Tvarohové žemličky so sezamom

elixir - fotkaelixir, 9. júla 2015
Tvarohové žemličky so sezamom
Foto: elixir

Pečivo je zvrchu chrumkavé, dnu mäkké a čiastočne chutí po mliečnej bielkovine z tvarohu. Recept som našla na stránke EatSmarter.

15
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g hladká
30 g
1 ks
250 g jemný
1-2 PL nízkotučné
1 bal.
2 PL
1 ČL
Okrem toho:
250 ml




Postup

  1. 1

    Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Potom ho s tvarohom, vajcom a soľou vymiešame do hladkej zmesi.

  2. 2

    Premiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k tvarohovej zmesi, hnetacími hákmi vymiešame cesto. Potom ho prikryjeme a necháme 10 minút postáť.

  3. 3

    Cesto podlhovasto vyvaľkáme a rozkrojíme na 15 častí, ktoré vyformujeme do okrúhla a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Potom ich ponakrajujeme do kríža, potrieme mliekom a posypeme sezamom. Prikryjeme ich a necháme ešte 10 minút postáť.

  5. 5

    Rúru sme rozohriali na 200°C. Pred vložením pečiva stiahneme teplotu na 180°C. S ním dáme do rúry i nádobu s vodou a pečieme 25 minút.

    Tvarohové žemličky so sezamom - obrázok 5

Diskusia k receptu

junior
@elixir , potešila si ma! Pekný recept, fotky nádherné. Radosť pozerať a radosť bude jesť! Na toto si trúfam :-).
1x elixir
elixir
Ďakujem vám za pristavenie a pekné slová, a @junior , to s trúfaním si poznám, ale ako vravíš, nie je sa čoho obávať. :)
katka78
Parádne sú tie žemličky @elixir a fotky máš tiež krásne! Obdivujem ako na sebe pracuješ a postupne sa zlepšuješ. Keď to raz budem vedieť aspoň z polovice ako ty, budem spokojná :-).
S tvarohovým cestom (na slano, či sladko) mám aj ja veľmi dobrú skúsenosť. Cesto je o niečo ľahšie stráviteľné a má aj kratší čas prípravy, keďže netreba čakať na vykysnutie. Ukladám a príležitostne skúsim aj tieto tvoje.
1x elixir
elixir
@katka78 Ďakujem, si veľmi milá, ani nezaslúžim :), ale veď aj Tvoje fotos sú krásne...
evanaaa
Žeby som skúsila? Len aby to nedopadlo, ako pred časom, robila som tiež žemličky z nejakého receptu odtiaľto, múka špaldová, bez droždia, ale mali strašnú chuť, teda skôr nejakú pachuť, neviem z čoho, nedali sa jesť, tak som ich vyhodila a takýto nezdar ma potom odrádza.
1x elixir
elixir
@evanaaa V tom neporadím žiaľ... :) To musíš sama rozhodnúť, či Ti vyhovuje aj iné pečivo než s droždím. Za seba (aj môjho) poviem, že tieto sú fajn, i na druhý deň.
denyany
Piekla som už niečo podobné s tvarohom, tak skúsim aj tvoje žemličky. A foto je krásne!
1x elixir
katka78
Tie tvoje žemličky sú nielen krásne, ale hlavne veľmi chutné, čo už viem posúdiť, keďže som ich nedávno piekla. Z dávky som urobila tri väčšie žemle, dve stredne veľké a dva bageto-rožky. Sú chutné a vnútri mäkunké. Ďakujem @elixir pekne za recept! :-)


elixir
Krásne ich máš a zvlášť bagetka sa mi páči, nenapadlo by ma zapliesť to cesto takto do vrkoča, @katka78 , ďakujem, že si sa ozvala. :)
dvorka
práve som dopiekla a nevydržala som dlho čakať na vychladnutie. Žemle sú skvelé. Výborne chutia a aj pekne narástli. Do cesta som dala namiesto masla olej, ten sa mi osvedčil aj v kysnutých cestách. Vďaka za skvelý recept. Takýchto nie je nikdy dosť.


elixir
Máš ich pekné, aj si ich zhora nakrojila do tvaru slniečok, zdá sa mi :) Veľmi ma potešilo, že si dala vedieť, ďakujem.
1x dvorka
dvorka
Znova musím niečo napísať. Tento recept ju u mňa top a okrem toho že pravidelne raz týždenne pečiem z pečivo z tohto cesta či už plnené, neplnené, na sladko alebo na slano, dnes som vyskúšala kváskovú verziu. Včera som si zarobila rozkvas zo špaldového kvásku a v noci som si spravila cesto podľa Tvojho receptu, len namiesto prášku do pečiva som dala kvások. Dnes ráno som spravila pečivo a upiekla. Nemá chybu. Robila som na skúšku z 250 g tvarohu, no nabudúce urobím z pol kila. Znova veľká vďaka za pridanie receptu.


elixir
@Dvorka (20.3.2018 11:48)

Také obmeny s týmto cestom sa mi ani neprisnili, to už je kúzlenie. :) Teším sa veľmi, že si spokojná.