Tvarohovo-jablkový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Na Vareche je veľa mrežovníkov, aj ja mám viac receptov. Tento na cesto je ešte po starkej, no a ostatné som dotvorila. Kedysi sa u nás piekol klasický len so slivkovým lekvárom a mal názov linzer.

30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnky. Tvarohovú tak, že vidličkou roztlačíme tvaroh a primiešame všetky suroviny. Jablkovú-ošúpame jablká postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme cukor a škoricový cukor a za stáleho miešania podusíme až to do vyparenia šťavy a rozpustenia cukru. Nakoniec pridáme rum. Necháme vychladnúť.
  2. Tuk necháme zmäknúť.Preosejeme si múku a práškový cukor, primiešame vanilkový cukor, prášok do pečiva,vajíčka a pokrájaný tuk. Ja cesto miesim v miske najprv lyžicou dobre roztlačím tuk a potom domiesim ručne. Ak je cesto mäkšie dáme ho na 15 minút schladiť. Potom si ho rozdelíme tak, že 1/3 odložíme na mriežku a 2/3 cesta rozvaľkáme na plech.
  3. Ja si ho najprv čiastočne rozvaľkám na silikónovej podložke,na ktorú dám papier na pečenie,opakom priložím plech, prevrátim a paier stiahnem. Dovaľkám priamo na plechu s týmto fajn valčekom, ktorý sa dostane všade.
  4. Ako prvé natrieme na cesto slivkový lekvár, ale môžete použiť aj iný pikantný. Na to cez hrubé sitko pridám mleté orechy, ktoré nám zároveň zabezpečia, že cesto nebude pod plnkami vlhnúť. Ak nemáte radi vlašáky, môžu byť aj mleté mandle alebo jemná strúhanka. No a teraz ideme striedavo šachovnicovo ukladať plnky do úhľadných tvarov. Každý rad začíname opačnou plnkou ako predchádzajúci. Nakoniec zo zvyšného cesta našúľame pásiky a ukladáme ich striedavo na plnky, čím vytvoríme mriežku. Doporučujem začať od stredu. RADA NAVYŠE: ak sa vám nechce vyhrať so šachovnicou tak jednoducho dajte vkuse tvarohovú a na to jablkovú plnku, alebo opačne. Ale takto je to efektnejšie. Tiež miesto šúľania mriežky, môžete cesto vyvaľkať a radielkom nakrájať pásiky.
  5. Pečieme pri 180 °C, cca 40 - 45 minút. Po upečení necháme mrežovník vychladnúť.
  6. Naporcujeme a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť želám!