Turčianske sladko-slané halušky s lekvárom a so slaninkou

Zuzana Majerčíková, Milan Maršalka, Štefan Psotný
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 2. februára 2014
Turčianske sladko-slané halušky s lekvárom a so slaninkou
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
400 g
 na posypanie
200 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a postrúhame, pridáme múku, štipku soli, vodu a vypracujeme cesto, ktoré hádžeme z dreveného lopárika do vriacej vody.

  2. 2

    Halušky varíme, až kým nebudú plávať po hladine. Na panvičke rozpražíme nadrobno nakrájanú slaninku, pridáme do nej slivkový lekvár, ak treba, zriedime obarovou vodou. Za stáleho miešania necháme prevrieť a zmiešame s haluškami.

  3. 3

    Na tanieri posypeme mletým cukrom.

Diskusia k receptu

ivet74
hmmm... tak ja som turcianka srdcom aj povodom ale o takychto haluskach som nepocula :-) nam nasa starka z Rudna (pri Slovenskom Pravne) zvykla robit siroke domace rezance omastene a poliate rozvarenym slivkovym lekvarom s vyskvarenou slaninkou a teda doteraz je to moje oblubene jedlo :-) takto nam ho vari mamina, takto ho robim aj ja svojej dcere :-) halusky su asi sytejsia verzia, stale vsak rovnako lakava :-) mate mojich 5hviezdiciek
gabriele
na toto jedlo sa nastrajam odkedy som o nom citala v niektorej z knih pani Stoličnej...uz na prvy pohlad sa mi zapacilo...ale som akosi nan pozabudla...a teraz, ked ste mi ho pripomenuli, urcite to vyskusam :)
gabriele
toto nie je super napad...to je naozaj starodavne turčianske jedlo... :)
dogagador
taketo halusky robim na bryndzaky, ale toto ako take sa mi velmi paci! urcite sa na to dam, najskor ale predchadzajuci recept :-)
torticka
aj ja som telom a srdcom turčianka. Aj bývam v Turci, ale o takomto jedle som nepočula žeby to bolo z Turca. Aj my sme robievali široké rezance so slivkovým lekvárom, presne tak ako to píše ivet 74.
gabriele
Zora Mintalova Zubercova spomina vo svojej knihe Z turčianskej kuchyne obidva sposoby pripravy-aj rezence aj halusky...pri rezancoch je trochu iny sposob pripravy...slivkovy lekvar sa zriedi trochu rezancovym vyvarom...zmiesa sa s uvarenymi rezancami...na tanieri sa slivkove rezance poleju vyskvarenou slaninkou...a posypu praskovym cukrom...ze vraj to bolo kedysi oblubene jedlo, ktore sa jedlo na obed aj na veceru :)
ludka10
Tiez som turcianka a tieto halusky si velmi dobre pamatam, robievala ich moja stara mama. Slaninka nam v nich, ako detom, velmi nechutila ale najviac mi chutili na druhy den, dobre do chrumkava opecene v tazkej liatinovej panvici.
Ale to su uz naozaj iba spomienky, lebo sama som ich nikdy nevarila a kde by som uz zohnala taky fantasticky slivkovy lekvar
ludka10
Vdaka za pripomenutie, urcite ich urobim, aj ked asi len pre mna...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia