Treska na vikingský spôsob

deer - bez fotkydeer, 23. augusta 2014
Treska na vikingský spôsob
Foto: deer

Zaujímam sa o škandináviu, kultúru vikingov a napadlo mi, že uvarím jedlo podobné tomu aké sa podávalo za čias Ragnara Lothbroka. Vychádzala som z Zobraziť celý popisZaujímam sa o škandináviu, kultúru vikingov a napadlo mi, že uvarím jedlo podobné tomu aké sa podávalo za čias Ragnara Lothbroka. Vychádzala som z historických poznatkov a použila suroviny ktoré boli v tom období a mieste dostupné ako napríklad cibuľa, koreňová zelenina, bylinky a samozrejme ryby. Toto jedlo nie je úplne identické s tým aké sa varievalo, no blíži sa k tomu a je veľmi jednoduché, zdravé a rýchle :)

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
3 PL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ks
Šalát:




Postup

  1. 1

    Najprv filety jemne opláchneme studenou vodou, rozpolíme a necháme odtiecť. Medzi tým si dáme do misky olej, tymián, bazalku, čierne mleté korenie, poriadne to vymiešame a vzniknutú zmes si necháme chvíľu odstáť.

  2. 2

    Potom si filety rozložíme na podložku, osolíme z oboch strán morskou soľou a taktiež z oboch strán potrieme zmesou ktorú sme si vyrobili v 1. kroku. Následne filety zľahka osmažíme na panvici, podlejeme troškou vody - naozaj len troškou - a ešte chvíľku podusíme do mäkka. Potom si ich odložíme bokom.

  3. 3

    Šťavu ktorá nám zostala použijeme na omáčku. Pridáme do nej nahrubo pokrájanú cibuľu, podusíme pár minút a rozmixujeme na hladkú jemnú omáčku. Teraz si už len pripravíme šalát zo zeleniny a môžeme toto severom zaváňajúce jedlo servírovať :)

Diskusia k receptu

afataga
aj mne sa paci, az na to salatove korenie, len neviem, ci vikingovia mali pristup ku bazalke a tymianu
deer
Predpokladám že k bazalke a tymiánu naozaj nemali prístup, no vzhľadom k tomu že v rôznych textoch o stravovaní severanov som našla len všeobecný termín "bylinky", použila som to čo sa našlo v mojej neseverskej kuchyni. Šalátové korenie mi príde ako celkom dobrá záležitosť, aspoň to čo kupujem ja neobsahuje nič čo by moje štúdium bezpečnosti potravín odsudzovalo :) Som rada, že sa recept pozdáva.
pusta
veľmi jednoduchý a chutný recept.
*****
myslím, že už aj vtedy poznali rozmarín a tymián, aj používali do jedál - dnes tieto bylinky zažívajú iba svoj nový booom.
pusta
..a aj bazalku som mala na mysli :-)
deer
Nuž určite sa tie bylinky používali, len kto vie, či aj na severe... ? :)
deer
Teším sa, že Vám rybka pochutila :) Ďakujem pekne :)
svedka
Pekny recept,ale ten olej nepripada v uvahu :) robilo sa a aj vsetko sa robi s maslom,ale vikingovia boli vonku,tak pravdepodobne si oni tu rybu len opiekli nad ohnom :D Ten tymian moze byt,ale skor myslim,ze namiesto bazalky bol rozmarin...
svedka
Ale origos si myslim,ze tam bol len kopor :) o tom salate ani nebudem...
deer
Ako som písala v popise receptu, nie je to identické jedlo z "living history", podobá sa len použitím surovín z ktorých sa v tej dobe varievalo (kapusta, ryba, koreňová zelenina, cibuľa,...). Ostatné som použila podľa toho, čo bolo momentálne v kuchyni. A predpokladám, že vikingské ženy nevarili len vonku na ohni :) V každom prípade, vďaka za reakciu.
svedka
Varili vnutr na ohni :D ak nie vonku....no nic,ak budes mat cestu sem,rada ta privitam a uvarime si nieco spolu,bars aj na ohni :D
deer
Varili, piekli alebo sušili :) Ja by som radšej šla do Nórska, keď sa mi to podarí, tak odskočím vedľa :P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia