Turli tava - zapekaná zelenina s teľacím mäskom (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Hodnú chvíľu som rozmýšľala,ako by sa dal preložiť z macedónčiny názov tohoto receptu,ale inák ako opisom sa nedá.Tak teda" turli" je skomolenina od "turi" ,čo znamená " daj,pridaj" a "tava" je hlinená zapekacia misa. Je to taký "eintopf", veľmi jednoduchý a opäť nenáročný,ktorý si môžete prispôsobiť či už s mäskom ,alebo bez neho ,na chuti mu to neuberie.

180 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si zeleninku. Množstvo som neuvádzala , lebo to moje , okrem kapusty vidíte na obrázku.To ,čo dala záhradka:) Vľavo vidno olúpanú zelenú paradajku,ktorá tam samozrejme nemusí byť . Ja uvádzam pôvodný recept. Kapustu som použila pol hlávky ,je to vlastne množstvo ,ktorým doplníte zapekaciu misu až po nie úplný povrch.
  2. Zeleninku krájame na drobno a vrstvíme.....
  3. ...a vrstvíme....medzitým si zapneme rúru a predhrejeme ju na 200 st. To je množstvo zeleniny bez kapusty....
  4. ...a teraz doplníme misu polovicou pokrájanej kapusty...
  5. Ochutíme požadovanými ingredienciami- soľ,čierne korenie,červená paprika,kto sa nevie vzdať vegety :) ,tak aj vegeta. Nakoniec pridáme mäsko.
  6. Zatočíme nad misou fľašou oleja:),dvakrát by malo stačiť...:) a oboma rukami celú zmes dôkladne premiešame.
  7. Zalejeme teplou ,prevarenou vodou- to preto,lebo rúru máme už pekne vyhriatu a proces pečenia začne rýchlejšie. Prikryjeme alobalom ,alebo vrchnákom a vložíme do rúry. Zhruba každú polhodinku skontrolujeme stav vody. Ak by sa nám vyparila príliš rýchlo a mäsko nie je mäkké a zeleninka tiež ,dolejeme vodu a pečieme....
  8. Celý proces pečenia trvá 2 hodiny aj viac ,nedá sa presne určiť čas ,lebo všetko závisí od typu rúry. Ked je všetko mäkké ,odkryjeme vrchnák a necháme povrch ešte zapiecť,aby pekne chytil farbu. Ako vidieť na obrázku ,voda nesmie byť úplne odparená ,lebo jedlo bude bez šťavy,suché. A ešte jedna rada ,ak nemáte teľacie mäsko, môžete ho nahradiť údenými rebierkami, ale nenahradzujte ho bravčovým,ani kuracím...nie je to ono....radšej si urobte "turli tavu" bez mäsa. A už nám ostáva len pripraviť si ovčí syr,domáci chrumkavý chlebík a s chuťou sa pustiť do jedenia. Dobrú chuť!