Tvarohový závin

Tvarohové mini záviny (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Koláčov nikdy nie je dosť :-) . Sú výborné.

19 ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame najprv múku, cukor a sol. Potom pridáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a dobre v múke premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Kvasnice sme si dali napučat v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme/premačkáme :-) Vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Potrebujeme 2 x 250 g jemný nízkotučný tvaroh. Kryštálový cukor podla chuti, 2 vanilkové cukre, hrozienka a citrónovú šťavu. Celé premiešame a dáme zatial bokom.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti. Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do "plochého" závinu. To preto, aby mal dost miesta/vzduchu kysnúť a nepraskol vám :-)
  4. Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče - mini záviny. Ak nakrájate tenšie, tak sa vám pri pečení poválajú :-) Koláče poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a natrieme žltkom, ktore sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnút, ale hned dáme piecť do rury, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.
  5. Upečené koláče hneď po vybratí z rúry natrieme kúskom masla.
  6. ..a druhý plech :-)
  7. Koláče sú velmi dobré, cesto jemné a lahké. A čo je tiež dôležité, že také výborné zostanú aj niekoľko dní :-) Prajem dobrú chuť.