Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 9. júla 2015
Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept)
Foto: janikbj
6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

Krehké cesto:
4 dl celozrnná
160 g
1 - 2 PL studená
Plnka:
400 g hrudkovitý
200 g balkánskeho typu
400 g hustá kyslá
1,5 dl
3 ks
125 g
 na dusenie




Postup

  1. 1

    Z hladkej celozrnnej (alebo obyčajnej bielej) múky, nasekaného vychladeného masla a 1 čl soli rukami rýchlo spracujeme drobeničku, pridáme do nej 1-2 PL studenej vody a rýchlo vypracujeme cesto (tak, aby sa maslo netopilo). Dáme ho na chvíľu do chladničky. Formu na quiche alebo v mojom prípade malý plech (30x24cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto doňho natlačíme a okraje vytiahneme vyššie aspoň 3cm. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 10 min.

  2. 2

    Kým sa cesto pečie, natrhaný baby špenát na troche masla podusíme 2 min., len kým nezvädne. Vo veľkej miske rozmiešame vajíčka (3 väčšie alebo 4 menšie), 1,5dl mlieka, kyslú smotanu, tvaroh, rozmrvený balkánsky syr. Podľa chuti osolíme. Do tejto zmesi vmiešame podusený vychladnutý špenát. Cherry paradajky nakrájame na polovice.

    Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes, poukladáme nakrájané paradajky, reznou stranou hore.

    Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme asi 45 min., kým nie sú okraje upečené do zlata a stred stuhnutý. Stred bude trasľavý dlhšie, keď bude koláč chladnúť, stuhne úplne. Koláč nekrájame úplne horúci, plnka nebude držať tvar. Čo sa u nás, samozrejme stalo, ale hlad je hlad :D

    Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jamarlen
tvoj koláč sa mi veľmi páči, ponúka možnosti na množstvo variácii na ochutenie plnky, a vyzerá krásne….mne by chutil aj bez toho cesta:)
tiginko
no ja neviem, ja teda tieto variácie na tému tvaroh-feta-smotana-špenát milujem, ale tu sa mi zdá, že to nie je celkom vyvážená kompozícia. Cesto je očividne premočené, veď má byť aj z čoho. Chce to ubrať z tekutých zložiek (načo to mlieko?)
afataga
chutovo moze byt dobry, ale to cesto je naozaj mokre, suhlasim, ze mlieko by som nedala
janikbj
mlieko nemusí byť, len mi prišlo dosť suché, keď som zmiešala hrudkovitý tvaroh, suchý balkánsky syr a hustú smotanu s vajíčkami. Také mokré to bolo hlavne preto, že som krájala úplne horúce, ešte nestuhnuté, ako koláč vychladol, plnka stuhla, už to vyzeralo inak ;) Každopádne, ak sa niekto rozhodne predsa vyskúšať, nech si dá alebo nedá to mlieko podľa vlastného uváženia. Ďakujem za povšimnutie receptu ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia