Tvarohové rožky
Autor receptu: evasik
Mám rada rýchlu prípravu jedál. Medzi moje obľúbené koláčiky patria tvarohové rožky. Recept rokmi overený a vyskúšaný. Je rodinnou tradíciou.
Potrebujeme:
1 maslo ,
500 g hladkej múky.
Na kvások:
1 kocka kvasníc,
1 vajce,
12 lyžíc mlieka,
štipka soli,
2 kocky cukru
Na plnku: tvaroh, mak, orechy
Postup:
Z masla, múky a kvásku urobíme cesto.
Rozdelíme na 6 dielov.
Ihneď môžeme pokračovať, cesto rozvaľkať po častiach do kruhu.
Z 1 kruhu je 6 ks trojuholníkov, naplníme ich plnkou. Hneď dáme
36 porcií |
10 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Z droždia, mlieka, cukru a štipky soli pripravíme kvások.
- Maslo, múku a kvások zmiešame a vypracujeme cesto. Stačí miesiť 5-8 minút. S cestom hneď pracujeme, netreba čakať na kysnutie.
- Cesto rozdelíme na 6 častí. Z každej časti vyvaľkáme kruh a rozdelíme na 6 trojuholníčkov. Naplníme ľubovoľnou plnkou. Stočíme do tvaru rožteka a ukladáme na plech. Spolu bude z dávky 36 kúskov.
- Rožky na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme na plechu dovtedy, kým sa rúra rozohreje. Cca 10 min. Potom ich vložíme do rúry a pri teplote 180 st. C pečieme do ružova. Asi 20-25 minút.
Po upečení vyberiem z rúry, posypem práškovým cukrom, uložím na tanier.
- Rožky sú výborné aj viac dní, no treba ich skladovať v uzavretej nádobe.
Dobrú chuť!
- Prosím, dajte vedieť, ako sa Vám vydarili.