Trojfarebné Soboro Donburi

sandriw - fotkasandriw, 18. januára 2015
Trojfarebné Soboro Donburi
Foto: sandriw

Ďalší do zbierky japonských receptov. Soboro donburi (そぼろ 丼) možno doslovne preložiť ako sekané v porcelánovej miske. Soboro je technika prípravy jedál, kedy sa Zobraziť celý popisĎalší do zbierky japonských receptov. Soboro donburi (そぼろ 丼) možno doslovne preložiť ako sekané v porcelánovej miske. Soboro je technika prípravy jedál, kedy sa ingrediencia počas varenia rozdrobí a donburi (alebo len don) sa označuje miska s varenou ryžou, na vrch ktorej sa dávajú prílohy. Trojfarebná verzia (hnedá, žltá, zelená) je jedna z najobľúbenejších v japonských domácnostiach. Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäsová zmes:
300 g (akékoľvek)
3 PL
1 ČL
3 PL
1 ČL
Vaječná zmes:
4 ks
1/2 PL
1 ČL
1 ČL
Príloha:




Postup

  1. 1

    Na omáčku na mäso si zmiešame sójovú omáčku, cukor a mirin. Rozohrejeme si panvicu a začneme na nej opekať mleté mäso tak, aby sme ho čo najviac rozdrobili. Keď je už takmer hotové, nalejeme naň omáčku. Varíme, kým sa tekutina nevyparí na 98%. Stiahneme z ohňa a preložíme do misky.

  2. 2

    Panvicu si očistíme a znova rozohrejeme. Medzi tým si v miske rozšľaháme vajcia s mirinom, soľou a cukrom. Upečieme si praženicu tak, aby bola čo najrozdrobenejšia. Najľahšie sa to dosiahne, ak sa to naraz mieša s niekoľkými paličkami naraz (ak nemáte použite metličku na šľahanie).

  3. 3

    Mäso a vajcia podávame s ryžou uvarenou len v neochutenej vode a dozdobíme hráškom. Postup servírovania je na obrázku dole ;) Miesto hrášku možno použiť jarnú cibuľku, zelenú fazuľku, cukrový hrášok alebo špenát. Skrátka, všetko čo je zelené :D

    Trojfarebné Soboro Donburi - obrázok 3
  4. 4

    Keďže príprava netrvá dlho a je to vynikajúce do benta (japonský balený obed). Na obrázku dole ukážka, ako takéto bento môže vyzerať. Na ryžu som pridala nasucho opražený sezam a doplnila ľadovým šalátom a paradajkami. Mňam, deti vás za niečo takéto budú milovať :3

    Trojfarebné Soboro Donburi - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
Woooooooooooooou... toto sa mi veľmi páči, nemám slov a to je už čo povedať ;) 5*
momi
jej! moj muž zbožňuje mleté maso vo všetkých podobách (od klasickej fašírky cez všetky možné balkánske verzie až po sekanú). týmto mu určite spravím radosť. vďaka a dávam 5ku:-)
methi
Krasa. Bento boxiky milujem. Na pintereste vzdy hladam, aby som mala nejake napady, co dat detom do obedarov do skoly :) Aj toto je vyborna inspiracia.
sandriw
Ďakujem, som veľmi rada, že recept zaujal. Ešte by som rada zdôraznila, že toto jedlo je dosť sladké. Dokonca mi môj kolega Japonec povedal, že v niektorých reštauráciách v Japonsku ho robia tak sladké, že to chutí skôr ako dezert, čo ani jemu až tak nechutí, a že si treba nájsť, miesto kde ho pripravujú podľa vašej chuti :) Ja som tiež presurfovala niekoľko stránok a dala dokopy tú najjednoduchšiu verziu. No a znížila obsah cukru, aby to chutilo aj mne :)

@methi : aj ja ich milujem, len nemám veľmi čas sa s tým hrať, keď si pripravujem obed do roboty a ak môžem pomôcť v inšpirovaní sa, tak pripájam link na moje prvé bento, čo som sa s nim 2 dni trápila, kým som to dala všetko dokopy:
 www.facebook.com/media/set/?set=a.565824493482655.107374...
methi
Parada! Obdivujem to. Priznam sa, ze ja do toho umeleckeho benta nejdem. Ja skor beriem inspiraciu, co do boxiku vsetko nastrkat. Tak pekne urobit by som to urcite nezvladla :) Ale rada si ich aj len prezeram.
2010
Dobre ze si to dopisala lebo vacsine ludi by originalna sladka verzia v Japonsku nechutnala.
sandriw
@2010 : Áno, nezdôraznila som, že je to dosť sladké. Ale táto moja verzia je podľa mňa v pohode.

@dellawar : Celkom nerozumiem otázke, ale sójová omáčka a mirin sú podľa môjho prieskumu jednotlivých variácií na tento recept základ. Ono ten mirin sám o sebe je dosť sladký, preto ak by sa niekto bál, tak môže vynechať cukor. Taktiež sa dá pohrať s pomermi jednotlivých prísad a vytvoriť si to podľa vlastnej chuti. Keďže sa to dá zmiešať ešte pred pridaním na mäso, tak človek nič nepokazí ;)
sandriw
@methi : Ďakujem :) Samozrejme, ani ja na také veci bežne času nemám, to len keď ma z času na čas pochytí nejaká umelecká múza. A zatiaľ mám len jednu krabičku a nejaké tie napichovátka, ale časom si toho plánujem zaobstarať viacej :D
mijaita
@sandriw jsi, nejsi? Ale recept dokonaly, rychly, chutný!! diky tu za nej a budu delat castejc docela urcite!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia