Tuniak s divou ryžou a ovocno-zeleninovým čatní

Ivan Klčovský
šéfkuchár hotela Chopok v Demänovskej doline, 28. apríla 2013
Tuniak s divou ryžou a ovocno-zeleninovým čatní
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
50 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
50 ml
1/2 ČL
800 g
70 g
70 ml
500 g
300 g
3 stopky
100 g
500 ml
150 g
2 - 3 ks
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
120 ml




Postup

  1. 1

    1. Čatní: očistíme zeleninu a ovocie, ktoré nakrájame na rovnaké kúsky. Hrušku zbavíme šupky a jadierok, paradajku blanžíruje - me, ošúpeme a zbavíme vnútra. Všetko nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ocot, vodu, cukor, mletú papriku, čili, horčičné semeno, soľ a všetko povaríme asi 35 – 45 minút. Zredukovanú zeleninu môžeme podávať ihneď, ale aj odložiť do chladničky či sterilizovať.

  2. 2

    K takto pripravenej výraznej zelenine podávame napríklad dusenú – miešanú divú ryžu a grilovaný stejk z tuniaka. Stejk pred grilovaním zľahka navlhčíme vodou a nalepíme naň sezam. Potom grilujeme tak, aby vnútri zostal ružový. Divú ryžu uvaríme podľa návodu.

  3. 3

    Omáčku je ideálne pripraviť cez sezónu ovocia a zeleniny. Najchutnejšia je po minimálne mesačnom odstátí a dokonalá chuť je až po troch mesiacoch. Po uvarení vydrží asi jeden rok a po odobratí z pohára sa môže konzumovať tak na studeno, ako aj na teplo.

Diskusia k receptu

jamarlen
aaach, dnešné šéfkuchárovo menu je úžasné, a ten tuniak, mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia