Tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. decembra 2016
Tvarohové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyborné kysnute kolace ;-P

26 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
100 g
100 g
550 ml vlažné
250 ml
50 g
z 1 citróna
1 ks
1 KL
Plnka:
500 g
podľa chuti
1 ks
podľa chuti
 na potretie




Postup

  1. 1

    V jednej miske si lyzicou pomiesame obe muky, sol, cukor a citronovu koru. Potom pridame olej, bielok z jedneho vajca a v 2 dl mlieku napucane kvasnice. Zvysnych cca 3,5 dl mlieka mozte prilievat postupne. Vypracujeme si polotuhe cesto, ktore sa ma takpovediac naťahovať a oddelovat od misky. Nakoniec pomocou trochy muky, este zopar krat cesto premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame nakysnut na teplejsom mieste cca1 h.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnute cesto vyklopime na pomucenu dosku, urobime valec a pokrajame ho na kusky rovnakej velkosti. Kazdy kusok vymiesime do bochnicka a nechame 30 minut zakryte utierkou podkysnut. Mne vyslo 26 kusov.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kym bochnicky kysnu, si nachystame plnku: Zmiesame 500 g tvarohu, krystalovy cukor podla chuti, 1 vajce a citronovu stavu. Ja tu mam aj jeden lekvar, lebo na niekolko kuskov dam k tvarohu aj lekvar :-) to velmi lubime.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30 minutach, ked uz bochníčky podkysli, ich ideme plnit.. Bochnicek najprv roztapkame rukami, polozime zo 2 KL tvarohu a cesto uzavrieme ako buchtu :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnene bochnicky poukladame trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody. Nasledne ostrymi nožnicami strihneme rez cez celu buchtu :-) Bochnik sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Kolace netreba nechat podkysnut, ale uz aj ich dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče sa krásne upiekli ;-P Natierat ich netreba ničím, len nechat vychladnut :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochniky na druhom plechu som strihla do kríža a do stredu dala este lekvar. Trocha som ich posypala aj celym makom :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláče su vyborne, lahučke, jemne a voňave ;-) Su krásne mäkke a zostanu mäkke aj niekolko dní :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
Teda, @cesminaz , človek by povedal, že tvarohový koláč z kysnutého cesta, je jednoducho tvarohový koláč. Ale kdeže, toto je iný level, vysoká škola! Jednoducho utešené, radosť na ne pozrieť a že sú chutné, o tom vôbec nepochybujem. Si šikovnica šikovná, recept putuje do KK, päť hviezdičiek na tvoj účet a poznámka do môjho mobilu, aby som naň nezabudla, lebo po Vianociach tak skoro piecť nebudem
cesminaz
@Denyany dakujem,si mila ako vzdy :-) @Kimlo budem rada,ak vyskusas.Som si ista,ze ti budu chutit! Mila @Sovka62 počas čitania tvojho komentiku,som sa cely čas usmievala :-) Dakujem velmi pekne za tvoje mile slova,velmi potesili :-) Dufam,ze raz u teba kolace dojdu na rad.Krasne sviatky prajem ;-P
sracz
... no čo som ja horší druhých? Nebojím sa a vymiesim a upečiem taktiež! ... hát ha nemlesz jó, megesznek a gyerekek! = Obľúbená to hláška mojej presladkej mamky, B. P. Pekne si sa pohrala s buchtičkami koláčikmi, milá @Cesminaz a som naozaj rád, že som naďabil aj na tento Tvoj megahviezdičkový rcp!
haji
Koláče z kynutého těsta miluju, tvoje jsou úúžasnéé! Jsi šikulka!! Už vím o čem si nechám zdát!!
havino
jaj dievka moja zlatá, zas tie tvoje super jedlé fotky, pekný recept, kvôli tebe v špajzi kukuričná múka kúpená už nejaký čas, ale ja nemám komu takéto kysnuté, no nemám a ver, že čo teraz pečiem vianočné, nič ma neláka z nich, najradšej by som na stôl takýchto kysnutých napiekla za vagon, pre mňa kysnuté a tvarohové aj každý deň, krásne ich máš
jerica
@cesminaz už len pozriem na obrázok , hneď je lepšia nálada, pohladenie oka, inšpirácia, hneď ťa volá, sprav si ma :-) dlho čakať nebude taký fajný recept, už je tam, v knihe a zaslúžených hviezdičiek tiež.
frezia68
Je nebezpečné byť od rána na Vareche,hneď dostávam hlad a chuť na tie krásne koláče.Vydarené a má pravdu @Jerica ,volajú vyskúšať.Ale odolám,lebo bezlepková múka tú nádheru nevytvorí.
babkamt
Tvoje tvarohové koláče sú mi sympatické:-) U nás chce mať každý z kysnutého koláča pečeného na plechu kraj. Koláč som si uložila, čaká na vyskúšanie. Posielam hviezdičky.
helushka12
Tie koláče vyzerajú fantasticky,
moja mamina vždy na Vianoce piekla kysnuté a ja som som robila všetky ostatné koláčiky, ale teraz je to na mne, mamina už nevládze, určite tento recept vyskúšam. Vyzerá to tak tradične, vidiecky a je mi to sympatické.
Prajem krásne a pohodové Vianoce.
sovka62
@bakamt , pousmiala som sa nad tvojim komentárom. Aj u nás to tak bývalo, plech objedený kolom dookola a stredy ostali mame a babke. No a čo sme my horšie? Tak u nás žiadne posúchy, báleše a neviem ako ešte inak sa volajú. Namiesto cesta ne celý plech robím guľky, na plechu roztlačím prstami, potriem vajcom a na vrch do jamky vložím plnku, tvaroh, ovocie s posýpkou, kyslú smotanu a pod. Každý koláč ma svoj začiatok i koniec, v papuľke nebo a v duši pohoda. Niet nad spokojných stravníkov......
cesminaz
Dakujem velmi krasne vsetkym,za mile slova :-) som velmi rada,ze sa receptik paci.Verim,ze ked vyskusate,tak budete take spokojne ako ja :-) @Helushka12 Dakujem,som rada,ze sa pacia :-) Verim,ze nielen tvojej mame,ale aj ostatnym urobis tymito kolacmi radost.Urcite ich zvladnes super,lebo su naozaj jednoduche a postup je tiez dost podrobny :-) Prajem aj tebe prijemne sviatky ;-) @Sovka :-)) dobre si sa vynasla.Krasny den zelam vsetkym!
nyja
Teda ty si neskutočná baba šikovná :-) Buchtičky vyzerajú véééľmi žravo, fantasticky lákavo. Samé senzačné recepty dávaš, Cesminka, a tento patrí tiež medzi také... Už sa teším, ako ho vyskúšam a určite by sa takéto buchtičky hodili aj k vianočným raňajkám :-D
Želám ti krásne a pokojné Vianoce .
cesminaz
Milá @Nyja dakujem ti za tvoje milé slová,veeeelmi potešili ;-) Som rada,že sa ti moje recepty páčia.Aj ja ti prajem krasne a pokojné Vianoce :-) @Violetecamorova dakujem :-) aj chutia úžasne.
daniela15
jeeeej, tie sú krásne, hneď by som si ich, aj napriek pokročilému času, dala, tie určite vyskúšam :-)
nyja
@Cesm ína

Dnes som ich robila druhýkrát. Môjmu mužovi veeeľmi chutia. Ale pravdaže nielen jemu. Fakt skvelé buchtičky. Vdaka za recept :-)
cesminaz
@Daniela15 skúšku urcite neolutuješ :-) Mily @Kecemis tešim sa tvojej sprave :-) Nezáleží az tak na tvare,hlavne ze chutili ;-) Dakujem za odozvu aj s fotkou! Mila @Nyja som rada,ze vam koláciky chutia a ze si spokojná ;-P
katka78
Teda tie sa skutočne vydarili, nádhera! Ako inak, kráľovná kysnutého cesta sa nezaprie.
denyany
Dnes som ich piekla, sú fantastické. Dovolila som si zmenu, náplň je makovolekvárová a nerozstrihla som vrch, nestíhala som.


1x radost
cesminaz
@Katka78 (10.1.2017 13:37)

:-)) dakujem krásne,si zlatá.No hej čo už..zbožnujem kysnuté,ako robiť tak aj jesť ;-P @Denyany zlatá,tak to si sa musela strasne ponáhlať :-) Ale nevadí,hlavne ze si aj takto spokojná.Lekvárovo-maková plnka je tiež vyborná :-) Dakujem krásne za odozvu a som naozaj velmi rada,ze moje recepty v domácnosti využívaš.Dakujem za tvoju dôveru a nech vam aj nadalej chutí.Krasny den a aj sviatky ti prajem :-)
aalena
skvelé buchty, už iné ani nerobím. Všetkým hrozne chutia.
bartal273
Dobry vecer prave sme ich dorobili su krasne aj fantasticke no nedali sme kukuricnu muku ale nevadi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia