Cviklový šalát

Treska s cviklovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nápad vznikol vo chvíli, keď som si všimol, že cviklu som postrúhal na veľkých a nie syrových „slzičkách“. Cviklu so „statočnou“ dávkov čerstvo strúhaného chrenu, na 2÷3 kg ho dávam dobrého poldruha kg, majú radi aj švagrovci i susedovci, ktorí si ho s chuťou pridávajú aj ku „kočonine“. Tentoraz som ho obohatil s nahrubo postrúhaným údeným oštiepkom, dochutil a variant bol na svete. Všetko išlo „krát_dva“, ani som nestihol urobiť zodpovedajúcu fotodokumentáciu. … ta, „prepitujem, naj prebača“!

2
porcie
24-33 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. už ingrediencie (s nastrúhanou cviklou I chrenom) som zostavil tak, aby bol zrejmý algoritmus ďalšieho postupu prípravy cviklového šalátu a následne aj zoskupenie do servírovacej podoby. Čiže, pripravil som cviklový základ z už „al dente“ uvarenej cvikly, ktorý som zakrytý uložil do chladničky, než som si pripravil všetko potrebné na kompletizáciu. Na zálievku som zmiešal majonézu s tatarskou omáčkou, pretlačil do nich očistení strúčiky cesnaku, dochutil soľou i čerstvo mletým korením štyroch farieb, očistil a nakrájal červenú cibuľu a pripral kyslú smotanu, ktorých čas pride až vo finale.
  2. tresku tzv. „na prírodno“ som opiekol už podľa notoricky známeho postupu, soľ a čerstvo mleté čierne korenie a po obidvoch stranách opiecť na olejovo_maslovej emulzii, tak po 3÷4´ pekne na červeno hnedasto; keď sa rybacina začne „lupienkovať“, môžete ju otočiť a dopiecť! Tanier s porciou už pôsobí priam „magneticky“; cviklový základ z chladničky som doplnil pokrájanou červenou cibuľou a zmiešal so zálievkou i kyslou smotanou. Opečené filety tresky s kolieskom citóna, som na tanieri uložil do zeleného „koberca“ aruguly (rukoly), pridal porciu cviklového šalátu, ozdobil pásikmi zelenej časti póru a …, dobrú chuť!
  3. tento cviklový šalát je chutný aj ako príloha, či iba tak „na sucho“, bez ničoho, alebo s plátkom šunky! … kolieska červenej cibule pôsobia dekoratívne a sú aj chutné!
  4. Pomarančovník je už obsypaný množstvom plodov s Ø 60÷90, ale v ešte januári mal takéto krásne biele voňavé kvety! Prídavok pre tých, ktorí vydržali až do konca. Cvikla s chrenom, ako ju pripravujem ja: cvikla 2 500 g; chren 1 500÷1 700 g; cukor kryštál krupica 2÷3 PL; soľ a rasca mletá à 2÷3 KL; ocot 4% 450÷500 ml. Sporadicky mi z nej po fľaši „znárodňujú“, švaginá Chi Jen s manželom Laci Macim, ich deti Jimmychán a Heidy, ako aj susedovci Alex a Ľudka.