Tvarohová bábovka
Tvarohová kysnutá bábovka s kandizovaným ovocím a citrónovou polevou (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Úžasne jemná a šťavnatá bábovka. Pripravuje sa pomerne jednoducho aj keď kysnuté
cesto potrebuje trochu viac času ale výsledok stojí za to. U nás je veľmi obľúbená.
20 porcií |
120 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Hrozienka namočíme do vriacej vody alebo rumu.
Suroviny pre kvások spolu zmiešame a necháme vykysnúť (10-15 minút).
- Zatiaľ maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
- Vajcia vyšľaháme do peny. Pridáme cukor, vanilkový cukor a šľaháme do biela.
- Pridáme tvaroh a dobre všetko premiešame.
- Pridáme roztopené maslo, premiešame. Pridáme vykysnutý kvások a jemne všetko premiešame.
- Preosiatu múku zmiešame spolu so soľou a citrónovou kôrou. Zmes postupne pridávame k cestu. Cesto dobre vymiesime.
- Hrozienka necháme dobre odkvapkať a spolu s 2/3 kandizovaného ovocia obalíme v múke (trochu kandizovaného ovocia necháme na ozdobu bábovky). Ovocie pridáme k cestu a premiešame.
- Cesto dáme do vymastenej múkou vyspanej formy, prikryjeme utierkou necháme na teplom meste vykysnúť (približne hodinu).
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 45-55 minút. Pripadne vyskúšame špajdľou.
Upečenú bábovku necháme trochu vychladnúť, vyberieme z formy, prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme polevu tak, že vriacu vodu a citrónovú šťavu premiešame a postupne pridávame práškový cukor. Metličkou vymiešame na hladkú polevu, ktorou ozdobíme bábovku.
- Vrch bábovky posypeme zvyšným kandizovaným ovocím. Teraz už len uvariť si kávu alebo čaj a vychutnať dobrý koláčik. Dobrú chuť!