Tuniak v lupienkoch s tekvicovou kašou

Tomáš Opletal
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 12. mája 2014
Tuniak v lupienkoch s tekvicovou kašou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

4 plátky (po 160 g)
1 ks
35 g
50 g
z 1 citróna
30 ml
35 g
štipka
 na obaľovanie ryby
50 ml
70 ml
30 ml




Postup

  1. 1

    Porcie tuniaka osolíme a obalíme v nasekaných kukuričných lupienkoch. Pomaly ich opečieme na oleji tak, aby zostal stred surový, ale zároveň teplý.

  2. 2

    Tekvicové pyré: Tekvicu olúpeme, odstránime semienka a šupku a upečieme na 180 °C domäkka, kým trochu zhnednú kraje. Dôkladne rozmixujeme, ak bude pyré riedke, necháme odkvapkať cez utierku, osolíme a môžeme pridať zľahka smotanu.

  3. 3

    Omáčka: Omáčku hoi-sin, sladkú čili omáčku, citrónovú šťavu, ocot, cukrovú vodu (voda a cukor v pomere 1:1), sójovú omáčku, vývar, BBQ omáčku a sezamové semienka dáme do jedného kastrólika a pomaly necháme odpariť.

Diskusia k receptu

pusta
nádhera, perfektný recept, tuniak upečený, ako správne upečený má byť (y)
2taan
výborný recept,len v poslednom čase je problém kúpiť tuniaka
safran
@2taan , reštaurácie majú iné možnosti, ako obyčajní smrteľníci, často bratislavské nakupujú toť za hranicami, najčastejšie vo Viedni, niektorým vozia chladené z pražského Metra, dajú sa kúpiť aj na Miletičke zboku, ale veru tuniaka som nevidela, ale ani nehľadala... sama by som bola zvedavá ako to chutí spolu s tekvicovým pyré, kombináciou s omáčkou si predstaviť viem.