Trnkový likér fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. mája 2016
Trnkový likér (fotorecept)
Foto: ancicka

Ked mi známy dal tento recept, myslela som, že likér z trniek bude trpký, no opak je pravdou. Je to vyborný voňavý a veľmi Zobraziť celý popisKed mi známy dal tento recept, myslela som, že likér z trniek bude trpký, no opak je pravdou. Je to vyborný voňavý a veľmi chutný likér, ktorý má chuť višní. Odporúčam na vyskúšanie a budete ho robiť stále.

20 minút
príprava

Suroviny

1 kg
25 - 30 dkg
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Trnky si naoberáme, najlepšie sú ak sú po prvých mrazoch. Očistiť od stopiek.

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyť pod tečúcou vodou, nechať odkvapať od vody.

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsypať do fľaše a zasýpať kr. cukrom.

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec zaliať vodkou,

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tak aby bola asi 1 cm nad trnkami. Fľašu uzatvoriť a nechať luhovať, najlepšie na parapetnej doske na slniečku aspoň 6 týždne. Počas luhovania treba trocha premiešať, aby sa cukor dobre rozpustil. Potom likér scediť do čistej fľaše.

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som vyluhované trnky ešte vysušila a použivala som ich cez zimu do čaju.

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nazdravie!

    Trnkový likér (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
Děláme podobně, máme velkou višeň tak džem a do rumu a likér také. Nesušíme, ale ocezené dáme do zavařovací sklenice, je ocezené bez nálevu a uzavřeme. No a používáme do mufin, a nebo i na bublaninu. Prostě různě.
1x haji
haji
@Klukodvody (11.5.2016 23:19)
Souhlas. U nás s oblibou používáme ocezené do pudinku, pohárů. Jako děti jsme po tom šli jako po uzeném. Trnkový likér i trnky z něj jsou také zajímavé. Jen při tom sušení nutně nejspíš musí mouchy z okolí nadýchat pár promile. Bezva recept!
ancicka
@Klukodvody (11.5.2016 23:19)

ja tiež višne robievam tak ako Ty,ale trnky sú malé a ťažko sa odkôstkujú,tak som to takto vyskušala a je to fajn do čaju.

@Haji ,múch sa neboj,vôňa je,ale aj čajík je voňavý.
klukodvody
To odpeckování děláme mašinkou na odpeckování, ale ty které jdou na džem. To je syrové a velké množství, to máme velkou a na ty z naložení jen takovou maličkou na jednu višeň ta je za pár korun a než si žena připraví těsto, mám to hotové a ještě také vypeckované dám zkaramelizovat a na palačinky.
boxik
Myslím že naši českí priatelia nepochopili o čo ide. Tu sa jedná o Slivku trnkovú (Trnka) Prunus spinosa L. , Trnka obecná (čes.) , krík ktorý je na každej medzi , pri lesoch a na jar vytvára nádhernú bielu zakvitnutú scenériu. Plody sú malá guľaté a trpké,preto sa v niektorých nárečiach volá aj tŕpka, na ich odkôstkovanie žiadnu mašinku nevymysleli pretože sa jednoducho odkôstkovať nedajú. Inak sú významnou ličivou rastlinou kde sú cenené jednak kvety a jednak aj plody.
haji
@Boxik (12.5.2016 15:04)
Moravské přítelkyni to docvaklo. Úvod, kde se píše o trpkosti, velikost plodů, poznámka o prvních mrazících. Pravda, že teď, díky tobě, Boxík, mám úplně jasno a jisto. O odpeckování této trnky není řeči, technicky i chuťově - bo pecky
gabriele
mozem potvrdit, ze je to fantasticky liker...plus- minus ho robim podobne ako ty...a kto ho ochutnal, kazdy pytal recept...a vacsinou si mysleli, ze je to amaretto...dobre, ze si ho pridala :)


1x radost
haji
@Haji (12.5.2016 15:12)
mají též "své" jak chuťové, tak léčivé kvality. Všechno dobré, Boxík a díky! Mávám!!
klukodvody
@Box ík díky moc nedošlo mně to, děláme z višní a tak co jsem psal je úplný blábol ale to platí pro višně. Až když je to takhle napsané tak je mně to jasné a díky za vysvětlení. Tak ještě jednou díky moc.
klukodvody
Právě jsem manželce povídal, že jsem úplně mimo s trnkama a ona povídá však z trnek se dělá slivovice a zase jsem nechápal, ale tady v některých částech Moravy se říká trnky aj švestkám. @Haji myslím, že u vás také nebo ne?
haji
@Klukodvody (12.5.2016 16:06)
Ba, já to vnímám v nářečí takto : trnky jsou obecně všechno modré, rozlišuje se karlátka /jde od pecky/ a durancie /nejde od pecky/. A jasná trnka divoká - z luk, strání a lesů. S tímto základem si vystačím. Otec už je po smrti, žezlo převzal bratr, oba by na toto téma mohli mluvit hodiny.
Shrnutí: to vše je rod Prunus - slivoň:  cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88...

Já si vystačím slovy: trnka /od slova trn/, durancie, karlátka. Karlátku nechal přivéz král Karel IV z Francie.
klukodvody
No a je to paráda a hlavně že jsme to vyřešili ke spokojenosti. Každopádně je to pěkný recept 5* a na zdraví. Haji oba Tě moc zdravíme.
natascha1
Na jeseň určite urobím. Minulú som experimentovala a z trniek robila "pečený čaj". Kôstky sú malé a bola som lenivá ich prepasírovať, tak som pečený čaj dala do fľaštičiek aj s nimi. Čajík je mierne trpký, kôstky ostávajú na dne hrnčeka a čajík je výborný. Robila som aj kombináciu trnky + červené ríbezle, ale čiste trnkový nám chutil oveľa viac.
ancicka
@Klukodvody (12.5.2016 19:37)

Aj ja som rada,že už teraz,ked si recept aj s komentármi ktokoľvek prečíta,tak bude v obraze.odporúčam tento likér si urobiť,nieje to náročné jak na čas,tak na robotu a výsledok je fantasticky.

Gabriele,vdaka za foto.

Natascha1,ja tiež dávam do pečeného čaju,nám to chutí.


jujoska
na trnkovy liker mam pekne spomienky, vtedy este zil moj dedusko a robil vynikajuci
haji
@Jujoska (13.5.2016 10:24)
Ano, pěkné vzpomínky, zvláště na dědečky, plně souhlasím. Z dětství se odvíjí většina našich chutí, vůní, citových vazeb s nimi propojených. Hladí člověka po duši a hřejí u srdce celý život.
boxik
O toho roku 2016 keď bol recept uverejnený nám príroda konečne po dvoch rokoch nadelila veľa trniek ,dva roky u nás na kríkoch nebola ani gulička , tak môžem povedať to čo tvrdí aj moja manželka že je to fantastické.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia