Tuxedo torta fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 2. mája 2015

K slávnostnej príležitosti... elegantná a chutná... nápad z netu, ale korpus a krém som upravil...

Suroviny

Korpus - použitá 18 cm forma:
135 g
53 g
23 g
135 g
75 g
55 g
38 g
Plnka:
375 g
95 g
4 plátky
60 g
z 1/2 citróna
1 - 1/2 bal
Bielkový krém:
130 g
36 g
70 g
Čokoládová poleva:
120 g
60 g
30 g
1 čl




Postup

  1. 1

    Korpus: žľtky šľaháme za postupného pridávania oleja, /asi 10 min/ Bielky sa osobitne vyšľahajú za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Sneh sa zľahka zamieša s vyšľahanými žľtkami s olejom a zľahka sa zamieša preosiata múka vopred zmiešaná s kakaovým práškom. Zamiešanú hmotu plníme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 25-30min. Upečený korpus na povrchu pomúčime a vyklopíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: najskôr si pripravíme bielkový krém. Bielky šľaháme za postupného pridávania asi 1/3 krupicového cukru. Zvyšok cukru sa vopred uvarí s vodou na 115 stupňov C a zvoľna za vlieva počas šľahania do vyšľahaných bielkov. Potom spomalíme obrátky šľahača a pomaly došľaháme na tuhý sneh, až do úplného vychladnutia krému. Jedlú želatínu rozpustíme v teplej vode, nie viac ako 80 stupňov C a pridáme šťavu z citrona. Potom si vyšľaháme krémový syr, maslo a vanilkový cukor a do vyšľahanej hmoty zamiešame bielkový krém a nakoniec sa pridá rozpustená želatína asi 25 stupňov C a krátko šľahačom premiešame.

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutý korpus si narežeme na štyri rovnaké pláty, krém si rozdelíme zhruba na štyri časti a postupne plát po pláte naplníme plnkou a nakoniec si krémom potrieme celý povrch torty a necháme asi hodinu v chlade dobre ztuhnúť.

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    polohotová torta

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    čokoládová poleva: smotanu privedieme do varu, pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania rozpustíme, potom pridáme maslo a glukozu a dobre zamiešame a necháme trochu vychladnúť a tortu po vrchu polejeme polevou, tak aby nám trochu stekala aj po bokoch, necháme vychladnúť a ozdobíme čokoládovými stružlinami, ktoré si pripravíme za pomoci šrabky na zemiaky.

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotová torta....

    Tuxedo torta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
môj ty bože..kto za to môže..že u nás doma chýba takýto elitný chlap..!!
moju závisť tvojej žene s úsmevom cháp..!!
ešteže mi zdravie nejesť takéto dobroty káže..
ale
dala bych si kúsok..bo-hriech najviac chutí..:-)
bebetko
Kraaaasna :) no najviac odpadavam z tych Mega hobliniek :) odkial mate taku velku čokoládu??? :)
janaor
Padla mi sanka,neskutocne krasna torta,piect ju iste nebudem,ale nepochvalit sa nedalo.Obdivujem.
klukodvody
No hochu Ty se nezdáš a jen pomalu dáváš najevo co v Tobě dříme za talent a já si myslím ,že si to musím dát do k.k. a dát Ti hvězdné nebíčko .Ono nestačí ,že tady se zákusky řádí isabell a teď ještě Ty .No přeji Ti krásný den a hodně pohody .
1x sara8
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásna torta :-). Len neviem ako by som vážila tie žĺtky.
manya
no asi kúpim takú malú formu, lebo toto je dobrotka a nebudem mať pokoj, kým nevyskúšam a pri vážení vajíčok bude asi sranda, ten syr do krému kúpim aj na SK ? alebo čím nahradím ?
pusta1
Milý @tassiedevil , úžasná práca, s obdivom klaniam sa :-)
dole klobúk, ty si slovom i činom umelec.
*****
kristina47
Chválim až do neba,vyskúšam,ale už dopredu viem,že nebude tak vyzerať.
helenore
Vyzerá exkluzívne, si predstavujem ako sa mi rozplýva na jazyku. ojojoj
zolik
som najprv citala, ze "tuzexova" torta :-)
velmi pekna, z teba musia mat doma radost.
methi
Vy tam v Tasmanii co clovek, to sikovny pekar. Vsetci super pekari, co sledujem cez socialne siete su prave od vas. Pekne.
motyka
Prekrásna, určite výborná a výzdoba - umelecká. Tiež obdivujem tvoje - takmer až kuchárske dielka. Hviezdičkujem - maximom.
tassiedevil
vdaka vám všetkým za komentáriky.:)
@bebetko , čokoládu si robím sám podľa potreby, z hliníkovej folie si spravím formu na akú hrubú chcem a nalejem roztopenú čokoládu a nechám vychladnúť..:
@manya , a prečo myslíš, že vážiť vajíčka je sranda...?:) odváž jeden žĺtok a hned budeš vedieť, koľko ich budeš potrebovať...kedysi sa dával len počet vajec ale dnes majú vajcia rôznu hmotnosť, tak preto sa vážia ...nemusí to byť až tak presne, pár gramov hore, dole.:).neviem, či na SK máte takýto syr, určite nejaký krémový máte, môžeš dať aj mascarpone, ba dokonca aj kvalitný plnotučný tvaroh, len ho pretrieť cez sito...good luck:)
tassiedevil
@kukulienka , pokiaľ niečo robím, tak sa to snažím spraviť poriadne, nech je to čokoľvek, návyk z povolania.:) ak máš tú formu tak sprav, ale doporučujem spraviť väčšiu..u nás dlho nevydržala... už mám prikázané piecť dalšiu...:)ani som nepredpokladal, že to bude také prudko jedlé..:)) vdaka
manya
veď to, že mám domáce vajíčka a veľkosť je rôzna, neboj, ja si poradím, matika je moja kamoška, však som mala kde trénovať, asi spravím vo väčšej forme, mascarpone ma napadlo ako prvé a tvaroh zvládnem spraviť aj sama;
jerica
tie "kudrlinky" tie ma dostali, ani kulmu nebolo treba :-)
máš 5 a viac hviezdne foto , a o chuti určite niet pochýb, krásna práca čo je dobre uložiť si do "šuflíčka"
marta5
@tassiedevil - je to nádhera,neviem či by som to dokázala,skúsim ale taká sa mi iste nepodari.Naozaj klobúk dole pre Tebou.Ukladám a iste vyskúšam. To musí byť dobrota.
evanaaa
Také niečo upiecť, nespravila by som , ani keby bola jednoduchšia, nemám na to bunky, pre mňa všetko zložité, a napokon, takému umelcovi ako si ty, @tassiedevil , sa ja nevyrovnám nikdy.
Inak, pre @manya - syr Philadelphia je u nás normálne k dostaniu ( Billa, Kaufland, Tesco....), aj keď ani Mascarpone by nebol zlý.
tinca
exkluzívne dielo, niet čo dodať len sa ponúknuť,keby to šlo aj virtuálne
sonulienka
Nádherná a podľa receptu aj výborná tortička fakt nemá chybu klobúk dole. Už je uložená v KK a určite príde na rad.
manya
@evanaaa , ďakujem za radu, musím sa ísť pozrieť, v hypermarketoch nenakupujem;
ivav
Precízna práca, nádherná torta!
karky
Super receptik, dakujem, skusim upiect v nedelu( pridu deturence na obed.) Prave sme sa vratili z Tasmanie, perfectny vylet to bol.
tassiedevil
@karky , ako sa ti páčila TAS? stretla si tu aj tých dvojhlavých?....:)))vdaka za pochvalu a držím ti palce...:)
dusan95843
V sobotu sme piekli túto výbornú tortu. Všetkým veľmi chutila. určite ju budeme robiť častejšie. Vďaka za super recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia