Turecký med

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave, 28. januára 2010
Turecký med
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

20 minút
príprava
40 minút
na 170-175 °C

Suroviny

60 ml
210 g
60 g
1/2 PL
25 g
30 g
15 g
15 g
30 g




Postup

  1. 1

    Do hrnčeka dáme vodu s cukrom a zahrievame na 170 °C, kým nevznikne úplne čistý sirup bez kryštálikov cukru. Potom pridáme med a glukózu a zahrejeme na 175 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, vmiešame do nich cukrový sirup a šľaháme až do vychladnutia.

  2. 2

    Nakoniec pridáme čerešne, mandle a pistácie, ktoré sme vopred prehriali, a zmes nalejeme do formy vyloženej ryžovým papierom. Necháme deň odležať a potom turecký med nakrájame na kocky tenkým nožom, ktorý namáčame do horúcej vody.

  3. 3

    Náš tip: Ak pripravíme väčšie množstvo tureckého medu, necháme ho na suchom mieste trocha vysušiť. Potom vydrží aj bez konzervačných látok až 3 týždne.

Diskusia k receptu

marikasu
chcela by som sa spýtať, kde môžem kúpiť glukózu, alebo ju môžem niečim nahradiť?
moli
Vyzerá a znie to lákavo :o) Vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia