Tvarohová akoby krémeška

laurisia - fotkalaurisia, 28. februára 2013
Tvarohová akoby krémeška
Foto: laurisia

Veľmi jednoduchý a celkom rýchly koláč.

15 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
Plnka:
500 - 600 g
0,5 l
5 ks
6 PL
1 ks
2 ks
Sneh:
5 ks
5 PL




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si rozvaľkáme na rozmer o málo väčší ako máme plech. Prenesieme na suchý plech tak, aby okraje trošku prečnievali. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby nám pri pečení "neskopcovatelo".

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 1
  2. 2

    Nachystáme si plnku. Žĺtka oddelíme od bielok a pridáme k tvarohu, rovnako práškový a vanilkový cukor. V druhej nádobe si odmeriame mlieko a pridáme 2 bal. Zlatého klasu (spolu 80 g). Bielka si odložíme bokom na neskôr.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh, cukor a vajíčka spolu vymiešame. V druhej nádobe vymiešame v mlieku maizenu. Možno by sa to dalo aj spolu, ale takto mám istotu, že maizena neostane v hrudkách.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko vlejeme do tvarohovej plnky a poriadne spolu mixujeme ponorným mixérom do hladka.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 4
  5. 5

    Plnku vylejeme na lístkové cesto.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 5
  6. 6

    Dáme upiecť cca 30 minút na 170°C.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 6
  7. 7

    Vyšľaháme si tuhý sneh, do tuhého zašľaháme kryštálový cukor. Rovnomerne natrieme na upečený koláč, pripadne porobíme nejaké vlnovky po vrchu, alebo niečo podobné.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 7
  8. 8

    Dáme naspäť do horúcej rúry na cca 10 min., kým nám sneh mierne nezhnedne.

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vychladnúť, pokrájame ....

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 9
  10. 10

    ... a podávame. Dobrú chuť!

    Tvarohová akoby krémeška - obrázok 10

Diskusia k receptu

mimit
Vyzera to lakavo! Aj ked som sa dala na chudnutie, urcite v najblizsej dobe vyskusam. :)
monnikka
poznám, je to výborný koláč, máš ho vydarený, pekne vysoký
chulia
Vyzera nadherne a určite aj chutí. Takže vyskušam. Ukladam do KK díky
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@chulia , máš pekné medovníčky. Kto si, čo si?
Krémeš ozaj vyzerá fantasticky, ale u nás bez toho bielka. Krém určite vyskúšam.
margaretka28
Krásny ho máš, ja ho robievam tiež, len s iným cestom, lístkové som zatiaľ neskúšala.
laurisia
@margaretka28 lístkové je pohodlné. Pravdu povediac, mám pocit, že v tomto koláčiku cesto nie je kvôli chuti, ale len ako nosná podložka pod krémy a sneh :-)
margaretka28
@laurisia , tak to máš pravdu, ja dávam podobné cesto lineckému a môj najmenší spapa tvaroh so snehom a cesto nechá na tanieri so slovami, že ešte si prosím.:-)
anina6
krásny zákusok, vydaril sa ti. tiež ho poznám, najbližšie upečiem aj ja.
viera1
Mne sa na tomto spôsobe niečo nezdá;keď na surové lístkové cesto dáte plnku,prestane sa lístkovať a máte rozmočený spodok.Upiekla by som plát,na to by som dala uvarený puding s rozmixovaným tvarohom a nakoniec by som to dala zapiecť s bielkami na pár minút do rúry.Zákusok môže byť chutný,ale všimnite si detailne spodok.Ale to je len môj názor.
valeri
no ako dááááááávno som ho už nepiekla a pritom je to taký jednoduchý a výborný zákusok, veľmi ďakujem za pripomenutie.
denyany
aj ja som ho dávno nerobila , akosi vždy padne voľba na niečo iné, aj keď deti sa ho už dávnejšie dožadovali. robievam ho na jemnom hnetenom ceste, s lístkovým som ešte neskúšala.
borek
Velmi zajímavé, chci vyzkoušet, ale jak je to s tou náplní, 2 zlaté klasy (pudinky) a ještě maizenu ? Dvě, nebo 80 g, prosím o upřesnění, děkuji! J.
siskam
Ja som to pochopila, akože 2 ks puding Zlatý klas. Jeden váži 40 g, takže 2 ks 80 g. Ale @viera1 , myslím, že to skúsim ako píšeš, že cesto najprv predpiecť. Ináč recept výborný a krémeš vyzerá veľmi lákavo.
emafany
Milujem kremeše ale ešte som žiadne nerobila. Takže teraz mam skvelú príležitosť.
magda13
Tak toto vyzerá úžasne. Práve som rozmýšľala, čo upiecť cez víkend. Už som sa rozhodla. Ďakujem :-)
tiablica
poznám tento koláč a práve zajtra ho idem urobiť,je velmi chutný
laurisia
@viera1 - To lístkové cesto sa naozaj nelístkuje. Ak ho chcete upiecť najskôr samostatne, vyskočí Vám a nebudete mať kam naliať uvedenú plnku, ktorá je naozaj riedka. Ale ja ho robievam takto podľa receptu, ktorý som dávno dostala a takto nám aj chutí. Ale pripustím, že niekde na nete určite nájdete recept, ktorý Vám bude vyhovovať viac.
evanaaa
Tento krémeš robievam, ja dávam aj 3-4 tvarohy, lebo len dva (pol kg) mi boli málo. A pre @viera1 , netreba predpiecť, načo sa má spodok lístkovať, ale ak chceš, skús, možno sa pekne vydarí, tu je naň viac receptov a nikto cesto nepredpečie, možno ten spôsob sa viac ujme.
gina3
ja naspodok nedavam listkove cesto , ale ine skuste a neobanujete
cesto:
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
½ vrecka prášku do pečiva
1 celé vajce
150 g palmarinu
krém:
2 x 250 g tvarohu
120 g práškového cukru
½ l mlieka
1 dcl oleja
1 zlatý klas
1 vanilkový cukor
1 celé vajce
4 žĺtky

sneh:
6 vaječných bielkov
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
štipka soli

Postup: rúru si vyhrejeme na 200 stupňov, vymastíme plech, vysypeme polohrubou múkou, vymiesené cesto rovnomerne rozložíme po plechu až po okraje (ruky namáčame do teplej vody aby sa nám cesto nelepilo na prsty), krém pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame v jednej nádobe tak aby sa všetky spojili, takto pripravenú krémovú zmes rovnomerne vylejeme na uložené cesto na plechu, vložíme do vyhriatej rúry, pečieme na 200 stupňoch cca 20 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte cca 5 minút, pokiaľ nezačnú jemne hnednúť kraje. Po upečení vyberieme z rúry, vyšľaháme sneh, ktorý rovnomerne rozotrieme po celom povrchu a vložíme späť do rúry ešte dopiecť na teplote 150 stupňov približne asi10 minút, dokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť. Hotový koláč môžeme ozdobiť mätovým lístkom a čokoládovým topingom.
helaxa
krásne spracovaný recept asi zajtra vyskúšam
lexi
Nie je mi jasne kde ide Zlaty Klas alebo cim sa da nahradit?
Vyzera velmi chutne a rada by som ho vyskusala.
laurisia
Zlatý klas = maizena. Opravím to v texte v bode č. 2. Podľa mňa by sa dal nahradiť vanilkovým pudingom.
jozka2
Laurisia,tvoj kolacik vyzera bajecne,urcite aj tak chutna.Dzina a urcite vyskusam aj tvoju verziu.
jozka2
gina3,kedze nepoznam ten kolacik chcem sa spytat ci 1 zlaty klas dostatocne zahusti plnku,laurisia ma 2 zlate klasy,chcela by som to vediet lebo by som ho skusila urobit vyzera bajecne,tak ako pises musi byt bajecny,len bielka budem varit nad parou s pridanim st.soli , trochu citr.stavy,velmi to ochuti bielka a potom ho dam zapiect.
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ako odstránim tie dva zbytočné komentáre? :
marika21
Krémeška vyzerá veľmi chutne. Určite sa to dá urobiť aj s určitými zmenami. Komu ako chutí. Je fakt veľmi pekné ako si tu takto vzájomne, pekne, radíte, - me, akceptujeme pripomienky. Myslím, že všetky recepty sú fajn. Len treba vyskúšať komu, ktorý chutí lepšie, ako sa podarí upiecť.*****
mimit
Vyzera to lakavo! Aj ked som sa dala na chudnutie, urcite v najblizsej dobe vyskusam. :)
monnikka
poznám, je to výborný koláč, máš ho vydarený, pekne vysoký
chulia
Vyzera nadherne a určite aj chutí. Takže vyskušam. Ukladam do KK díky
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@chulia , máš pekné medovníčky. Kto si, čo si?
Krémeš ozaj vyzerá fantasticky, ale u nás bez toho bielka. Krém určite vyskúšam.
margaretka28
Krásny ho máš, ja ho robievam tiež, len s iným cestom, lístkové som zatiaľ neskúšala.
laurisia
@margaretka28 lístkové je pohodlné. Pravdu povediac, mám pocit, že v tomto koláčiku cesto nie je kvôli chuti, ale len ako nosná podložka pod krémy a sneh :-)
margaretka28
@laurisia , tak to máš pravdu, ja dávam podobné cesto lineckému a môj najmenší spapa tvaroh so snehom a cesto nechá na tanieri so slovami, že ešte si prosím.:-)
anina6
krásny zákusok, vydaril sa ti. tiež ho poznám, najbližšie upečiem aj ja.
viera1
Mne sa na tomto spôsobe niečo nezdá;keď na surové lístkové cesto dáte plnku,prestane sa lístkovať a máte rozmočený spodok.Upiekla by som plát,na to by som dala uvarený puding s rozmixovaným tvarohom a nakoniec by som to dala zapiecť s bielkami na pár minút do rúry.Zákusok môže byť chutný,ale všimnite si detailne spodok.Ale to je len môj názor.
valeri
no ako dááááááávno som ho už nepiekla a pritom je to taký jednoduchý a výborný zákusok, veľmi ďakujem za pripomenutie.
denyany
aj ja som ho dávno nerobila , akosi vždy padne voľba na niečo iné, aj keď deti sa ho už dávnejšie dožadovali. robievam ho na jemnom hnetenom ceste, s lístkovým som ešte neskúšala.
borek
Velmi zajímavé, chci vyzkoušet, ale jak je to s tou náplní, 2 zlaté klasy (pudinky) a ještě maizenu ? Dvě, nebo 80 g, prosím o upřesnění, děkuji! J.
siskam
Ja som to pochopila, akože 2 ks puding Zlatý klas. Jeden váži 40 g, takže 2 ks 80 g. Ale @viera1 , myslím, že to skúsim ako píšeš, že cesto najprv predpiecť. Ináč recept výborný a krémeš vyzerá veľmi lákavo.
emafany
Milujem kremeše ale ešte som žiadne nerobila. Takže teraz mam skvelú príležitosť.
magda13
Tak toto vyzerá úžasne. Práve som rozmýšľala, čo upiecť cez víkend. Už som sa rozhodla. Ďakujem :-)
tiablica
poznám tento koláč a práve zajtra ho idem urobiť,je velmi chutný
laurisia
@viera1 - To lístkové cesto sa naozaj nelístkuje. Ak ho chcete upiecť najskôr samostatne, vyskočí Vám a nebudete mať kam naliať uvedenú plnku, ktorá je naozaj riedka. Ale ja ho robievam takto podľa receptu, ktorý som dávno dostala a takto nám aj chutí. Ale pripustím, že niekde na nete určite nájdete recept, ktorý Vám bude vyhovovať viac.
evanaaa
Tento krémeš robievam, ja dávam aj 3-4 tvarohy, lebo len dva (pol kg) mi boli málo. A pre @viera1 , netreba predpiecť, načo sa má spodok lístkovať, ale ak chceš, skús, možno sa pekne vydarí, tu je naň viac receptov a nikto cesto nepredpečie, možno ten spôsob sa viac ujme.
gina3
ja naspodok nedavam listkove cesto , ale ine skuste a neobanujete
cesto:
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
½ vrecka prášku do pečiva
1 celé vajce
150 g palmarinu
krém:
2 x 250 g tvarohu
120 g práškového cukru
½ l mlieka
1 dcl oleja
1 zlatý klas
1 vanilkový cukor
1 celé vajce
4 žĺtky

sneh:
6 vaječných bielkov
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
štipka soli

Postup: rúru si vyhrejeme na 200 stupňov, vymastíme plech, vysypeme polohrubou múkou, vymiesené cesto rovnomerne rozložíme po plechu až po okraje (ruky namáčame do teplej vody aby sa nám cesto nelepilo na prsty), krém pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame v jednej nádobe tak aby sa všetky spojili, takto pripravenú krémovú zmes rovnomerne vylejeme na uložené cesto na plechu, vložíme do vyhriatej rúry, pečieme na 200 stupňoch cca 20 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte cca 5 minút, pokiaľ nezačnú jemne hnednúť kraje. Po upečení vyberieme z rúry, vyšľaháme sneh, ktorý rovnomerne rozotrieme po celom povrchu a vložíme späť do rúry ešte dopiecť na teplote 150 stupňov približne asi10 minút, dokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť. Hotový koláč môžeme ozdobiť mätovým lístkom a čokoládovým topingom.
helaxa
krásne spracovaný recept asi zajtra vyskúšam
lexi
Nie je mi jasne kde ide Zlaty Klas alebo cim sa da nahradit?
Vyzera velmi chutne a rada by som ho vyskusala.
laurisia
Zlatý klas = maizena. Opravím to v texte v bode č. 2. Podľa mňa by sa dal nahradiť vanilkovým pudingom.
jozka2
Laurisia,tvoj kolacik vyzera bajecne,urcite aj tak chutna.Dzina a urcite vyskusam aj tvoju verziu.
jozka2
gina3,kedze nepoznam ten kolacik chcem sa spytat ci 1 zlaty klas dostatocne zahusti plnku,laurisia ma 2 zlate klasy,chcela by som to vediet lebo by som ho skusila urobit vyzera bajecne,tak ako pises musi byt bajecny,len bielka budem varit nad parou s pridanim st.soli , trochu citr.stavy,velmi to ochuti bielka a potom ho dam zapiect.
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ja robím so 4 vajíčkami, zlatý klas 2 ks, 1/2 l mlieka a tvaroh 500 g( cukor podľa chuti - ale ja sladím veľmi málo !) - inak postup rovnaký ;záver : je to bohaté , ukážkové ( nedá sa tam čo pokaziť )rýchle a nenáročné , voláme ho tvarohový krémeš:)
agath
ako odstránim tie dva zbytočné komentáre? :
marika21
Krémeška vyzerá veľmi chutne. Určite sa to dá urobiť aj s určitými zmenami. Komu ako chutí. Je fakt veľmi pekné ako si tu takto vzájomne, pekne, radíte, - me, akceptujeme pripomienky. Myslím, že všetky recepty sú fajn. Len treba vyskúšať komu, ktorý chutí lepšie, ako sa podarí upiecť.*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia