ďakujem. milá @izabella929 veľmi si ma potešila a naozaj si Tvoje gesto veľmi vážim! Určite Tvoj rcp čoskoro uzrie svetlo sveta aj pod oblohou Iowa; čo by som to bol za "galanterného gazdiniaka", keby som osobne nenapiekol a neochutnal domovom voňajúcu dobrotu, s kombináciou tvarohu a zemiakov, doplnenú priateľským venovaním!
valeri
už je aj v mojej KK, vyzerá na "zožratie", tiež som dnes piekla koláč s tvarohom a ovocím.
izabella929
@sracz...som rada, že sa ti páči a ked´ ho upečieš, daj vedieť, ako vám chutil...ďakujem pekne za komentár aj za vyskúšanie receptu...) toto som ti sľúbila, svoj sľub som splnila a nech sa vydarí...
margaretka28
takéto nepoznám, že zemiak do tvarohu, ale som zvedavá ako to chutí a preto ukladám :-)
iva63
Izka, ďalší fajnový koláčik si nám predviedla... recept hodnotím plným počtom, veď si to zaslúži a už je aj uložený v mojej kk-:)
havino
pre mňa tiež nové a zaujímavé, vyzerá ale pekne, chutne
afataga
ja by som povedala, ze tento rcp si dala aj pre mna :-), vyzera vyborne, vies, ze taketo mam rada, uz som pocula o takej plnke, tak som rada, ze si sem dala tento kolac, ja mam ruru az do 275°, myslis, ze by sa mohlo piect na vyssej telplote? Izka ale bod 10 je nesplnitelny, teda pre mna isto nie, ja by som ho musela ochutnat este horuci :-)
eviana
@izabella929 , no tak to už áno, to je ale prekrásny koláčik a veľmi zaujímavý, super, že si ho sem pridala :) A ten nápad s mriežkou zo škorice, si Ty hlavička... aj to krásne vonia, chutí, vyzerá, aj sa krásne podľa nej nakrája... tlieskam a veľmi chválim :)
izabella929
@tatranocka... ďakujem za link...) ale keďže tento recept som dostala od tety Pirošky na Hortobágyszkej puste pri mojom pobyte, nechcela som schválne meniť suroviny a jeho pôvod...mám aj kandizovanú kôru aj hrozienka mohla som tam dať na vylepšenie..je isté, že by to zmenilo chuť aj krásu, ale kde by na takom odľahlom mieste zohnali tieto suroviny a tak som zostala pri pôvodnom recepte..verím, že kto si tento koláčik upečie,pridá si aj hrozienka...Ďakujem pekne.-))
izabella929
@stacy77777...nu ž bolo by treba upiecť a posúdiť..ja som ho jedla taký, ako ho upiekla teta v pôvodnej verzii...ale ja som už ubrala cukor aj zemiaky...ale nič iné som zase nepridala...je vynikajúci, ale to čo som ubrala na cukre v plnke, posypala som si vrch, keď som ho pokrájala..teším sa, že ťa zaujal a ďakujem za komentík.-))
akotak
S podobným koláčom som sa stretol v Poľsku, pridávajú aj ovocie, či orechy, je naozaj výborný. Domáci tvaroh je výborná vec, robíte ho z kravského, či kozieho mlieka?
mariamka
vyzera fantasticky, co je navrchu skorica? izabelka, vies vycarit z jednoduchych surovin naozaj delikatne jedlo .. :)
izabella929
@mariamka..musela som vrch posypať súvislou vrstvou škorice, lebo sa mi nedalo nafotiť zákusky.. inak robím na vrch iba kockové vzory zo škorice..ale chuťovo je vynikajúci...) ďakujem pekne za komentík.-)
irenaw
zaujímavý recept, ešte som o takej kombinácii v plnke nepočula, vyzerá výborne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia