Mäsové guľky
Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľa vody pretieklo v našich tokoch. Niekedy okolo roku 1975 som v Brne vyhral jednu
z kategórií malých javiskových foriem, s
prednesom vlastnej paródie na množstvo variantov rcp mletého mäsa v zariadeniach
verejného stravovania. Nuž a dnes
prichádzam sám s ďalším, s koreňami talianskej kuchyne. Verte, neverte, chutil až
veľmi, napriek mojim malým zásahom do
pôvodnej receptúry i technológie prípravy. Ricotta a malé kocky pokrájaná mozzarella
podstatne zvýšili šťavnatosť i chuť
výsledného diela.
6-8 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 230 °C |
Postup- tak to vyzeralo na začiatku, ráno 24. apríla; vzadu uprostred sú už kúsky z ½ bagetky, namočené vo vlažnom mlieku, ktoré som po dôkladnom „vyžmýkaní“
- pokrájal na drobno, tak ako aj mozzarellu a
- vložil ich do zmiešovacej misy, spolu s celým vajíčkom (ak máte menšie, tak „vklepnite“ dve), ricottou (½ krabičky, ale na budúce použijem celú, podobne ako aj celú, asi 250 g hrudku mozzarelly), pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate a čMČK, po ktorých nasledovali
- tri druhy mletého mäsa, z každého okolo 500 g, čo je pound (libra), posypal ich asi 1,5 PL soli. Všetko som mal pripravené a nasledovala moja obľúbená činnosť, t. j. jemné a nežné, ale dôkladné zmiešanie a
- tvarovanie 8 obrých „gulí“ (podľa pôvodného rcp, ale v sobotu 26. mája som vzhľadom na veľký záujem širokej laickej verejnosti pečenie zopakoval, kedy už som vytvaroval 12 ks); povrch každej „gule“ som na vymastenom pekáči dôkladne pomazal dlaňou s olivovým olejom (extra panenský nie je treba, pretože nasleduje ich tepelná úprava) 230÷235 °C (450 °F) 18÷21´,
- čas pečenia, som využil na zohriatie horúcej „perinky pre upečené gule“, z marinara plus arrabbiata omáčok, ktoré som kúpil už hotové; už dávnejšie som sa Vám bol priznal, že som viac na cestoviny a tak sa v našej kuchyni z času na čas objaví talianska „pasta“ v jednom z jej troch variantov (la Sicilia, Sugo pomodoro, all arrabbiata), ktorýmni časom, ak by bol záujem, by som sa mojol pochváliťaj Vám,
- po upečení som jednotlivé „gule“, pomocou kuchyňských klieští
- poprekladal do vriacej omáčky a
- na ½÷¼ ohreve nechal 33÷44´ dovariť s občasným pootočením jednotlivých „gulí”
- pretože omáčka mala typickú taliansku „divokú“ chuť, ktorú som podľa našich „jazýčkov“ zjemnil asi tromi „poldecákmi šlahetky“ – šľahačkovej smotany
- medzitým sa už podľa receptúry na obale uvarila aj príloha, ktorou dnes boli cestoviny „Broccolini № 15“
- a na obed som mohol servírovať kompletnú zostavu, bohato posypanú čerstvou pokrájanou bazaličkou a mätou; bazalka je už v plnom rozkvete.
- dorastajú a
- dozrievajú už aj naše figy, od ktorých musíme odplašovať tunajšiu pernatú „háveď“ (drzé škorce, kavky obecné i tmavé, …, vrabce), pretože susedovie granátové jabĺčka im ešte nechutia, pustili sa do našich chutných plodov.
- na záver ešte pohľad na bohaté množstvo kvetov aj našej žltej ruže.
|