Tridsaťminútová čína

jarco - fotkajarco, 9. januára 2010
Tridsaťminútová čína
Foto: jarco

Poznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o Zobraziť celý popisPoznáte to - príchod z práce o siedmej večer, celý deň žiadne poriadne jedlo, a ďalšie hladné krky čakajú doma. Ak nechcem večerať o desiatej, musím urobiť niečo rýchle a vzhľadom na neskorý čas aj ľahko stráviteľné. Nedá sa čakať žiadny superoriginálny recept, ale inšpiráciu na rýchlu večeru možno ocenia aj iní.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
1 ks
600 g
50 ml
50 ml
20 g




Postup

  1. 1

    Aby sme to naozaj zvládli za pol hodinky, treba si premyslieť logistiku, aby nevznikali prestoje. Najskôr rozšľaháme vajíčko s trochou soli, sójovej omáčky a solamylu. Do neho dáme odstáť na kúsky nakrájané kuracie prsia a tofu. Ak chceme ako prílohu podávať ryžu, odporúčam ju dať variť v tomto momente.

  2. 2

    Budeme potrebovať dve panvice - zvlášť na mäso s tofu (akúkoľvek) a zvlášť na zeleninu (najlepšie wok). Rozohrejeme si olej na panvici na mäso a oprážame mäso a tofu obalené vo vajci, obraciame. Necháme mu na panvici priestor, aby bolo chrumkavé, radšej pražíme na viackrát. Opražené kúsky odkladáme na papierovú utierku, aby z nich vysala prebytočný olej.

  3. 3

    Pri oprážaní prvej "várky" mäsa si rozohrejeme malé množstvo oleja wo woku. V ňom rýchlo na strednej teplote opražíme trochu čili a sečuánskeho korenia (to je dobré predtým trochu podrviť v mažiariku, bývajú to dosť veľké kúsky). Do woku vyklopíme mrazenú zeleninu, pridáme malý kúsok nastrúhaného zázvoru a restujeme cca 10 minút za občasného miešania. Ja používam zmes "Wok Chinese" značky Findus, je tam biela a žltá reďkovka, hráškové lusky, mrkva, pór a čierne huby. Ostatné druhy wok zmesí od Findusu mi až tak nechutia a iné značky dostupné v bežných obchodoch podľa mňa nestoja za nič.

  4. 4

    Kým sa restuje zelenina, dokončíne oprážanie mäsa, prípadne skontrolujeme a odstavíme ryžu. Potom rozmiešame trochu solamylu so sójovou omáčkou a ryžovým vínom. Ak nemáme ryžové, môžeme použiť aj obyčajné biele víno (najlepšie sladké) alebo ryžový ocot (v takom prípade treba zriediť a osladiť). Cca pol deci takej zmesi by malo stačiť. Zahustíme ňou orestovanú zeleninu, do ktorej sme už pridali opražené mäso a tofu. Rýchlo prehrejeme, aby mäso ostalo chrumkavé, a môžeme podávať.

  5. 5

    Čína vo všobecnosti nie je veľmi ľahká ani zdravá, ale v tejto mojej rýchlej verzii sa šetrí mäsom aj olejom, takže by to malo byť v pohode. Vegetariáni si môžu urobiť tofu-only verziu. Ja som to, čo vidíte na fotke, naposledy stihol urobiť za 25 minút, a chutilo. Žiaľ, bez použitia mrazeného polotovaru by taká rýchlosť nebola reálna.

Diskusia k receptu

prezyvka
Len jednu malu poznamku , co tak robit to presne naopak priprava 15 minut a varenie 2 minuty, potom je Cina zdrava a lahka:




bozulka
Aj my mame "cinu" velmi radi,len pozor na tepelnu upravu ,ja si myslim,ze 2 min.je malo Chcelo by to plamen o daleko vacsej vyhrevnosti ako su nase sporaky,potom staci aj kratsi cas.
tataika
HRŮZA!!! JEŠTĚ KDYBY TO TAK BYLO VE SLOVENŠTINĚ NEBO ČEŠTINĚ ,KDYŽ UŽ TO JSOU SLOVENSKÉ STRÁNKY.JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT :PRO JAK VELKOU RODINU TA PANÍ VAŘÍ CO NEMÁ ČAS A VAŘÍ TAK POZDĚ VEČER KDYŽ PŘÍJDE AŽ V 7 HODIN .
prezyvka
Ten recept je velmi dobry a ako Cina na Slovensku je prisposobena chutiam Europanov ktory maju tendenciu potraviny rozvarit a ovela dlshsie tepelne pripravovat ako je potrebne ( je to tradicia robi to aj moja mama co rozvari kapustu na kolomaz lebo to tak ma byt ...) preto " prava " Cina by asi nechutila na Slovensku lebo podla tradicie chuti ako nedovarena a zelenina je chrumkava .Tu je este jeden postup ktory je v realnom case asi tak 2 minuty na surovu zeleninu nie na polotovary .Maso ktore je marinove je nakrajane na tensie kusky takze cela priprava jedla je do 3- 4 minut.Tolko to asi trva na ulici v Thaijsku kde kazde jedlo je varene na objednavku ale donesu vam ho do 5 minut .



jarco
Ta "paní" je pán a má doma manželku, dcéru a psa :-)

Debata o dĺžke tepelnej úpravy je tu dosť mimo témy, keďže som použil mrazenú zeleninu, musím ju restovať tých 10 minút, a ostane krásne chrumkavá. Ja napríklad aj zemiaky varím na pare tak, že keď ku mne príde návšteva, tak krúti nosom, že sú surové. Mäso a tofu sa opráža len 3-4 minúty. Údaj o 20-minútovej tepelnej úprave je myslený ako súčet času potrebného na opraženie mäsa (2-3 panvice) a restovania zeleniny.

Inak v dobrom woku sa dá dosiahnuť prudké ázijské opraženie aj na obyčajnom sporáku.
prezyvka
Mate pravdu ospravedlnujem sa tie poznamky ohladom dlzky pripravy su naozaj pre diskusiu nie v receptoch komentovat.Mna len podkusila poznamka o zdravosti aziskej stravy, lebo vacsinu roka zijem a pohybujem sa v Azii a tu obeznych ludi nie je vidno a dozivaju sa pomerne vysokeho veku.
zunastruna
mnam, vyzera to vyborne a ideme konecne po prvykrat vyskusat wok, na co sa velmi tesim. mate este viac receptov pre woky?
tinca
Tá čína vyzerá super. A pre diskut.zeleninka má byť chrumkavá a nie rozvarená. Vyskúšam.
tinca
Ahoj Jarko,cez víkend som mala návštevu z východu, bratranec z 2 kolena a stála som pred dilemou čo uvariť a bol to tvoj recept, rýchly a z 2 dávok. Zožrali mi všetko ani na večeru nezostalo, to som potom robila 2 pizze s mandarínkami. Mooooc dobré. Túto nedeľu robím znovu, ale len pre seba nedám nikomu!!!
lenulinka
prave sa ide variť sobotňajši obed, dufam že nam bude chutiť lebo na obrázku to vyzerá supeeer!
miskalka1
Takže práve som dovarila túto skvelú čínu. Nechápem sice ako si to mohol zvládnuť za tridsať minúť, mne trvalo vyše hodiny ale tak ja som robila pomaličky a aj z večšieho množstva. Je ale výborná, trošku som tam niečo preonačila :) ale super recept, ďakujem zaň :))
anjelinka
Receptík vyzerá úžasne, akurát hľadám inšpirácie na dnešný obed, suroviny sú v chladničke, idem skúsiť :)
anjelinka
Tak, obed dovarený, jedlo úchvatné, neviem, kde som celý ten čas bola, že som tento skvelý recept neodhalila...o chvíľu prídu obedujúci, ktorí sa isto budú oblizovať až za ušami...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia