Tvarohové koláče

Tvarohovo-jablkové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jablkové koláče má snáď každý rád :-)

18ks
porcií
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, sódu bik., cukor, soľ a premiešame to lyžicou. Potom pridáme olej, bielky, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si zarobili z 2 dl mlieka + 1 droždie + 1 kl cukru. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame do cesta postupne pri miesení. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto este pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Nakoniec vrch poprášime múkou a necháme nakysnút na teplejšom mieste 1 hodinu...
  2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. 4 - 5 väčších jablk si očistíme, polovicu postrúhame a ostatné pokrájame na malé kocky. Pridáme škoricu, cukor a 2 PL pudingového prášku. Ďalej potrebujeme krémový/jemný tvaroh 1,5 téglika bude stačiť. Tvaroh zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti..
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Najprv cesto rozťapkáme a potom ho vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou cca 5 - 6mm...
  4. Cesto pokrájame na väčšie kocky. Každú kocku trocha rozťapkáme a na jednej strane urobíme 2 rezy. Do druhej strany dáme pozdĺž jablkovú plnku a vedľa nej tvarohovú plnku. Plnkou netreba šetriť, cesto to znesie :-) Napokon uzavrieme a boky poriadne stlačíme. Koláče poukladáme na plech s papierom.
  5. Koláče potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou vody a dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 20minút. Radšej si to treba ale sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak. Naozaj im vela času netreba, pridlho ich nepečte, lebo sa vám cesto vysuší.
  6. Hotové koláče som hneď po vybratí z rúry natrela kúskom masla. Koláče sú výborné, voňavé, šťavnaté a cesto ľahučké :-) Veľmi chutné sú nielen v den pečenia, ale aj na druhý deň. Dobrú chuť :-)
  7. Na raňajky s čajom, mliekom alebo aj s mliečnou kávou sú výborné :-)