Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. júla 2019
Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept)
Foto: cesminaz

Možno pre niekoho trochu nezvyklá kombinácia na sladko,ale je to naozaj velmi chutný koláč ;-P

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g
100 g
cca 2 dl
0,5 dl
1 PL hustá
21 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g
500 g hustý
150 g
1 bal.
z 1/2 citróna
2 PL
cca 1/4 KL
malá hrsť (čerstvý)
Okrem toho:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V jednej miske pomiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, smotanu a v 1,5 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 0,5 dl pridáme pri vypracúvaní radšej podľa potreby postupne. Máme dostať od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa síce o ruky lepí, ale od misky sa oddeľuje. Cesto pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 30 minút kysnúť.

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko na našu "plnku" :-) Prichystáme si zrelé marhule, ktoré podla veľkosti pokrájame buď na polovice alebo štvrtiny. Ja som ich ešte posypala trocha vanilkovým cukrom. Následne si zmiešame všetky prísady na tvarohovú plnku. Kôpru netreba priveľa, stačia také 3-4 PL pokrájaného kôpru. Ale kto chce, môže kľudne aj viac :-)

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto si vyvaľkáme na veľkost plechu (môj je 28x38 cm) ale môžte aj o 1 cm väčšie, aby malo okraje. Následne rozotrieme naň plnku a poukladáme marhule, ktoré trocha stlačíme dole. Ja som dávala štvrťky, lebo polovičky by boli priveľké :-) Koláč dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať, keďže každý si pozná svoju rúru.

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už hotový, voňavý koláčik ;-) Piekol sa mi presne 30 minút.

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč necháme celkom vychladnúť, aby sa dal pekne krájať :-)

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč je veľmi chutný, s jemnou a šťavnatou plnkou. Tvarohová plnka ochutená citrónovou kôrou a s jemnou nôtou kôpru, veľmi ladí s marhuľami :-) Koláč je výborný aj bez ovocia, čisto len s tvarohovo-kôprovou plnkou, ale tak isto je veľmi chutný aj s broskyňami namiesto marhúľ :-) Prajem dobrú chuť.

    Tvarohovo-kôprový koláč s marhuľami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
No toto? Přiznám se, že vidím prvně marhulovo tvarohový kynutý koláč s koprom. Oh, pro mě je to překvapivá kombinace. Když na to dojde, umím si tvarohovú náplň představit i s jinými bylinkami - materiadúška, medovka, mata. Jeden se pořád učí. Krásný a určitě chutný koláč, detailní postup a prudce jedlá fota. Krásná práce, milá Cesmínko! Děkuji za rozšíření obzorů.
terinka55
Bolo mi jasné, kto je autorka ;-)
Vyzerá krásne. Ešte som takú kombináciu chutí nejedla. Rada by som však degustovala. Určite rovnako aj chutí ako vyzerá, a to famózne. Srdečné pozdravenie s prianím pohodového víkendu.
babka123
No tak to je originálny nápad marhule - kôpor, to by ma ani vo sne nenapadlo skombinovať, ani si neviem predstaviť výslednú chuť. Koláč veľmi vzhľadný, nech Vám chutí, príjemný víkend prajem.
cesminaz
@Pivonka :-) vdaka za komentík a nakuknutie. @Kuku lienka :-) ano presne ako píšeš..Je to spomienka na detstvo :-) Mama nám často piekla takýto tvarohovo-kôprový koláč a mali sme ho velmi radi.Bol síce bez marhúl,ale výborný :-) A musím potvrdit,že aj takto s marhulami je veru velmi dobrý! Pozdravujem milá @Kuku ;-)
cesminaz
@Haji :-)) neviem síce,že s inými bylinkami by to ako chutilo na sladko :-) ale s kôprom to poznám od malička.Možno na slano by to bolo pravdepodobnejšie :-) Ale treba vyskúšať,možno sa človek prekvapí :-)) Pozdravujem. @Terinka zlatá,dakujem za milé slová.Možno raz pri nejakej príležitosti vyskúšaš a ozveš sa mi :-) Pekný den ti prajem! @Babka123 :-)))) nie len vzhladný,ale aj velmi chutný. Ked som ho už vyberala upečený z rúry,tak môj syn vraví : "Mama,to vyzerá ako kôprová omáčka s marhulami" :-)))) Pekný víkend!
45678
Odvážnym šťastie praje:-)určite netreba zatracovať,takto vznikajú nové recepty a nepochybujem,že @Cezminas patrí medzi vymselnikov:-)) vyskúšam,marhúľ je habadej toho roku a tvaroh tiež chuti, nemá sa čo pokaziť.
cesminaz
@45678 (20.7.2019 13:21)

:-) dakujem za tvoje uznanie a milý komentár.Čo sa týka vymýšlania,naozaj rada vymýšlam :-) ale kombináciu kôpor a tvaroh na sladko som nevymyslela ja.Sú aj tu na Vareche také recepty napr.
 varecha.pravda.sk/recepty/koprovo-tvarohovy-kolac-kapros-...
Čo sa týka množstva cukru,to si už dá každý sám. Ja to poznám z detstva,ako aj @Kukulienka :-) My sme boli taký "pomaďarčený" takže..:-) Tento koláč robia väčšinou maďari,volá sa to kapros-túrós lepény :-) Ja som to len trocha obohatila čerstvým ovocím.Prajem pekný večer.
2x haji a 45678
marienka44
Recept sa zdá byť super. 1 PL smotany do cesta sa myslí kyslá smotana , napr. 14%?
cesminaz
@Marienka44 (21.7.2019 15:11)

Je to velmi chutný koláč,verím že neolutuješ ak vyskúšaš :-) Ja som dala našu hustú smotanu,tentoraz 12%nú.Ale ty daj jednoducho niektorú u vás dostupnú smotanu,rozhodni sa sama-hlavne nech je hustá :-) Pekný den prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia