Tridsaťminútová čína

Tridsaťminútová čína
Foto: jarco
jarcoJarco, recept pridal: 9. januára 2010 1:43Ďalšie jeho recepty

Poznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o desiatej, musím urobiť niečo rýchle a vzhľadom na neskorý čas aj ľahko stráviteľné. Nedá sa čakať žiadny superoriginálny recept, ale inšpiráciu na rýchlu večeru možno ocenia aj iní.

Suroviny

4
porcie
5
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Aby sme to naozaj zvládli za pol hodinky, treba si premyslieť logistiku, aby nevznikali prestoje. Najskôr rozšľaháme vajíčko s trochou soli, sójovej omáčky a solamylu. Do neho dáme odstáť na kúsky nakrájané kuracie prsia a tofu. Ak chceme ako prílohu podávať ryžu, odporúčam ju dať variť v tomto momente.

2

Budeme potrebovať dve panvice - zvlášť na mäso s tofu (akúkoľvek) a zvlášť na zeleninu (najlepšie wok). Rozohrejeme si olej na panvici na mäso a oprážame mäso a tofu obalené vo vajci, obraciame. Necháme mu na panvici priestor, aby bolo chrumkavé, radšej pražíme na viackrát. Opražené kúsky odkladáme na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný olej.

3

Pri oprážaní prvej "várky" mäsa si rozohrejeme malé množstvo oleja wo woku. V ňom rýchlo na strednej teplote opražíme trochu čili a sečuánskeho korenia (to je dobré predtým trochu podrviť v mažiariku, bývajú to dosť veľké kúsky). Do woku vyklopíme mrazenú zeleninu, pridáme malý kúsok nastrúhaného zázvoru a restujeme cca 10 minút za občasného miešania. Ja používam zmes "Wok Chinese" značky Findus, je tam biela a žltá reďkovka, hráškové lusky, mrkva, pór a čierne huby. Ostatné druhy wok zmesí od Findusu mi až tak nechutia a iné značky dostupné v bežných obchodoch podľa mňa nestoja za nič.

4

Kým sa restuje zelenina, dokončíne oprážanie mäsa, prípadne skontrolujeme a odstavíme ryžu. Potom rozmiešame trochu solamylu so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Ak nemáme ryžové, môžeme použiť aj obyčajné biele víno (najlepšie sladké) alebo ryžový ocot (v takom prípade treba zriediť a osladiť). Cca pol deci takej zmesi by malo stačiť. Zahustíme ňou orestovanú zeleninu, do ktorej sme už pridali opražené mäso a tofu. Rýchlo prehrejeme, aby mäso ostalo chrumkavé, a môžeme podávať.

5

Čína vo všobecnosti nie je veľmi ľahká ani zdravá, ale v tejto mojej rýchlej verzii sa šetrí mäsom aj olejom, takže by to malo byť v pohode. Vegetariáni si môžu urobiť tofu-only verziu. Ja som to, čo vidíte na fotke, naposledy stihol urobiť za 25 minút, a chutilo. Žiaľ, bez použitia mrazeného polotovaru by taká rýchlosť nebola reálna.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • prezyvka, 9. januára 2010 o 04:14
    Len jednu malu poznamku , co tak robit to presne naopak priprava 15 minut a varenie 2 minuty, potom je Cina zdrava a lahka:






  • bozulka, 9. januára 2010 o 13:19
    Aj my mame "cinu" velmi radi,len pozor na tepelnu upravu ,ja si myslim,ze 2 min.je malo Chcelo by to plamen o daleko vacsej vyhrevnosti ako su nase sporaky,potom staci aj kratsi cas.


  • tataika, 9. januára 2010 o 14:31
    HRŮZA!!! JEŠTĚ KDYBY TO TAK BYLO VE SLOVENŠTINĚ NEBO ČEŠTINĚ ,KDYŽ UŽ TO JSOU SLOVENSKÉ STRÁNKY.JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT :PRO JAK VELKOU RODINU TA PANÍ VAŘÍ CO NEMÁ ČAS A VAŘÍ TAK POZDĚ VEČER KDYŽ PŘÍJDE AŽ V 7 HODIN .


  • prezyvka, 9. januára 2010 o 15:02
    Ten recept je velmi dobry a ako Cina na Slovensku je prisposobena chutiam Europanov ktory maju tendenciu potraviny rozvarit a ovela dlshsie tepelne pripravovat ako je potrebne ( je to tradicia robi to aj moja mama co rozvari kapustu na kolomaz lebo to tak ma byt ...) preto " prava " Cina by asi nechutila na Slovensku lebo podla tradicie chuti ako nedovarena a zelenina je chrumkava .Tu je este jeden postup ktory je v realnom case asi tak 2 minuty na surovu zeleninu nie na polotovary .Maso ktore je marinove je nakrajane na tensie kusky takze cela priprava jedla je do 3- 4 minut.Tolko to asi trva na ulici v Thaijsku kde kazde jedlo je varene na objednavku ale donesu vam ho do 5 minut .





  • jarco, 9. januára 2010 o 18:16
    Ta "paní" je pán a má doma manželku, dcéru a psa :-)

    Debata o dĺžke tepelnej úpravy je tu dosť mimo témy, keďže som použil mrazenú zeleninu, musím ju restovať tých 10 minút, a ostane krásne chrumkavá. Ja napríklad aj zemiaky varím na pare tak, že keď ku mne príde návšteva, tak krúti nosom, že sú surové. Mäso a tofu sa opráža len 3-4 minúty. Údaj o 20-minútovej tepelnej úprave je myslený ako súčet času potrebného na opraženie mäsa (2-3 panvice) a restovania zeleniny.

    Inak v dobrom woku sa dá dosiahnuť prudké ázijské opraženie aj na obyčajnom sporáku.


  • prezyvka, 10. januára 2010 o 07:51
    Mate pravdu ospravedlnujem sa tie poznamky ohladom dlzky pripravy su naozaj pre diskusiu nie v receptoch komentovat.Mna len podkusila poznamka o zdravosti aziskej stravy, lebo vacsinu roka zijem a pohybujem sa v Azii a tu obeznych ludi nie je vidno a dozivaju sa pomerne vysokeho veku.


  • zunastruna, 29. januára 2010 o 18:58
    mnam, vyzera to vyborne a ideme konecne po prvykrat vyskusat wok, na co sa velmi tesim. mate este viac receptov pre woky?


  • jarco, 29. januára 2010 o 19:20
    Ja pridávam recepty, len keď mám aj peknú fotku, a najmä keď mám čas - a toho je čoraz menej :-( Ale na Vareche je kopec receptov pre wok, stačí dať hore do fultextového vyhľadávania "wok": » varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...


  • tinca, 2. februára 2010 o 10:11
    Tá čína vyzerá super. A pre diskut.zeleninka má byť chrumkavá a nie rozvarená. Vyskúšam.


  • tinca, 1. marca 2010 o 23:37
    Ahoj Jarko,cez víkend som mala návštevu z východu, bratranec z 2 kolena a stála som pred dilemou čo uvariť a bol to tvoj recept, rýchly a z 2 dávok. Zožrali mi všetko ani na večeru nezostalo, to som potom robila 2 pizze s mandarínkami. Mooooc dobré. Túto nedeľu robím znovu, ale len pre seba nedám nikomu!!!


  • lenulinka, 1. októbra 2011 o 11:53
    prave sa ide variť sobotňajši obed, dufam že nam bude chutiť lebo na obrázku to vyzerá supeeer!


  • miskalka1, 1. februára 2012 o 11:19
    Takže práve som dovarila túto skvelú čínu. Nechápem sice ako si to mohol zvládnuť za tridsať minúť, mne trvalo vyše hodiny ale tak ja som robila pomaličky a aj z večšieho množstva. Je ale výborná, trošku som tam niečo preonačila :) ale super recept, ďakujem zaň :))


  • anjelinka, 23. septembra 2012 o 09:56
    Receptík vyzerá úžasne, akurát hľadám inšpirácie na dnešný obed, suroviny sú v chladničke, idem skúsiť :)


  • anjelinka, 23. septembra 2012 o 11:50
    Tak, obed dovarený, jedlo úchvatné, neviem, kde som celý ten čas bola, že som tento skvelý recept neodhalila...o chvíľu prídu obedujúci, ktorí sa isto budú oblizovať až za ušami...:)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a na kyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist