Tvarohové guľky s jahodami

dvorka - fotkadvorka, 14. júna 2012
Tvarohové guľky s jahodami
Foto: dvorka

Moje letné prázdniny sa spájali s týmto lahodným pokrmom. Keď sme prišli tri deti s mamkou k mojej babičke v Hradci Králové, prvé jedlo Zobraziť celý popisMoje letné prázdniny sa spájali s týmto lahodným pokrmom. Keď sme prišli tri deti s mamkou k mojej babičke v Hradci Králové, prvé jedlo čo bolo vždy boli guľky s jahodami. A keď babička nezohnala jahody, boli sme marhuľové. Mám teraz dosť jahôd na záhradke a tak som dnes urobila moju spomienku na veľmi ranné detstvo :)

4
porcie
40 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
250 g na obalenie
1 lyžica
 dovnútra
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ak je tvaroh hrudkovitý, moja babička ho rozvaľkala v sáčku na jemný. Aj ja som tak robila, lebo som nekúpila jemný tvaroh.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 1
  2. 2

    Tvaroh som zmiešala s vajíčkom. Pridala som múku, olej a vypracovala hladké mierne lepivé cesto. Ak je tuhšie, treba pridať žĺtko.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 2
  3. 3

    Vypracovala som si takéto cesto.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta som si urobila valec, niťou som ho nakrájala na asi 1 cm hrubé kolieska.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 4
  5. 5

    Kolieska som trochu oprášila v múke, roztlačila prstami na koliesko asi pol cm hrubé a vložila som do stredu jahody. Ak máme veľké jahody, môže sa dať jedna veľká. Ja som dávala najskôr malé. Jahody sa môžu mierne pocukrovať, ak nie sú dosť sladké.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 5
  6. 6

    Najskôr som si spojila dve strany, potom som k nim prilepila ďalšie.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec som si pozliepala guľku, povaľkala v múke a uložila na bok. Dala som si variť vodu do veľkého hrnca a osolila ju.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa mi zvarila voda, na panvici som nasucho opražila strúhanku a potom som do stredu vložila maslo aby sa roztopilo a plyn pod panvicou som vypla. Strúhanku som premiešala s roztopeným maslom.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 8
  9. 9

    Do vriacej vody som vložila guľky, nechala ich v miernom vare a keď vyplávali na povrch, ešte som 2 minúty povarila.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 9
  10. 10

    Vybrala som guľky z vody, posypala strúhankou a už len zjesť. A že chutia, skoro ako od babičky. Také ako robievala ona už mať nikdy nebudem, no dnes ich mám po ... xxx rokoch.

    Tvarohové guľky s jahodami - obrázok 10

Diskusia k receptu

marijanka712
u nás boli na obed včera ja tiež robievam tvarohové gulky prázdne včera som dala aj čerstvé jahody a bola to vynikajúca dobrotka . do cesta nedávam olej ale maslo a hrubú múku nie polohrubú ináč tak isto ako ty. Je to lahký a dobrý obedík.
turistka
@Dvorka- toto jedlo mám veľmi rada, robím cesto od oka, takže Tvoj recept si ukladám, lebo to moje od oka občas nemá potrebnú hustotu,stane sa a potom mi občas dobrota utečie pri varení do vody.
babav
Pekne ich mas ...ako vymalovane.Ja ich tiez robievam najradsej
z tvarohoveho cesta ,ale namiesto oleja pridavam mlieko( podla potreby,aby cesto bolo vlacne).Nabuduce skusim s olejom ,alebo maslom ;-)
dvorka
Ďakujem za uznanie. Ako vidím, teda čítam, viacerí ich robievate a zvláštne je, že ja som si na ne spomenula po toľkých rokoch až včera, keď som išla s košíkom jahôd domov. Ináč s marhuľami, slivkami, višňami a jablkami robievam stále, keď je sezóna.
irenaw
veľmi pekné ich máš a ja si ich veru spravím v sobotu, dostala som chuť. my sme mávali u babky také maličké neplnené tvarohové knedličky a preliate jahodovým (čučoriedkovým) "žahourom", mňam
tiziana
ja som ich už tento rok tiež robila, len som sa pomýlila, dala som hrubú múku a boli tvrdé, stačí ju zameniť len za polohrubú? boli guľky mäkké? vďaka za odpoveď
olinka12
Tieto tvarohové guľky sú paráda dnes boli u nás k obedu tak som sa tešila bola k tomu dobrá kyslá fazuľová polievka, keď som sa spýtala či bol dobrý obed bolo mi povedané,že(( zjedli sme)) varešky čo na to povedať skoro som sa rozplakala.
cica2
moje obľúbené a ešte mám rada, keď je tak veľa strúhanky, mňam....krásne ich máš
broni
Mám namrazených 86 marhuľových guličiek podľa tvojho receptu, ale so špaldovou múkou :o) mňam :o) chcem si ich nechať na chladné dni, ale neviem, či vydržia až do zimy :o)
violeta
Vzdy som robila plnene gulky zo zemiakoveho cesta, dnes som spravila z tohoto, cesto je fakt dobre a je to s nim ovela rychlejsie, mala som ich hned hotove. Dakujem :-D
dvorka
@violeta Teší ma že sa guľky podarili. Moja mamka ich vždy robila aj robí takto a prebrala som to aj ja. :)
borek
Takový tvaroh, jaký se koupí u Vás, tu těžko seženeme, tady buď ve vaničce, nebo balený, to není ono, já si každý rok vozím ze Štúrova, je tam výborná mlékárna a ten tvaroh - vynikající, jahůdky mám, tak budou i knedlíky.:-)
dvorka
Ja dnes idem robiť s čerešňami, jahody sa zjedli ani neviem ako akedy :)
diamontko
Perfektne,mnam!uzasne,ze sa nemusim zdrzovat so zemiakovym cestom :-) a vyskusam aj rozne obmeny ovocia,dakujem pekne!
kaatka
Musela som pridat o dost viac muky inak by sa mi z cestom nedalo vôbec pracovať ale vynikajuce su :)


1x haji
haji
@Kaatka (5.6.2019 12:32)
Tvarohové těsto je někdy svéhlavé, ale vynašla si sa, o chuti nepochybuji. Jsi šikovná!
miruskaf
Strasne zly recept nechapem podstate preco to obalovat v muke a neprisypat tu muku aj do cesta...strasne zle sa uvaria su krehke a zvnutra akoby som jedla cisty tvaroh s jahodou...a nie tvarohove knedlicky....mne sa vobec ten recept nepacil hoci su na pohlad pekne nechutia mi dobre...👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia