Tvarohové šišky bez kysnutia fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 28. januára 2014
Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept)
Foto: tatranka

Včera na FB,priateľka Anka,ponúkla recept,ktorý našla na Mini Bazáre.Recept som vyhľadala.Zapáčil sa mi a keďže som ešte šišky s tvarohovým cestom nerobila,bolo rozhodnuté.Zlákala ma Zobraziť celý popisVčera na FB,priateľka Anka,ponúkla recept,ktorý našla na Mini Bazáre.Recept som vyhľadala.Zapáčil sa mi a keďže som ešte šišky s tvarohovým cestom nerobila,bolo rozhodnuté.Zlákala ma ponuka,že celý recept je do hodiny na stole.Cesto sa pripravý rýchlo, hnietením. Keďže som ho dnes robila, nafotila,ponúkam vám ho.

26
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
1 čl
1 pl
 trochu
2 ks
3 pl
1 pl
 na vysmážanie
Na zdobenie:




Postup

  1. 1

    Múku,tvaroh,vajíčka cukor, soľ,jedlu sódu,um,citrónovú kôru,som spracovala v miske a preniesla som si cesto na lopár.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšla mi z neho takáto guľa.Nechala som ho podľa návodu oddýchnuť 15 minút.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ho rozváľkala asi na 4-5 mil.V recepte píše viac,ale nemala som odvahu nechávať ho hrubšie,lebo je to dosť hutné cesto.Bála som sa,že sa mi neprepečie.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Povykrajované šišky, ma desili od samého začiatku.Nič mi na objeme nepribúdalo,ako som zvyknutá pri šiškách u kysnutého cesta. No čo už. Pokračovala som ďalej,podľa receptu.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do šišiek bolo treba urobiť dierky na lekvár,alebo ľubovolnú náplň.Urobila som./Robím to náprstkom navlečeným na prste a namáčaným v múke./ Je to chvíľočka. Moje šišky sa mi zdajú stále akési chudučké.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu som ich nafotila z profilu...xixixi pekné,ale na šišky nie dosť vysoké...No tak idem na to.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dala som si zohriať olej vyskúšala som s trošičkou múky či už je olej vhodný upiecť moje tvarohové šišky. Aké obrovské bolo moje prekvapenie,po vhodení šišiek do horúceho oleja. Akoby sa mi chceli ukázaťa že moje starosti boli o ničom.Začali sa nafukovať,rásť a mne dušička zaplesala. To je ono! Tak predsa z nich niečo bude!!!!!!!

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po mojich dierkach na lekvár ani stopy.Šišky boli krásne,baculaté,vypečené.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poukladala som ich z oleja na papierové utierky,aby som tuk odsala.Neverila som vlastným očiam.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Aj chuťovo sú veľmi dobré.Som zvyknutá síce na väčšie oká pri kysnutých šiškách,ale tieto majú menšie očká a ozaj sú dobré. Za hodinku námahy táto malá armáda dobrôt mi stojí.Z dávky mi vyšlo 26 ks šišiek.

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Fašiang je už tu!

    Tvarohové šišky bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

hefa
ja som dala jemný tvaroh a boli fantastické
tatranka
Helenka,robila som ich takto po prvý krát a podľa návodu.Na budúce môžem skúsiť s jemným tvarohom,keď vravíš že boli fantastické.
kukulienka71
veľmi pekná armádka,@tatranka !páči sa mi popis postupu aj celá fotodokumentácia,vyžaruje z teba láska k tomu,čo robíš.Ukladám,ďakujem*****
brusinka20
tatranka....nafotila si ich skvele, vyzerajú úžasne. Ja som ich už robila, ale bez šľahačky.
luss44
tieto šišky sú perfektné :) na reze krásne bublinkové, musím urobiť :) máš pekné vajíčka, my máme svoje domáce a teraz veru nie sú také krásne žĺtka. posielam 5*
siskam
Uložila som si oboje, aj od tatranky aj od eviany. Tie v čkoládovej kruste sa mi totiž tiež véééľmi páčia. Takže polovicu spravím s tou polevou.
mariamka
uzasne sisticky, a ze male dierky :) tiez rada pracujem s tvarohom a mukou resp. krupicou, pekne sa vam nafukli :)
alex37
@tatranka..tieto šišky fakt vyzerajú výborne a od istého času je u mňa tvarohové cesto TOP. ďakujem za inšpiráciu, ukladám :-)
alexa61
parádne, ukladám, určite vskúšam, vďaka za receptík
alexa61
parádne, ukladám, určite vyskúšam, vďaka za receptík
afataga
ja som na ne uplne zabudla, raz som ich robila, strasne davno, celkom boli dobre, mas ich utesene, mozno sa k nim po case vratim
medik
tieto šišky sú dobré,robím ich už dlho, ja ich po vybratí z pekáča a odkvapkaní obalím v práškovom cukre. Robím ich len s hrudkovitým tvarohom s jemným sa mi nikdy nepodarili
medik
V mojom recepte je ešte aj mlieko a 2 lyžice rozpusteného masla
rosemari
tento recept poznam a sama ho už mesiace robim iné šišky priznám sa som ešte ani nerobila
motamita3
mňam,škoda že držím dietu,vydávame v máji vnučku tak čo stará mať nespraví pre to aby trošku nemlsala?Sú krásne,ukladám
valeri
Pochvala :-). Krásne si spracovala recept. Nerobila som ich už aspoň 20 rokov a voľakedy som ich deťom robievala často, lebo som to stíhala aj po príchode z roboty na rozdiel od kysnutých a tvaroh je zdravý a bolo to lacné dobré jedlo .... Pamätám si dodnes, že boli výborné a deti ledva čakali, kým vychladnú. Úplne som na ne zabudla a som rada, že sa tu objavujú dobré staré recepty.
sonulienka
Olinka, práve včera som ich aj ja pozerala no krásne ich máč ako vždy si nesklamala.
peppa
krasny recept, skoda slov, treba len vyskusat, ukladam a dakujem :)
tatranka
Teším sa,že tieto tvarohové šišky vás tak zlákali ako mňa.Celý život som robila šišky rôzne,ale vždy to bolo z kysnutého cesta.Mám recept na šišky,kde sú v ceste aj varené zemiačky.Aj tie sú výborné! Tie som robievala najčastejšie.Potom ponúkla šišky @elasticka tu na Vareche a tie si ma získali. No a teraz tieto rýchle tvarohové.Veľkú prednosť majú,že sú naozaj za chvíľočku na stole.
Ďakujem za vaše komentáriky.
nikola166
práve je u nás "šiškománia" :D včera sme piekli šišky, minulý týždeň tiež, ale také tvarohové sme ešte nerobili :) .. podľa obrázka musia chutiť výýýborne :) mňam.. určite vyskúšam.. a ešte k tomu aj rýchlo hotové :) dávam 5*
optimista
krásne a lákavé, vidieť, že boli robené s láskou, dokumentujú to aj perfektne urobené zábery z pracovného nasadenia a výsledku, určite vyskúšam ... nestačí ani tých 5 hviezdičiek
smorko
@tatranka , šišky máš krásne, aj ja som ich robila podľa receptu z "FB" v sobotu a veľmi nám chutili. Krásny foto postup, dávam 5*.
medovnicek
šišky som už dávnejšie nerobila, nechám sa tebou inšpirovať a tuším ich hneď aj cez víkend vyskúšam:)
jerica
Krásne, nemám čo dodať, ako vždy perfektná prezentácia :-) zaslúžené ***** KK.
matilda256
Ja som robila pred dvoma dňami z dvojitej dávky a použila som tvaroh jeden hrudkový a jeden jemný.Obalila som len v cukre práškovom a vanilkovom.Boli super.Hlavne kým boli teplé.
alex37
šišky upečené, zdravá verzia "špaldová múka celozrnná polohrubá" nie také krásne, ale chuťovo vynikajúce :-) ďakujem za recept


welwet
špaldova muka je rozhodne zdravsia ako biela psenicna, ale ak su tie sisky z nej vyprazane na oleji, tak je myslim ta investicia do zdravsej muky uplne zbytocna :) ... uz ak hovorime o zdravi
welwet
tatranka ... ja robim jamky do sisiek tak, ze ked ju davam vyprazat, tak do nej zo spodu prstom urobim v strede jamku a tak ju dam aj do panvice (jamkou dolu) ... a jamky na dzem mi vzdy na siskach ostanu. Sisky sa pri smazeni dvyhaju smerom hore a ak je jamka hore, tak ju to dvyhanie zrusi ... ale uz ak je jamka vyprazena, tak uz aj po otoceni sisky zostane
tatranka
@welwet aká nepatrná zmena pri spracovani cesta a aký príma výsledok.Ak som dobre pochopila,stačilo len šišky otáčať vytlačenou dierkou smerom dole a bolo by to v poriadku.
S tým olejom to máš pravdu,ale aspoň mám dobrý aj keď len polovičný pocit.Ďakujem za prínosný komentárik.Myslím,že pomôže aj iným varecháčom.
evanaaa
@tatranka , Martuška, aj mne sa páčia tvoje šišky, ja už len chuť na sladké odsúvam pokiaľ sa dá, ale v čase fašiangov by sa nejaké mali spraviť, a tieto sa mi zdajú vhodné, nie sú kysnuté a ako vidím, aj múka sa dá zameniť, tuším že vyskúšam, možno menšie množstvo, lebo veľa naraz zjesť nemôžeme. Dúfam, že budú aspoň trocha také pekné ako tieto tvoje.
tatranka
@evanaaa len si urob tie šišky.Ja sama som bola milo nimi prekvapená.A myslím,že s múkou problém nebude.Určite ich budeš ma chutné aj pekné.
havino
toto boli moje prvé vydarené šišky, ako mladej maminy s dvomi malými deťmi, kysnuté som vtedy ešte nevedela piecť a kdesi sa zjavil recept bez kysnutia, veruže aj deti ich mali radi, aj chutné boli, teraz som si spomenula, že manžel ich zjedol polovicu na posedenie a bez kila navyše, nespravodlivé. @tatranka , krásne si recept spracovala, zdokumentovala, ako všetko od Teba a vždy, za seba odporúčam kto nepozná, sú jednoduché chutné
havino
@evanaaa , namiešaj si semolinu so špaldovou hladkou, pol na pol, semolina sa neroztečie určite, udržuje cesto celistvé, pružné a cukor nahrad xylitolom, všetky suroviny na ne máš veru, tak dve, tri ti neublížia a kedže sú v tuku vyprážané, olej spomaluje dvíhanie cukru v krvi
modrykamen
Budú v nedeľu. Tento recept bez kysnutia a s tvarohom ma uchvátil. Je ako ušitý pre mňa. Ako vnuci povedali:"Starký, ty si tvarohový kráľ!"
damisa
gratulujem, už som ich vyskúšala a chutili nám.
klaudia968
@tatranka ďakujem, že si sa podelila s nami o recept, je zaujímavý. Mrzí ma, že som tu nebola skôr a neprispela k tvojmu úspechu, ale ukladám teraz, lebo sa mi šišky naozaj páčia.
klaudia968
@tatranka ďakujem, že si sa podelila s nami o recept, je zaujímavý. Mrzí ma, že som tu nebola skôr a neprispela k tvojmu úspechu, ale ukladám teraz, lebo sa mi šišky naozaj páčia.
ul3ka
...prave vcera som ich robila, je to stary dobry recept mojej maminy, ale bez *umu. Ja robim rozne varianty kvoli dcere, nielen klasicke vykrajovane sisky, podla rocneho obdobia aj vajicka, tekvicky a ine (mam super vykrajovacky). Inac recept krasne spracovany a nafoteny.
lucek82
Panecku tak tieto sisky su skvele! Je ich tak akurat, su veeelmi chutne a fakt rychlo spravene. Uz si aj pochutnavame a oslavujeme posledny fasiang!:)
tatranka
@lucek82 aj ja som takto žasla ako ty,keď som ich robila prvý krát.Aj nám veľmi chutia. A teraz som uviedla zase ohromný recept na fánky.Pozri sa a skús! Budeš tak isto žasnúť ako som sa vytešovala aj ja,keď sme ich pojedali s manželom.Sú výborné! varecha.pravda.sk/recepty/chrumkave-fanky-fotorecept/4942...
recept som prilepila,aby si nemusela dlho hľadať.Zaručujem ti spokojnosť s receptom.
medulienka122
@tatranka , dodatočne chválim tieto úžasné šišky, škoda, že v januári som ešte nebola (retro) prihlásená na Varechu, dodatočne ukladám do kk medzi "bezmäsité" :) . Blahoželám k zaslúženej výhre !
renpet
Dakujem akurat ich detúrence tlačia ..ham ham ..ja som pridala celozrnnu muku hladku ..su vyborne isto ....este razdik za recept :) :)
lilo332
mne sa žial nepodarili, skoro vobec sa nenafukli a su tvrde, dute, bez chuti... použila som jemny tvaroh a namiesto sody bikarbony som použila kypriaci prašok, može to byť tym?
katka78
A jeje, tento recept som akosi prepásla, vďaka @lilo332 za pripomenutie. Cestá bez kvasníc sa nesmú priveľmi utĺcť a tiež nie je vhodné meniť sódu bikarbonu za prášok do pečiva, už sa mi to raz vypomstilo. Každý týždeň pečiem kamarátke chlieb bez kvasníc, raz som nemala bikarbonu, použila som PDP a bola to pohroma. Chlieb zvonku pekný ako vždy, no vnútri konzistencia ako stuhnutý puding. Pritom ho mávam pekne nadýchaný, s očkami.
@tatranka ja príležitostne tieto šišky vyskúšam, kamarátka nemôže kvasnice, tak sa poteší každému podobnému receptu na jedlá, ktoré má rada, no pre intoleranciu ich nemôže jesť. Zatiaľ teda ďakujem, keď vyskúšame, ozvem sa :-)
tatranka
@ @ lilo332 mrzí ma,že si nebola spokojná s receptom.Ja som ich tiež robila prvý krát a ak si prečítaš môj popis,tiež som sa bála výsledku.No ako vidíš mne sa podarili a od vtedy som ich už robila a bolo to o päť v poriadku.Môže to byť tou zámenou.
Ako vidíš,píše o tom vo svojom komentáriku aj @ katka78.
Tak ak budeš mať odvahu a urobíš ich ešte ráz,drž sa napísaných ingrediencii a nezamieňaj ich.Nemusí to dopadnúť dobre!



Ako vidíš píše otom
secenka
dnes som na tento recept naďabila, lebo som hľadala čosi s tvarohom, aby som neprešvihla jeho dobu trvanlivosti, mala som ho mäkký nie hrudkatý, takže recept som vyskúšala, len sa mi s cestom dosť zle pracovalo, bolo príliš riedke, takže som dosypovala múku, ale výsledok bol aj tak dobrý, pekne sa nafúkli,
takže si recept ukladám, ale s poznámkou, že múky trocha viac
tatranka
@secenka určite si mala cesto preto mäkké,že si nepoužila hrudkový tvaroh,ako je v recepte.Ináč ako vidím,si si poradila.
angelheart
Ďakujem za recept, práve som dokončila moje prvé šišky :-) Tiež som omylom kúpila jemný tvaroh, takže cesto sa viac lepilo, ale pridala som múku naviac a sú veľmi chutné. Nafúkli sa, síce trochu menej, ale je možné že som ich aj na tenšie vyvaľkala. Na budúce budem vedieť. Moja prvotina, čo sa šišiek týka, dopadla aj tak nad očakávanie. Ďakujem za recept :-)
cesminaz
Mila @Tatranka šišky vyskusane :-) Aj ked nie okruhle,lebo som nechcela aby mi ostali okrajky a pravdupovediac,sa mi zachcelo im dat iny tvar ;-)) Tak su to male štvorceky :-) Namiesto tvarohu som dala cottage syr,lebo som ho potrebovala uz strovit.Vyslo vsetko vyborne,cesto je tiez velmi dobre.Z vonka chrumkave a zvnutra jemne a mäkke.Len pre nas vobec to cesto nieje sladke,a pritom som dala 2pl cukru donho.No nevadi :-) Dobre som ich povalala v praskovom cukre,vlastne len polovicu a druhu polovicu v škoricovom cukre :-) Dakujem,je to super rychlovka,najmä ked ma prist navsteva ;-)


2x haji a radost
tatranka
@Cesminaz (23.9.2016 12:56)

Máš ich krásne.Naozaj nie sú veľmi sladké.No chuť cukrom sa dá napraviť podľa vlastnej vôle.Aj syr ti dobre poslúžil.Si šikovná a veru si si poradila.ďakujem za zdokumentovanú fotografiu.
drajan
Robila som ich včera, naozaj rýchlovka oproti klasike. čerstvé fantastické, ako vychladli stali sa takými hutnejšími, čo nám nechutilo. Tak som ich pred konzumáciou dala vždy na pár sekúnd do mikrovlnky a boli znovu mäkkučké, výborné.
tatranka
@Drajan (6.2.2017 08:22)

Tak ako píšeš.Sú potom na druhý deň hutnejšie.No je ohromné,že si na to našla spôsob ako ich opäť mať mäkké.Takže si zároveň aj poradila. Ďakujem za radu.
pawelko
tak super tiez som mal tvaroh a nevedel ako ho stroviť toto bol super nápad a rýchlo bez problémov paráda ďakujem
evelynba
Oneskorený komentár, ale považujem za dobré, keď sú ohlasy na recepty predovšetkým po vyskúšaní. Včera som ich robila, našla som recept cez hľadanie, mala som tvaroh, s ktorým som nevedela čo.... Najprv som bola z cesta celá ulepená, trochu znechutená, ale potom - SUPER! Pri smažení sa tak nafukovali, že som myslela, že niektoré explodujú. Sú vynikajúce, odporúčam. Ale je fakt, že najsamlepšie sú čerstvé, takže ďakujem za tip aj @drajan (6.2.), ako dosiahnuť, aby boli dobré aj na druhý deň. @tatranka vďaka za výborný a super popísaný a nafotený recept. Určite som nerobila naposledy, vnučky sa potešia.
tatranka
@Evelynba (11.4.2017 08:54)

Máš pravdu! Ten počiatočný pocit pri robení šišiek som mala podobný ako ty.Tiež ma milo ich konečný výsledok prekvapil.Teším sa,že si prišla na to,že sú naozaj dobré.
zlatokocka
@Tatranka , kysnutemu cestu sa vyhybam ako cert krizu, nechce sa mi s tym bavit, ale tieto podla mna chutia lepsie ako klasicke. Moje sa az tak nenafukli, vyvalkala som ich zrejme az prilis. Ale na chuti to neubralo! Dakujem za recept, su uzasne.




1x radost
marta23
@Tatranka (2.2.2014 13:19)

Prepáčte, to je zle vložený link na recept. Nemohli by ste ho opakovane vložiť? Nedá sa otvoriť. Ďakujem pekne.
ferko1
super recept ja droždie nemôžem takže sa teším aj tejto alternatíve a určite ich čoskoro vyskúšam
ďakujeeem
ferko1
@lilo332 (12.9.2014 14:19)

no ak chceš nahradiť sódu práškom do pečiva, myslím že je tam pomer 1:3 takže to môže byť tým prečo nevyšli...
an3da
Výborný recept. Včera večer a dnes ráno, po žiadosti, čítala som vnučke rozprávku O pampúšiku...tak potom som musela aj urobiť. Páči sa mi že je s tvarohom, tak je to aj výživné.


1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia