Pagáče

Tvarohovo-syrové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Recept na dobré pagáče sa vždy zíde :-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Budeme potrebovať 1 kelímok jemného tvarohu a smotanu. Ja som použila takú kyselkavejšiu, hustejšiu. Použijete kľudne takú smotanu, aká je u vás dostupná, či už kyselkavá alebo sladšia, hlavne nech je hustejšia :-) S pohárikom som odobrala 1,5 dl :-)
  2. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky a soľ. Potom pridáme smotanu, tvaroh, dopoly spustené maslo (margarín), žĺtky a napučaný kvások, ktorý sme si dopredu pripravili z 1,5 dl mlieka + 1 kl cukru +d roždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame do cesta postupne. Vypracujeme hladké, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Posypeme ho troška múkou a už len bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Cesto dáme na teplejšie miesto nakysnúť na cca 1-1,5 h - závisí od izbovej teploty.
  3. Kým cesto kysne si nastrúhame na jemnejšie syr. Ja som použila Edam, ale môžte použiť aj iný tvrdý syr, napr. Gouda, Ementál atd. Celkom podľa vašej chuti :-) Potrebujeme celkovo cca 300 g syra. Z toho 250 g do pogáčov a cca 50 g na posyp navrch. Ale kludne môzte dať syr aj od oka :-)
  4. Za 1 hodinu nám cesto do trištvrte nakyslo - to úplne stačí, keďže ešte bude aj tak kysnúť. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 7 mm.
  5. Posypeme všade syrom, trocha osolíme a zľahka zvinieme. Takto necháme zakryté 25 - 30 minút podkysnúť.
  6. Podkysnutý závin rozťapkáme rukami a následne ešte vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Celé natreme rozšľahaným vajcom a následne posypeme strúhaným syrom. Takto posypané vykrajujeme pagáče. Moje mali priemer 5 cm. Z tejto dávky mi vyšlo toľko pagáčov, kľlko je na fotke :-)
  7. Pagáče poukladáme na plech s papierom a dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať.
  8. Pagáče sú veľmi chutné. Sú presne dobré slané a majú výbornú syrovú chuť. Čerstvé, v deň pečenia sú z vonka jemne chrumkavé, ale výborné sú aj na druhý a tretí deň :-) Moje pagáče narástli na výšku 2, 5cm, takže ak ich chcete mať ešte vyššie, tak si cesto pred vykrajovaním rozvaľkajte aspoň 2,5-3 cm :-) Prajem dobrú chuť.