Tridsaťminútová čína

Tridsaťminútová čína
Foto: jarco
jarcoJarco, recept pridal: 9. januára 2010 1:43Ďalšie jeho recepty

Poznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o desiatej, musím urobiť niečo rýchle a vzhľadom na neskorý čas aj ľahko stráviteľné. Nedá sa čakať žiadny superoriginálny recept, ale inšpiráciu na rýchlu večeru možno ocenia aj iní.

Suroviny

4
porcie
5
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Aby sme to naozaj zvládli za pol hodinky, treba si premyslieť logistiku, aby nevznikali prestoje. Najskôr rozšľaháme vajíčko s trochou soli, sójovej omáčky a solamylu. Do neho dáme odstáť na kúsky nakrájané kuracie prsia a tofu. Ak chceme ako prílohu podávať ryžu, odporúčam ju dať variť v tomto momente.

Budeme potrebovať dve panvice - zvlášť na mäso s tofu (akúkoľvek) a zvlášť na zeleninu (najlepšie wok). Rozohrejeme si olej na panvici na mäso a oprážame mäso a tofu obalené vo vajci, obraciame. Necháme mu na panvici priestor, aby bolo chrumkavé, radšej pražíme na viackrát. Opražené kúsky odkladáme na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný olej.

Pri oprážaní prvej "várky" mäsa si rozohrejeme malé množstvo oleja wo woku. V ňom rýchlo na strednej teplote opražíme trochu čili a sečuánskeho korenia (to je dobré predtým trochu podrviť v mažiariku, bývajú to dosť veľké kúsky). Do woku vyklopíme mrazenú zeleninu, pridáme malý kúsok nastrúhaného zázvoru a restujeme cca 10 minút za občasného miešania. Ja používam zmes "Wok Chinese" značky Findus, je tam biela a žltá reďkovka, hráškové lusky, mrkva, pór a čierne huby. Ostatné druhy wok zmesí od Findusu mi až tak nechutia a iné značky dostupné v bežných obchodoch podľa mňa nestoja za nič.

Kým sa restuje zelenina, dokončíne oprážanie mäsa, prípadne skontrolujeme a odstavíme ryžu. Potom rozmiešame trochu solamylu so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Ak nemáme ryžové, môžeme použiť aj obyčajné biele víno (najlepšie sladké) alebo ryžový ocot (v takom prípade treba zriediť a osladiť). Cca pol deci takej zmesi by malo stačiť. Zahustíme ňou orestovanú zeleninu, do ktorej sme už pridali opražené mäso a tofu. Rýchlo prehrejeme, aby mäso ostalo chrumkavé, a môžeme podávať.

Čína vo všobecnosti nie je veľmi ľahká ani zdravá, ale v tejto mojej rýchlej verzii sa šetrí mäsom aj olejom, takže by to malo byť v pohode. Vegetariáni si môžu urobiť tofu-only verziu. Ja som to, čo vidíte na fotke, naposledy stihol urobiť za 25 minút, a chutilo. Žiaľ, bez použitia mrazeného polotovaru by taká rýchlosť nebola reálna.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

14 komentárov k receptu
  • prezyvka, 9. januára 2010 o 04:14
    Len jednu malu poznamku , co tak robit to presne naopak priprava 15 minut a varenie 2 minuty, potom je Cina zdrava a lahka:





  • bozulka, 9. januára 2010 o 13:19
    Aj my mame "cinu" velmi radi,len pozor na tepelnu upravu ,ja si myslim,ze 2 min.je malo Chcelo by to plamen o daleko vacsej vyhrevnosti ako su nase sporaky,potom staci aj kratsi cas.


  • tataika, 9. januára 2010 o 14:31
    HRŮZA!!! JEŠTĚ KDYBY TO TAK BYLO VE SLOVENŠTINĚ NEBO ČEŠTINĚ ,KDYŽ UŽ TO JSOU SLOVENSKÉ STRÁNKY.JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT :PRO JAK VELKOU RODINU TA PANÍ VAŘÍ CO NEMÁ ČAS A VAŘÍ TAK POZDĚ VEČER KDYŽ PŘÍJDE AŽ V 7 HODIN .


  • prezyvka, 9. januára 2010 o 15:02
    Ten recept je velmi dobry a ako Cina na Slovensku je prisposobena chutiam Europanov ktory maju tendenciu potraviny rozvarit a ovela dlshsie tepelne pripravovat ako je potrebne ( je to tradicia robi to aj moja mama co rozvari kapustu na kolomaz lebo to tak ma byt ...) preto " prava " Cina by asi nechutila na Slovensku lebo podla tradicie chuti ako nedovarena a zelenina je chrumkava .Tu je este jeden postup ktory je v realnom case asi tak 2 minuty na surovu zeleninu nie na polotovary .Maso ktore je marinove je nakrajane na tensie kusky takze cela priprava jedla je do 3- 4 minut.Tolko to asi trva na ulici v Thaijsku kde kazde jedlo je varene na objednavku ale donesu vam ho do 5 minut .




  • jarco, 9. januára 2010 o 18:16
    Ta "paní" je pán a má doma manželku, dcéru a psa :-)

    Debata o dĺžke tepelnej úpravy je tu dosť mimo témy, keďže som použil mrazenú zeleninu, musím ju restovať tých 10 minút, a ostane krásne chrumkavá. Ja napríklad aj zemiaky varím na pare tak, že keď ku mne príde návšteva, tak krúti nosom, že sú surové. Mäso a tofu sa opráža len 3-4 minúty. Údaj o 20-minútovej tepelnej úprave je myslený ako súčet času potrebného na opraženie mäsa (2-3 panvice) a restovania zeleniny.

    Inak v dobrom woku sa dá dosiahnuť prudké ázijské opraženie aj na obyčajnom sporáku.


  • prezyvka, 10. januára 2010 o 07:51
    Mate pravdu ospravedlnujem sa tie poznamky ohladom dlzky pripravy su naozaj pre diskusiu nie v receptoch komentovat.Mna len podkusila poznamka o zdravosti aziskej stravy, lebo vacsinu roka zijem a pohybujem sa v Azii a tu obeznych ludi nie je vidno a dozivaju sa pomerne vysokeho veku.


  • zunastruna, 29. januára 2010 o 18:58
    mnam, vyzera to vyborne a ideme konecne po prvykrat vyskusat wok, na co sa velmi tesim. mate este viac receptov pre woky?


  • jarco, 29. januára 2010 o 19:20
    Ja pridávam recepty, len keď mám aj peknú fotku, a najmä keď mám čas - a toho je čoraz menej :-( Ale na Vareche je kopec receptov pre wok, stačí dať hore do fultextového vyhľadávania "wok": » varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 6 komentárov)
  • tinca, 2. februára 2010 o 10:11
    Tá čína vyzerá super. A pre diskut.zeleninka má byť chrumkavá a nie rozvarená. Vyskúšam.


  • tinca, 1. marca 2010 o 23:37
    Ahoj Jarko,cez víkend som mala návštevu z východu, bratranec z 2 kolena a stála som pred dilemou čo uvariť a bol to tvoj recept, rýchly a z 2 dávok. Zožrali mi všetko ani na večeru nezostalo, to som potom robila 2 pizze s mandarínkami. Mooooc dobré. Túto nedeľu robím znovu, ale len pre seba nedám nikomu!!!


  • lenulinka, 1. októbra 2011 o 11:53
    prave sa ide variť sobotňajši obed, dufam že nam bude chutiť lebo na obrázku to vyzerá supeeer!


  • miskalka1, 1. februára 2012 o 11:19
    Takže práve som dovarila túto skvelú čínu. Nechápem sice ako si to mohol zvládnuť za tridsať minúť, mne trvalo vyše hodiny ale tak ja som robila pomaličky a aj z večšieho množstva. Je ale výborná, trošku som tam niečo preonačila :) ale super recept, ďakujem zaň :))


  • anjelinka, 23. septembra 2012 o 09:56
    Receptík vyzerá úžasne, akurát hľadám inšpirácie na dnešný obed, suroviny sú v chladničke, idem skúsiť :)


  • anjelinka, 23. septembra 2012 o 11:50
    Tak, obed dovarený, jedlo úchvatné, neviem, kde som celý ten čas bola, že som tento skvelý recept neodhalila...o chvíľu prídu obedujúci, ktorí sa isto budú oblizovať až za ušami...:)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist