Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Hodnú chvíľu som rozmýšľala,ako by sa dal preložiť z macedónčiny názov tohoto
receptu,ale inák ako opisom sa nedá.Tak teda" turli" je skomolenina od "turi" ,čo
znamená " daj,pridaj" a "tava" je hlinená zapekacia misa.
Je to taký "eintopf", veľmi jednoduchý a opäť nenáročný,ktorý si môžete prispôsobiť či
už s mäskom ,alebo bez neho ,na chuti mu to neuberie.
Postup
- Pripravíme si zeleninku.
Množstvo som neuvádzala , lebo to moje , okrem kapusty vidíte na obrázku.To ,čo dala záhradka:)
Vľavo vidno olúpanú zelenú paradajku,ktorá tam samozrejme nemusí byť .
Ja uvádzam pôvodný recept.
Kapustu som použila pol hlávky ,je to vlastne množstvo ,ktorým doplníte zapekaciu misu až po nie úplný povrch.
- Zeleninku krájame na drobno a vrstvíme.....
- ...a vrstvíme....medzitým si zapneme rúru a predhrejeme ju na 200 st.
To je množstvo zeleniny bez kapusty....
- ...a teraz doplníme misu polovicou pokrájanej kapusty...
- Ochutíme požadovanými ingredienciami- soľ,čierne korenie,červená paprika,kto sa nevie vzdať vegety :) ,tak aj vegeta.
Nakoniec pridáme mäsko.
- Zatočíme nad misou fľašou oleja:),dvakrát by malo stačiť...:) a oboma rukami celú zmes dôkladne premiešame.
- Zalejeme teplou ,prevarenou vodou- to preto,lebo rúru máme už pekne vyhriatu a proces pečenia začne rýchlejšie.
Prikryjeme alobalom ,alebo vrchnákom a vložíme do rúry.
Zhruba každú polhodinku skontrolujeme stav vody. Ak by sa nám vyparila príliš rýchlo a mäsko nie je mäkké a zeleninka tiež ,dolejeme vodu a pečieme....
- Celý proces pečenia trvá 2 hodiny aj viac ,nedá sa presne určiť čas ,lebo všetko závisí od typu rúry.
Ked je všetko mäkké ,odkryjeme vrchnák a necháme povrch ešte zapiecť,aby pekne chytil farbu.
Ako vidieť na obrázku ,voda nesmie byť úplne odparená ,lebo jedlo bude bez šťavy,suché.
A ešte jedna rada ,ak nemáte teľacie mäsko, môžete ho nahradiť údenými rebierkami, ale nenahradzujte ho bravčovým,ani kuracím...nie je to ono....radšej si urobte "turli tavu" bez mäsa.
A už nám ostáva len pripraviť si ovčí syr,domáci chrumkavý chlebík a s chuťou sa pustiť do jedenia.
Dobrú chuť!