Trubičky, po bratislavsky šamróle fotorecept

elekra - fotkaelekra, 10. apríla 2012
Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept)
Foto: elekra

Veľkonočné sviatky sme s manželom trávili na chalupe, kde je neskutočne veľa roboty okolo domu a tak na nejaké extra vyváranie a vypekanie nebolo Zobraziť celý popisVeľkonočné sviatky sme s manželom trávili na chalupe, kde je neskutočne veľa roboty okolo domu a tak na nejaké extra vyváranie a vypekanie nebolo veľa času. Ináč mám šamróle veľmi rada.

8-12
porcií
15-20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 ks
3 ks
9 lyžíc
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozdelím na polovicu a každú časť spracujem samostatne. Vyvaľkám obdĺžnik natenko cca 3-4 mm a pokrájam na pásiky široké cca 2 cm,

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    každý pásik natočím na kovovú trubičku od tenšej strany, poukladám na plech, potriem rozšľahaným žĺtkom a dám piecť do rozohriatej rúry na 200°C.

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené, ešte teplé, zosuniem pomocou riadovej utierky z formičky a nechám vychladnúť. Podarilo sa mi zohnať malé trubičky, z jedného cesta som mala upečených 28 kusov.

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky som dala tri bielka, vyšľahala som z nich sneh, pridala som 9 lyžíc kryštálového cukru a vo vodnom kúpeli som vyšľaha krásny lesklý tuhý sneh,

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktorým som naplnila upečené trubičky. Na chalupe som nenašla žiadne zdobítko, tak som ich plnila malou lyžičkou.

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním jemne poprášim práškovým cukrom. Mňam.

    Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pacik
Veru mňam. Ale by som si z nich dala :-)
rea1
aj v slanom prevedení je to pozoruhodná mňamka. nahrádza alebo aspoň dopĺňa večné a tradičné pagáče a paličky. robím mini šamrolky vo veľkosti malíčka a plním syrovou, syrovo-cesnakovou a bryndzovou plnkou. konce vzdy "namočím" do nastrúhaného syra. niekedy mám dojem, že by som si mohla otvoriť príležitostnú výrobňu - rodina, kamarátky, kolegyne - všetky chcú. doniesť hotové, pravdaže, nikomu sa s tým nechce babrať. :-)) každé sviatky, sa nesú v hesle "aj ja chcééém, aj mne donééés". tak pečiem ako cisárov pekár. dobre mi tak, keď nedokážem povedať nie. :-)))
na sladkých mám najradšej to, ako ostanú biele fúzy od plnky a biely nos od práškového cukru. to patrí k jedeniu šamrol ako spomienka na detstvo. :-)
joel
ja ich doslova milujem od detstva
tatranka
Máš ich veľmi pekné,veľké množstvo a presne ako majú byť s vareným snehom.Vydarené šamrolky.
ailuj82
Už mám v mrazáku 6 bielkov, chytám sa na ne :)
tothka
Aj my ich máme veľmi radi , sú výborné, ako tieto moje --: Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept)
používateľ nemá avatar
271
271
asi sa opytam hlupost...ale pecie sa to aj s tou kovovou rurkou dnu v trubicke?daju sa kupit tie rurky v kuchynskych potrebach?vyzera to uuuuzasne,nikdy som to nerobila, ale vyzera to byt velmi jednoduche:)
pacik
Áno, pečie sa to aj s rúrkou a rúrky sa dajú kúpiť...
torticka
Tie rúrky dostať kúpiť. Muž ich kúpil v Martine v kuchynke. Je ich asi 10, a stoja vyše 8 €. Robili sme ich teraz. Na 1 bielko som dala 50g kryšt.cukru. Šľahala som ich nad parou. Naplnené konce som pritlačila (neviem sa vyjadriť) do práškového cukru, aby sneh nevytiekol. Ale on vytiekol, lebo som ho slabšie vyšľahala nad parou.
modrykamen
OD detstva ich mám rád, ale teraz môžem maximálne jeden kúsok. Môžem sa iba dívať.
helca103
máš ich veľmi pekné, je to klasika asi pre mnohých z nás.
orchidea
Zbožňujem ich a aj keď ich doma nikto okrem mňa nemá rád, robievam si ich ako ty z lístkového cesta...hneď by som sa ponúkla z tých tvojich...
dogagador
schaum= pena, rolle=rolka, schaumrolle=penova rolka
slovo je z nemciny, udomacnilo sa a je z toho samrola
@rea1 : napis, ako robis tie slane plnky, prosim ta
sovka62
Moje milované pekné a iste veľmi chutné šamrhóle (po trnavsky).
mamatata2
Si fakt šikovná, keď si vykúzlila také krásne a dobré trubičky na chalupe. Sú na zahryznutie.
veronika353
Já mám taky moc ráda trubičky,mám v ledničce bílky a tak si je upeču,i když mi toho sladkého není moc potřeba :-))))Múj tatínek je taky měl moc rád......
elekra
Milé Varecháčky, veľmi ma potešil Váš záujem o tieto obyčajné ale vynikajúce koláčiky. Ja som rúrky kupovala v Revúcej v Domácich potrebách, sú maličké a stáli necelých 4 eúr.
3sandra3
tieto šamrole sú moje najobľubenejšie... krásne si ich upiekla
janadelfi
Veľmi pekné, no musela si sa narobiť, než si ich natlačila lyžičkou. Mne zdochlo vrecko na plnenie, tak som použila igelitový sáčok. Ale už mám nové. Ukladám a skúsim. U nás ich voláme Šamrolky, ale svokra v Gajaroch "familiárne" Šamrdól.
radulienka
Nádherné, robievam ich aj ja, len ja ich plním šľahačkou, trošku viac kalórií, ale tiež dobré, a ak má niekto flambovaciu pištoľ, čo vyzerá ako letovacia lampa - robí sa s ním créme brulee, tak môže ešte tie konce toho snehu trochu oflambovať.
remcula
Mńam!!! Tyhle kremrolky jsem si vždycky ráda dávala v Ostravě na autobusovém nádraží. Byly veliké a mohla jsem z nich zbláznit. Jenže jsem časem zjistila, že mám alergii na bílky, vždycky mi šíleně zrunou oči. Trvalo roky, než se na to přišlo, co mi to způsobuje. No a tak jsem ráda, že se na ně můžu aspoň podívat tady a povzdechnout si...:-)))
elekra
@remcula , ja mám v pamäti z tržnice šamróle za 5,- Kčs, ale to boli maxišamróle. Chodila som na ne cez obedňajšiu prestávku....
janadelfi
@elekra , takže včera som ich robila boli vynikajúce, do snehu som pridala trošku citrónovej šťavy. Mňam. Prekvapila som celú rodinu. Len rúrok mám 10 ks, tak som vždy chladila a umývala a namotávala mala som 30 ks.
janadelfi
Super receptík, rýchly. Dcéra si zobrala do BA do práce a už dievčatá pýtali recept. Ešte že je Varecha.....
elekra
Mám radosť, že také jednoduché zákusky majú úspech.
turistka
@Elektra , prosím Ťa naprav receptúru, mám medzi vybranými a bohužiaľ i Tvoj recept pokazili, ďakujem
skye
Ja som si vzdy myslela, ze so samrolkami je strasna piplacka, ale tvoj receptik je velmi lahky a uz je v KK :-)
xanadu1955
@elekra máš ich úžasné ja som ich zatiaľ robila 2x ale moje vyzerali o poznanie horšie nie tak pekne ako Tvoje, ale skúšanie robí človeka pomaličky majstrom a tak to nezdám ani ja, inak robím ich presne tak ako ty a raz som do pár zašľahala rozmixované jahody, bolo to výborné ale museli sa hneď zjesť lebo plnka vytekala. A pripájam sa k @dogagator , prosím @rea1 pridaj recept na tie slané plnky isto je to veľmi chutné
rea1
ja vás všetky dodatočne zdravím a želám všetko najlepšie počas tohto roka.
@dogagador , slané plnky robím úplne jednoducho. keďže tam nie je šľahané bielko, nevytekajú. bryndzová: bryndza, karička (trojuholníková, nie črievko a bryndze trochu viac ako karičky) a maslo vyšľahám na takú kompaktnú, jemnú pomazánku, niekedy do nej pridám najemno posekanú cibuľku a vždy aj červenú papriku a ozdobným alebo hoci aj obyčajným mikroténovým sáčkom ju natlačím z jednej strany do trubičky tak, aby plnka na druhom konci vyliezla. mám na tanieri najemno nastrúhaný syr, do toho "namočím" obidva konce a šlus. nivová pomazánka - nastrúhanú nivu trochu rozriedim lyžičkou kyslej smotany, pridám karičku a vyšľahám s maslom. tu dávam nivu a karičku takmer 1:1 ale nivy predsa len trochu viac, maslo podľa potreby, aby nebol výsledný produkt príliš ťažký. syrová je najjednoduchšia: karička a maslo 1:1, soľ podľa chuti (to všade) a sušené provensálske bylinky. tiež podľa chuti ale radšej nie veľa. vyšľaháme, naplníme, konce omočíme v syre, kŕmime mlsné davy a necháme sa obdivovať.
tatranocka
Aj tvarohové naslano sú výborné;tvaroh+smotana a s kôprom,chrenom,šunkou,mrkvou,pažítkou,sušenými paradajkami...
amelie
krásne šamrole, @elekra :-)) a na chalupu ako stvorené:-) @rea1 , plnila som šamroie lososovou penou, neušiel sa mi ani jediný kúsok...:-))
vivi1279
Ahoj chcem pekne poprosiť, či by si mohla dať na receptík na šamrole s lososovou penou. Presne toto práve zháňam, a ak máš overený recept, budem ti vďačná :) @Amelie (15.1.2015 14:13)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia