Tvarohové rožky

evasik - fotkaevasik, 8. septembra 2010

Mám rada rýchlu prípravu jedál. Medzi moje obľúbené koláčiky patria tvarohové rožky. Recept rokmi overený a vyskúšaný. Je rodinnou tradíciou. Potrebujeme: 1 maslo , 500 g hladkej Zobraziť celý popisMám rada rýchlu prípravu jedál. Medzi moje obľúbené koláčiky patria tvarohové rožky. Recept rokmi overený a vyskúšaný. Je rodinnou tradíciou. Potrebujeme: 1 maslo , 500 g hladkej múky. Na kvások: 1 kocka kvasníc, 1 vajce, 12 lyžíc mlieka, štipka soli, 2 kocky cukru Na plnku: tvaroh, mak, orechy Postup: Z masla, múky a kvásku urobíme cesto. Rozdelíme na 6 dielov. Ihneď môžeme pokračovať, cesto rozvaľkať po častiach do kruhu. Z 1 kruhu je 6 ks trojuholníkov, naplníme ich plnkou. Hneď dáme

36
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
Kvások:
1 kocka
12  lyžíc
2  lyžičky
  štipka
Plnka:




Postup

  1. 1

    Z droždia, mlieka, cukru a štipky soli pripravíme kvások.

  2. 2

    Maslo, múku a kvások zmiešame a vypracujeme cesto. Stačí miesiť 5-8 minút. S cestom hneď pracujeme, netreba čakať na kysnutie.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 6 častí. Z každej časti vyvaľkáme kruh a rozdelíme na 6 trojuholníčkov. Naplníme ľubovoľnou plnkou. Stočíme do tvaru rožteka a ukladáme na plech. Spolu bude z dávky 36 kúskov.

  4. 4

    Rožky na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme na plechu dovtedy, kým sa rúra rozohreje. Cca 10 min. Potom ich vložíme do rúry a pri teplote 180 st. C pečieme do ružova. Asi 20-25 minút. Po upečení vyberiem z rúry, posypem práškovým cukrom, uložím na tanier.

  5. 5

    Rožky sú výborné aj viac dní, no treba ich skladovať v uzavretej nádobe. Dobrú chuť!

  6. 6

    Prosím, dajte vedieť, ako sa Vám vydarili.

Diskusia k receptu

veronika353
Podobný recept jsem před časem dala na "Varechu" i já, ale z toho kruhu krájím 8 trojúhelníčkú.Je to opravdu starý dobrý osvědčený recept.
zdezda
Vyzerá to byť šikovný recept, určite ho cez víkend vyskúšam, potom dám vedieť. Keď sa vydaria, môžem ti k receptu pridať foto ?
palokuchki
Aj ja toto urcite vyskusam. Tvarohove veci mame radi. Ten tvaroh sa ma rozotriet po celej ploche toho trojuholnika, alebo sa ma dat len na kopku?
evanaaa
Evasik, dávaš do kvásku soľ? Lebo už som bola poučená odborníkmi, že soľ do kvásku nepatrí, dokonca môže zastaviť kvasný proces, ale sa dáva do cesta. No, teba sa to asi netýka, keď sa ti rožky daria. bodaj by sa aj mne.
evasik
Tá štipka soli tomu vôbec nevadí. Ak sa obávaš, daj ju tam nakoniec, až sa Ti to trošku nakvasí.
marienka44
To cesto vyzera podla rozpisu ako plundrove, teda kysnute a listkove. :-). Ja by som sol dala do preosiatej muky, nie do kvasnic.
evasik
Marienka, ja to robím tak, ako píšem. Nemám žiadny problém. Rožky sú super, cesto kysne.
evasik
Tvaroh rozotieram po trojuholníčku 2 mm od okraja.
anene
Vyskúšala som v pondelok, boli super. Aj som odfotila, len zatiaľ neviem ako to pridať k receptu, keď nie je môj. Ako chutia neskôr namám potuchy. Môj muž síce mal komentár, čo to vymýšľam, ale potom keď boli upečené neprotestoval. Veď to bolo v utorok ráno aj vidieť. Po päť som zabalila na desiatu vnúčatám a ako počítam, tak počítam do dózy som uložila šesť a ani tie som už večer nenašla. Presne som cesto rozdelila na šesť častí a každý kruh zasa na šesť. Aj bez kalkulačky mi to vychádza 36 kusov. Najlepšie sa mi pracovalo s poslednými bochníkmi.
evasik
Som veľmi rada, že sa Ti rožky vydarili. Určite ich budeš piecť častejšie, nakoľko nie sú vôbec pracné. Foto prilož, (veď je Tvoje) ja foto nemám a neviem to ani pridať k receptom. Prajem pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia