Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. februára 2011
Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept)
Foto: sracz

Dobre viem, že halušky patria do gastronomickej pokladnice našej domoviny. V našej rodine ich varenie patrilo chlapom. Najväčšiu slasť a pôžitok z halušiek doprajem Zobraziť celý popisDobre viem, že halušky patria do gastronomickej pokladnice našej domoviny. V našej rodine ich varenie patrilo chlapom. Najväčšiu slasť a pôžitok z halušiek doprajem svojim blížnym i sebe v období keď je bryndze nedostatok. Naučil ma to pred rokmi môj priateľ MUDr. Janko Michalko so svojou vzácnou polovičkou Helenkou. Oni nám ich varievali v zime, medzi sviatkami, spravidla po Štefanovi. Ja som žiarlivo ustrážil posledných 250 g bryndze z vlaňajška až do 6. januára. Preto aj ten názov receptu.

4÷6
porcie
10´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Suroviny

200÷250 g
4 ks, väčšie
~ 320  g
~ 320  g
1 PL
2 ks, čerstvé
8 PL,čerstvé
250 i > g
~ 200 g




Postup

  1. 1

    začínam tým, že údenú slaninu nakrájam na potrebné kúsky (ja som mal plátkovú, tak mi to tentoraz išlo rýchlejšie) a dám ju v rajnici vyškvariť na „hnedozlato”; škvarky scedím a uložím na teplé miesto; rajnicu po škvarkách neumývam, budem v nej prepražovať 8 PL masla.

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do veľkého hrnca dám zovrieť vodu s 2÷3 PL soli.

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    k rukám si prichystám 3÷4 väčšie zemiaky, hladkú a polohrubú múku (podľa skúseností budem potrebovať ~ po 320 g z každej), soľ, 2 celé vajíčka, do ďalších krokov postupu aj kuchyňské strúhadlo, varechu, veľkú lyžicu, sitko, dierkovanú panvicu („haluškátor”), sitko, maslo a kyslú smotanu; zemiaky olúpem, umyjem a v pomocnej mise, alebo weindlingu, postrúham (polovicu na jemnom strúhadle na syr, čo halušky „pretentočkuje, preondí či preformuje” na strapačky); väčšinu zemiakovej „šťavy” zlejem do pomocnej nádoby (hrnčeka, misky – po vihodňarski šerpeňki); k postrúhaným zemiakom pridám po ½ z hladkej i polohrubej múky múky, zarovnanú PL soli a dve rozbité čerstvé vajíčka.

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zostavu vymiešam, postupne pridávam rovným dielom obe (h i ph) múky, ak je potrebné cesto riedim prilievaním odloženej zemiakovej šťavy, až získam jeho výslednú konzistenciu asi dva razy tak hustú, ako na zemiakové placky (po našim naľešňiki). Vodu na zriedenie cesta vôbec nepoužívam!

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ak som spokojný a voda mi už veselo vrie, zemiakové cesto popretláčam do vriacej vody pomocou veľkej lyžice a „haluškátora - strapačkovnikátora” - sem tam premiešam varechou.

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    priebežne prepražujem maslo a súčasne sledujem varenie halušiek, ktoré nechám 3 razy zvrieť až do zdvihnutia peny (na elektrickom šporáku musím po každom zvretí hrniec so strapačkami haluškami zodvihnúť, na plynovom stačilo var regulovať tĺmením plameňa.

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozmrazenú bryndzu (skladovanie bryndze v mrazničke mám odskúšané a vydrží tak bez straty chute, vône, farby i konzistencie aj viac ako 12 mesiacov) uložím na dno keramickej misy,

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uvarené strapačky – halušky precedím, NEPREPLACHUJEM a

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    presypem na bryndzu; zalejem prepraženým maslom; rajnicu po masle „vytriem” troškou halušiek – strapačiek, ktoré potom vrátim medzi ostatné „ovečky v stáde”; nežne premiešam, ochutnám, podľa potreby dosolím. Hotovo a hŕŕŕ k stolu - začína bašta so spomienkami na domov za morom - a idze še jesc!

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: nuž čo, vahany ani vahančeky nemám, tak podávam v keramických miskách (môžu byť i hlboké taniere) posypané scedenými teplými škvarkami a s kopčekom kyslej smotany; podľa tzv. zásady „ty statok, tebe tiš statok a mňe ostatok” svoj „podiel” nechám v mise jem veľkou lyžicou a zapíjam kyslým mliekom. Žiaľ žinčicu ani cmar tu nemám, ale „šmakuje” mi preúžasne. Dobrú chuť!

