Trhané morčacie stehno

mirkajan - fotkamirkajan, 11. septembra 2016
Trhané morčacie stehno
Foto: mirkajan

K vyskúšaniu tohoto receptu ma inšpiroval recept z časopisu Apetit, kde bol recept na trhané bravčové mäso v sendviči. Keďže bravčové mäso používame doma Zobraziť celý popisK vyskúšaniu tohoto receptu ma inšpiroval recept z časopisu Apetit, kde bol recept na trhané bravčové mäso v sendviči. Keďže bravčové mäso používame doma minimálne, povedala som si, že to skúsim spraviť z morčacieho stehna - buď to vyjde alebo nie. A čuduj sa svete, vyšlo to - bolo to naozaj veľmi dobré. My sme to jedli s pečenými zemiakmi a Coleslaw šalátom, ale vyskúšali sme to aj do bagety so zeleninou - tiež vynikajúce, len sa to nedá zjesť slušne...

8
porcií
15 minút
príprava
300 minút
na 160 °C

Suroviny

2 kg
2 ks
4 strúčiky
1 ČL
3 - 4 ČL
2 ČL
2 ČL
5 PL
cca 500 ml
2 ČL




Postup

  1. 1

    Morčacie stehno zbavíme kože, odblaníme a nakrájame na väčšie kusy (z jedného horného morčacieho stehna som mala asi 8 nakrájaných rôzne veľkých kusov). Mäso dáme do pekáča.

  2. 2

    V miske zmiešame na drobno pokrájané cibule, pretlačený cesnak, koreniny, soľ, olivový olej a trochu vody. Premiešame a pridáme k mäsu. Dôkladne premiešame rukami a prikryté odložíme aspoň na 2 hodiny (alebo celú noc) do chladničky.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 200 °C. Do pekáča s mäsom prilejeme cca 500 ml vody a premiešame. Prikryté dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté 5 - 6 hodín.

  4. 4

    Mäso vyberieme z omáčky na tanier, omáčku precedíme cez redšie sito, cibuľu z omáčky do nej prepasírujeme. Mäso vrátime do pekáča, kde ho natrháme na jednotlivé vlákna vidličkou, zalejeme vypečenou šťavou a podávame - či už s prílohou alebo v sendviči. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marika9
Páči sa mi to zdĺhavé pečenie-dusenie. Tiež to tak robím a je to vynikajúce. Výborný recept.
haji
Nebezpečný recept, protože jeden nevidí, jak velký kus už má v sobě haha
Šťávu bych určo nepasírovala - ale to je moje chuť. Výborný recept!
afataga
akosi mi unika zmysel toho trhania, ved to maso musi byt uplne makke po takej uprave, suhlas s @haji , tiez sa mi pasirovanie zda zbytocne, chutovo bude asi dobre
haji
Trhání /mělnění, či "obírání" drobných kousků/ provozuji u vařeného masíčka z polévky, které bylo na kosti /např. drůbeží křídla/ a nebo hovězí či vepřové - které nemá předpisový tvar. Vše oberu, zpěním cibulku, přidám trochu mleté papriky, vložím obrané masko a zaliji trochou vývaru, osolím. Vznikne podobná směs jako na fotu receptu. Podávám se zeleninovými prívarky, bramborem ve slupce či chlebíkem. Nevzhledné, ale výborné. Alespoň pro mě.
radox1
Pri 200 °C pečieme dovtedy, kým tekutina v pekáči nezačne vrieť, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme prikryté 5 - 6 hodín.nakrajane dokonca na kusy?
siisa
Toto sa mi páči, určite vyskúšam :)
izabella929
Často využívam v mojej kuchyni morčacie mäsá.Rozhodne ide o skvelú pochúťku z tvojej kuchyne..
evanaaa
Pripopmína mi to "rilette", či ako sa to presne volá, ale to sa robí z hovädzieho mäsa. Ak by som to takto robila, bolo by to dobré ako nátierka, niekde tu je aj podobný recept ako na to.
mirkajan
Ďakujem za komentáre, kto chce- vyskúša, kto nechce, nech nechá tak. A to trhanie mäsa na kúsky podľa toho, čo som sa dočítala, sa robí hlavne preto, lebo takto upravené mäso sa používa najmä do sendvičov, ktoré sa tak ľahšie plnia i konzumujú. V podstate som mäso nemusela trhať, samo sa rozpadalo, ale prečo to neskúsiť, keď to tak bolo aj v originálnom recepte?
nadia56
@Mirkajan vyborny recept si pridala, takto podobne pripravujeme morcacie stehno aj v nasej domacnosti, pekne pomalicky pri nizsej teplote, vacsinou vyuzivam pomaly hrniec, potom potrham maso a ak sa vsetko neskonzumuje nalozim do zavarackoveho poharika, zalejem zvysnou stavou a v chladnicke si moze pockat aj niekolko dni na skonzumovanie, 5*
zelam ti pekny den ☺
kucharka
Presne tak, dáva sa to do sendvičov. Najznámejší je asi z bravčového mäsa, pulled pork sandwich, ten mám veľmi rada, s barbecue omáčkou. Ale nabudúce skúsim podľa teba, z morky, vyzerá super.
marianne
Nikdy som ho nerobila, ale jedla už viac krát. Tiež si myslím, že výborný recept. Ako píše Nadia56, výborný nápad.
kecemis
Robievam pulled pork a priznavam bez mucenia, este ma nenapadlo ho nahradit "zdravsou verziou" cerveneho mesa. Ale tiez ho robievam hlavne v pomalom hrnci. Urcite vyskusam.
gabriele
vyborne jedlo...dobre si ho ochutila...ja tam este obycajne pridam aj nejaku tu bylinku :)... @Radox1 tento druh jedla sa obycajne takto robi...ja ho pripravujem v remoske...a nema chybu... inac anglicky nazov jedla je "pulled turkey" ...tak si mozes nagooglit :)...ale asi znamejsi je "pulled pork" ako pise @Kucharka ...v podstate je to to iste...len iny druh masa... @Veronikkka rillettes je podla mna nieco ine...viac mastne...
radox1
@Gabriele (13.9.2016 19:08)

ja tuto upravu dobre poznam -pulled turkey, a mam vyskusane ze 2 az 3 hodiny podla druhu mäsa uplne staci.po tejto dobe mäso akurat tak vysycha a naozaj z neho zostanu iba suche vlasocnice.
evanaaa
@veronikkka , tiež som to mala na mysli, len som zle napísala, a @gabriele , prečo iné, mastnejšie len na vrchu, lebo sa to masťou zalieva.....
zitar
Odkedy som tu vyčítala recept na roztrhané mäso( bravčové), robievam to, keď cestujeme na dovolenku - naplním žemle, bagetu, a pod. napchám tam zeleninu a je to taký desiatoobed. Výborné, praktické. Ale páči sa mi aj táto verzia s morčacím mäsom, dobrý nápad.
monikamartin
Dakujeme za receptik, spravili sme si výborne burgre s kváskovou žemlou a dijonskou majonezou, zeleninka... jednoducho mňam. Mäsko bolo hotove už za nejake tri - tri a pol hoďky;)
bugout
@monikamartin (13.1.2024 21:05)

Áno tento recept je skvelý aj ja podľa neho robím. Skúšal som viaceré (myslím samozrejme marinády) ale toto je chuťovo najlepšie. Robím tak aj hovädzie aj bravčové. Časa potom nie vždy sedí.... Vždy urobím veľa a aj zamrzím. Potom podľa potreby je po ruke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia