Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. októbra 2014
Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept)
Foto: sracz

Uvedomujem si, že týmto rcp u mnohých vyznávačov kombinácií slovenských tradičných príloh „padnem pod “, ale roky nezastavíš, Zobraziť celý popisUvedomujem si, že týmto rcp u mnohých vyznávačov kombinácií slovenských tradičných príloh „padnem pod “, ale roky nezastavíš, vek neoklameš! Aj ja som „hlboko klesol“, ale dlhodobé problémy s mojim žalúdkom ma primäli, aby som mu venoval viac starostlivosti! Napodiv, bez „znásilňovania“ som si zvykol na zeleninové prílohy aj k rezňom, kuriatkám, či hovädzine. Tentoraz som ju rýchlo, veľmi jednoducho pripravil aj k rybe. Pochutnali sme si a urobili niečo aj pre naše zdravie i „štíhlu líniu!

4-6
porcie
5-7 minút
príprava
15/12 minút
na 210 °C

Suroviny

1 - 2 ČL
3 - 4 PL
6 - 7 strúčikov (lupienkov)
1 zväzok (Kale)
1 zväzok (Boerenkool)
podľa chuti
2 - 3 PL (plátky)
6 - 8 ks
500 - 600 g
1 PL
podľa potreby ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    z ľava do prava kale, bok choy, boerenkool

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    bez prikrášľovania a bez klamstiev, príprava je naozaj ľahká a jedlo je „krát_dva“ na stole; na dno veľkej panvice som nasypal asi 2 KL sušených feferónkových semienok (@kimlo kamarát si dá „double“ i viac) a minútku ich na sucho opražil; zalial asi 2 PL rastlinného oleja, ale ani slnečnicovým, či kukuričným nič nepokazíte, pridal na 2÷3 mm lupienky pokrájané strúčiky (6÷7) cesnaku a keď dostali zlatočervený odtieň, vložil som aj umyté, striasené a pokrájané listy listového kelu, postupne aj jeho kučeravý variant; vplyvom tepla sa zmenšoval ich objem, kuchyňskými kliešťami som ich sem tam pootáčal a postláčal

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridal veľkú PL čerstvého masla, pokrájaného na „hobliny“

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa roztieklo, pokrájal som aj bok choy (mimochodom ja známy aj ako "druh čínskej kapusty"), pridal ho k už zmäknutým „bratrancom“ do panvice, zmiešal a nechal pod pokrievkou dodusiť

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    priebežne som piekol aj filety z tresky, notoricky už mne známou „klasikou“: jemne obojstranne posoliť, čerstvo oeMČeKovať, poolejovať, rozložiť na dno pekáča a 6´ piecť v elektrickej rúre vyhriatej na 210 °C (425 °F); opatrne otočiť, na každý kúsok položiť plátok čerstvého masla a dopiecť ďalších 6´

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hotová porcia, s kolieskom citróna, pokvapkaná „troškou“ extra virgin olivového oleja, určite láka na zjedenie a chutí aj na diaľku

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pestuje a predáva sa aj vatiant listového kelu s purpurovými „nervami“, ako „Red Russian Kale“

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a uveríte, že aj tento „Ornamental Kale“ je jedlý?

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tento záber na police plné zeleniny (aj listovej) som pre Vás pripravil s inšpirujúcim zámerom. Nie, vôbec nechcem týmto obr. z „Whole Foods“ obchodu s prísne organickým sortimentom, provokovať, len „nahodiť“ typ našincom, že aj toto je možnosť na podnikanie u nás doma, či už v pestovaní, alebo v obchodovaní. … a naši „počernejší spoluobčania“ na „zelené“ nie sú, tak aj obavy z predčasného alebo neplánovaného „zberu“ úrody sú neopodstatnené!

    Trojlistová zeleninová príloha k pečenej treske (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ywett
krásne pripravený recept a páči sa mi aj bod 8 :)
marikahr
velmi pekne a lakave, s mensimi obmenami si mozem pripravit z u nas dostupnych druhov ...
dakujem za inspiraciu ;-)
ivav
veľmi lákavý recept, všetko, čo je zelené a jedlé, mám rada
salinka
Takéto ja veru dobrovoľne a veľmi rada:-) Len keby bolo čerstvých rýb.
jarunka
@salinka :-) ja tiez dobrovolne a velmi rada, horsie, ze moj manzel je vyberavy ake listy tam idu. Ja milujem cerstvy koriander a on ho nemozeme ani citit. Rybu by som si dala tiez, milujem je
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, no jo, vekom sa nám menia chute asi každému. :-)))
za mlada som zeleninu nemohla vystáť a teraz o nej prahnem :-)))
výborná kombinácia, perfektná príloha, hodná nasledovania!!!
mojich očiach si veľmi stúpol :-)
nepoviem, aj mäsko hraje prím, ale toto hej :-)
*****
salinka
@jarunka :-) Práve preto sa vždy teším na dovolenku v prímorských oblastiach, okoštujem všetky ryby, čo ponúkajú:-) U nás, keď chcem čerstvú rybu, je to problém...
radost
tú krásnu farebnú kapustičku som vlani pestovala..v jeseni na záhradke potešila oko..dušu..a potom žalúdok..tento rok nebol dobrý..počasím..na jar podumem..zasejeme opäť..
ale ešte včera som zobrala mangoldové listy-máme zelený i taký cviklovočervený..i špenát-mangold..teraz sa im lepšie darí ako po celé mokré leto..a mali sme rýchlu,chutnú večeru..
jedlo si pripravil chutné..aj môj muž by zjedol-len ešte plus zemiaky-povedal by..:-)