    Trojkráľové halušky – strapačky s bryndzou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sjuz
mňam! ja by som si TAK dala! a z nejakej drevenej misky s drevenou lyžicou...a žinčicou!!!
honestka
well, tak tu bryndzu zavidim! prave dnes mam hotovy kefir a ten by k nim sadol ako ... hned by som sa prisadla k stolu, navaris, ak prideme?
dorisa
Halušky možem jesť , či už bryndzové,alebo kapustové hocikedy. Máš ich pekné malinke, mňam.
sracz
Dakujem zubrienky mile! U mna budete vzdy srdecne vitane i vitani; ja nikoho od prahu svojho domu a spoza svojho stola neodozeniem; a hladneho zvlast nie!
marikasu
Tak si ma navnadil svojimi úžasnými haluškami, hádaj čo bude zajtra u nás na večeru :)
tinca
Feri a čo tak nahádzať halušky ručne opakom príborového noža, ja teda žiadne sítka na halušky nemám a ani nechcem! Niet na ručne nahádzané. A tú slaninku popražiť v mikrovlnke ako tu bolo poradené, mňam. Ferko ale teší ma, že spomínaš na slovenské jedlá??
frezia68
Narobil si nám chute,ako vidím z reakcií.Neradno večer čítať recepty a ešte také obľúbené jedlá,lebo dostávam hlad.Vajíčka nedávam a sádžem ručne z lopárika,ale prisadla by som k stolu a rada....:-)))
janger
No to je krasna slovenska romantika! Veru by som si dala. Mam v mraznicke este kusok bryndze a tak si ju sanujem, az sa mi nakoniec pokazi :-(. Veru asi spravim coskoro taketo krasne halusky.
sracz
Dakujem srdecne aj Vam, lastovicky moje stebotave! tinca i frezia68 , jemne sa uskieram popod bajuzi, lebo co je pravda, je pravda, aj mna moja neboha mamka naucila hadzat, sadzat, ci metac halusky-strapacky do vriacej vody z loparika/denka (v casovej tiesni aj priamo z taniera) obratenym nozom (ale aj priebezne namacanou polievkovou lyzicou), ale to uz su "trepanky" a nie halusky-strapacky! ....... a potom, kto se budze s nimi telo dzubac! Ale respektujem fakt, ze nasa domovina cita 5 aj 1/2 miliona clovekov a z toho je uz jednoduche si predstavit, kolko receptov, variacii, kombinacii a permutacii sa moze nachadzat v mnozine halusiek - strapaciek - trepaniek - hickosov - guz a neviem kolko inych nazvov pre toto nase tradicne mnam existuje. Myslim, ze by bolo vhodne zistit ake ine pomenovania ci nazvy sa este pre ne na Slovensku pouzivaju. Tuto poznamku a otazku asi sformulujem do diskusie alebo zazitku, nech sa k tomu vyjadri Varecha_rska obec pospolita!
marianne69
.....halusky na akykolvek sposob,dobrota najvyssieho kalibru,aspon pre mna:-)
kuchticka
@ferinko , ani nevies ake si mi narobil chute!!!. Halusky nevarim, nemam bryndzu. Pred rokom a nieco sme boli na Slovensku a niekde pod Tatrami sme si dali halusky. Bola to pochutka pre nas vsetkych. manzel nie je Slovak, ale chutily mu tak, ze pri najblizsej prilezitosti si opat objednal halusky.
alexdidi
Tak, chute by už boli......viem si predstaviť, ako chutia tam vonku....
budkar
Verim, ze aj takato priprava "halusiek" poskytne dostatocny chutovy zazitok. Na moj vkus je prilis vela muky, najma povazujem za zbytocne davat jemnejsie frakcie (hladka, polohruba). Je to tym, ze tam chyba hruba muka, ktora umozni pouzit viac zemiakov. Vajicko v slovenskych haluskach je pre mna novum.
stefanm
Škoda,že na dnes mám "naordinované" a rodinou schválené : hubová polievka,naľešniki (zemiakové placky)!!!A u nás platí,že čo sa raz dohodneme,nemením!Po prečítaní tvojej práce som totiž dostal takú chuť na takéto halušky,že asi mimoriadne požiadam o výnimku.Ja ich mám vo svojej zbierke fotografií mojich jedál (už ich mám 380) uvedené pod názvom "Halušky Vivat Slovakia"....Touto prácou si u mňa dosiahol tretí tábor zo štyroch pri výstupe na Mont Everest amaterského varenia.Pozdravujem ťa a prajem veľa pracovných síl a tvorivých nápadov do ďalšej práce.
tothka
Dnes sme mali na obed, boli vynikajúce, ale vajíčko som ešte nikdy do zemiakových halušiek nedávala, iba do halušiek, ktoré robím k paprikášu.
Aj tak ťa obdivujem, tvoje zanietenie pre slovenskú kuchyňu je v takej diaľke chvályhodné.
ludar
Super jedlo, nevymením za žiadne mäsko, hoci som mäsožravec. Keď idem k synovi do Anglicka, časť mojej batožiny obsahuje bryndzu a domáce klobásy.
haston
takéto strapačky môžem aj tri dni do týždňa!
modrykamen
Milé dievčatá a chlapci, roky v októbri (keď sa ešte ovečky pasú a u súkromníkov dostáť pravú , čistú ovčiu) nakúpim veľa bryndze (tak 2 kilá), rozporcujem a šup do mrazničky. Naozaj nestratí chuť a vydrží nám do prvej májovej.
corinna
Uz som ten rcept robila, je vyborny. Dnes si to prichystam na veceru. Mam vsak "malicky problem". Zijem v zahranici a bryndzu tu nenajdem. Moji priatelia mi poslali postou a hned som su zmrazila. Ale postou to ide az tyzden. Poznate inou moznost (balenie alebo rychle dorucovanie) aby som bryndzu dostala co najskôr?
jozka2
dam tinke za pravdu aj ja ich robim cez haluskovac/rychlejsi/ale ked ich jem spominam na tie mamkine lebo dllllho som si nevedela zvyknut na tie cez haluskovac
mijaita
Skoda, ze jsem to nevedela driv, ale pristi rok bych u toho rada byla!

Byla jsem v Polsku na Velikonoce a nikdy uz neochutnam tolik druhu "bigose" !
Takhle bych rada ochutnavala jednou i slovenske, bryndzove halusky :-)
zinnajdha
... a strapačky- sú niečo iné ?
Neďaleko Hollóházy od Skároša(SK) na sever do HU, hlboko v Zemlínskych vrchoch- je nemenované "Bufé", kde podávajú strapačky s kapustou a podľa toho, k čomu sa autorky priznali, robia ich podobne. Nazývajú ich "sztrapacska".
daguska
Naherne su tvoje strapacky, a tvoj komentar (a nie len tento) je suprovy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia