Tvarohová torta bez múky

imelia - fotkaimelia, 6. mája 2014
Tvarohová torta bez múky
Foto: imelia

Tvaroh je zaujímavá potravina. Zasýti, je vhodný bez výčitiek na noc a fantasticky chutí. Tu Vám ponúkam verziu koláča na spôsob cheesecaku, ale bez Zobraziť celý popisTvaroh je zaujímavá potravina. Zasýti, je vhodný bez výčitiek na noc a fantasticky chutí. Tu Vám ponúkam verziu koláča na spôsob cheesecaku, ale bez múky. Ja zvyknem aj miesto cukru využívať proteínový prášok, ale do dnešného receptu ho nahradím práve tým cukrom. Samozrejme je už len na Vás, či si ho nahradíte napr. aj stéviou a podobne :)

8
porcií
10 minút
príprava
45-60 minút
na 160 °C

Suroviny

50 g
500 g
100 g
100 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Jemne vymastíme formu a na jej dno nasypeme orechy, ktoré poškoricujeme. (formu som použila tortovú, ale malú - cca priemer 17-18cm).

  2. 2

    Osobitne si vymiešame tvaroh, jogurt, cukor (množstvo a druh dáme podľa seba) a žĺtko. Túto masu natrieme na orechy. Na túto masu naukladáme ovocie a dáme upiecť 160° cca 45-60 minút.

  3. 3

    Z bielka vyšľaháme sneh a tesne pred dopečením vyberieme formu z rúry a sneh na ňu natrieme. Dáme dopiecť.

  4. 4

    Podľa mňa by stačila aj klasická 23-26cm forma, len dať tých orechov 100g, ostatné suroviny nechať v týchto množstvách. Bol by nižší, ale nebolo by to na škodu.

Diskusia k receptu

danila
aj mne sa páči, ja dám med, už sa teším
denyany
Urobím, ale formu mám väčšiu, tak ako píšeš, bude nižší koláčik. A asi sa bude aj kratšie piecť - uvidím, potom dám vedieť. Už sa teším.:-)
evanaaa
Páči sa mi toto, orechy mám rada, len sa mi nehodí na ne škorica, ale to je už iné, ak budú, vyskúšam, zatiaľ si len ukladám.
siskam
@imelia , dnes som tortu upiekla. Mala byť na zajtrajšie oslavy mojej mami. Upiekla sa mi asi 2 cm placka. Vytiekla mi voda či šťava z formy, pripiekla sa mi v rúre, netuším ako sa mi podarí ju vyčistiť, zatiaľ som vyskúšala všetko možné, ale tie pripečené škvarky sú odolné. Nerada by som si zničila zánovný šporák. Nezabudla si na nejaký puding do tvarohu, alebo maizenu? Som nahnevaná sama na seba, že som ju tam nepridala, hneď sa mi to nezdalo. No tentokrát to nevyšlo.
imelia
@siskam to mi je luto, ja som ju presne podla toho receptu robila a vysla ako na obrazku.
siskam
Nechápem, máš ju krásne vysokú, no a moja - hrôza. Veľmi som sa na ňu tešila. No, čo už.
imelia
@siskam ja som pouzila malu formu, skor taku tortovu formicku :) ale nizsia tiez nie je zle. Mne by to mozno aj viac vyhovovalo :)
cajca
Ja som si ju tiez upiekla, len som pozmenila nejake hodnoty, t.j kedze som mala vacsiu formu dala som 500g kremoveho nizkotucneho tvarohu, asi 200g greckeho jogurtu a 1 mascarpone. K tomu som pridala 3 vajicka, aby sa tvaroh dobre prepojil, este 100g brezoveho cukru a nastruhanu citronovu koru. Celu hmotu som rozdelila na 2 casti. Do jednej som pridala asi 70g 80%cokolady rozpustenej v 3 lyziciach horucej smotany . Dalsi postup je ako u teba, len do formy som pomaly do stredu nalievala na striedacku bielu cast a cokoladovu a tym sa mi vytvorila krasna rebrovita struktura. Piekla som ju na papieri cca 60 min. Zostala krasna, vysoka a na chut znamenita. Problem bol len pri vyberani peciaceho papiera, kedze torta celkom nedrzala tvar, nebola dobre spojena. D es ju idem opat piect a dam tam este o 2 vajicka viac a sneh z bielkov zapracujem do cesta nedam zapiect navrh. Uvidim, ci bude kompaktnejsia. Vdaka za recept.