Kysnuté tvarohové koláče

Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké koláče s výbornou plnkou ;-)

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske zmiešame lyžicou najprv múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu (u nás 20%ná), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas vypracovania pridáme a dobre vpracujeme ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.
  2. Tesne predtým než začneme s nakysnutým cestom pracovať, si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna. Nech má dobrú, silnejšiu citrónovú chuť :-)
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenko cca 5 mm do tvaru obdĺžnika. Na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme celú plnku. Nakoniec cesto zľahka a voľne skrútime do tvaru závinu tak, aby tie pásiky boli pekne hore.
  4. Závin pokrájame ostrým nožom na kúsky široké 6 cm a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.
  5. A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-P
  6. Ešte teplé koláče dobre pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým. A potom už len zahryznúť do mäkučkých koláčov s fantastickou plnkou ;-) Prajem dobrú chuť!