Oprážaná ryba
Oprážaná ryba

Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. januára 2018
Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept)
Foto: sracz

„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo Zobraziť celý popis„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
2 - 3 väčšie ks
12 - 15 ks
1 - 2 väčšie ks
Polenta:
250 ml
250 ml
1 štipka
250 ml
1 PL
Príloha:
2 - 3 PL
250 - 333 g
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    do väčšej panvice som postupne uložil 2 PL masla, očistené a pokrájané karotky,

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájaný zväzok stonkového zeleru a

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    „mesiačiky“ veľkej červenej cibule, ktoré som po premiešaní

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    3´÷4´ podusil, prikryl

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    príslušnou pokrievkou a než sa zelenina udusí, išiel som skontrolovať, ako sa mi hoja moje štyri „dierky“ po laparoscopickom operačnom zákroku

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a takto sa to „šumňe“ zredukovalo aj bez podlievania, len pomocou vnútornej tekutiny jednotlivých druhov zeleniny

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto je zostava na polentu a

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    toto zas na tresku restovanú na masle

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    polentu som pripravil podobne ako ako môj obľúbený „buzagríz“; teda v rajnici som zmiešal po hrnčeku sladkého a kyslého mlieka, jemne posolil, nechal priviesť do varu a pomaly, počas priebežného miešania, do variacej sa mliečnej emulzie „jemným čúrkom“ vsypoval krupicu z bielej kukurice; svet by sa nezrútil, aj keby som bol použil zo žltej kukurice; tak ako „bábätkovskú” detskú krupicu, aj rekonvalescentovi „korunujeme“ polentu PL masla

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dozrel čas aj na tresku, ktorej filet som po jeho jemnom osolení a „oeMČeKovaní“ (pre začínajúcu obec Varecháčsku, je to môj výraz pre posypanie suroviny čerstvo mletým čiernym korením /čMČK/) orestoval na čistom horúcom masle, ktorým som ho počas restovania (2÷3´ na každej strane) pomocou PL polieval

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    nuž a po kompletizácii potom porcia na tanieri vyzerá takto! Tento rcp, pre rekonvalescentov, žlčnikárov, žaludkárov, dietárov, či diabetikov, som zrealizoval pod odborným vedením mojej krajšej a milšej ½, ktorá ho bola vyskúšala už na svojej sladkej mamke Nušte, B. P. a ja som sa stal poslušným následníkom v jej medicínskej praxi. Nesťažujem sa! Je to veľmi chutná vára, ktorú môžete servírovať prosto ako hlavné jedlo, alebo s rybou, či iným mäsom, restovaným však bez ťažkých tukov a obaľovaní!

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    je deň pred sviatkom Trojkráľovým a kvety mojej bazalička voňavej starostlivo navštevujú včielky robotnice! … kedy vlastne odpočívajú? Dobre sa pamätám na našeho Pána Učiteľa Ondreja Čisárika, kedy v rokoch 1954÷1959 pozorne zazimovával všetky úle v sade vtedajšej 7. ZDŠ pod šibenou horou v mojich milovaných rodných Košiciach.

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zinnajdha
kojeneckú froté ponožku som vyrobila na štedrý večer asi pred troma rokmi, odvtedy dávam pozor, akej značky mrazenú rybu kupujem. Minulý rok som mrazené rybie filé radšej uvarila a horúce na horúcom tanieri som ho poliala maslom. Posolili si ho sami, každý podľa svojej chuti. Toto nám všetkým vyhovuje a nie je ťažké.
Polentu som nezvykla robiť, nenašla som (doposiaľ) taký spôsob, ktorý by mi chutil. Tento sa mi pozdáva, ukladám ho a pripravím (zo žltej kukurice, inú nepoznám).
aroooo
chutný recept, už je v kk, prajem rýchle uzdravenie
1x haji
klukodvody
Tak vítej mezi ty, kteří nemají žlučníček a jen se moc neraduj, ještě se dají vytvořit ve žlučovodech a pak je to fofr. Já jich tam měl 8 cca 2 cm a vyndávali je ústy jen s umrtvením. Tak se neboj a vař dále super receptíky jako je tento. Krásné foto i rybička a přejeme moře zdraví a věř, že zase budeš jíst všechno. Srdečně Tě příteli a kamaráde pozdravujeme a samozřejmě i Tvé lepší já.
tatranka
Recept je naozaj krásne spracovaný,určite plní parametre dietneho jedla po tvojej operácii.
Tiež som pred rokmi absolvovala operáciu žĺčnika,ale poriadnym rezom.Ani neviem či vtom čase už u nás operovali laparoskopicky.Mala som 27 a dnes je to číslo už prevrátené na opak.
No ako vidíš na mojich receptoch,že problémy s boľavým žlčníkom sa u mňa asi skončili.
Roky jem všetko.
Tvoju polentu vyskúšam.Nerobievam ju,hoci manžel sa už veľa krát dožadoval.No teraz veru urobím.
Želám skoré uzdravenie.
vikinarudi
Skvelý recept, len je pravdou, že je u nás celkom problém kúpiť kvalitnú rybu, z ktorej sa po akejkoľvek tepelnej úprave nestane len omeleta. Mne najviac chutia ugrilované
frezia68
To je recept pre mňa,ale bez polenty.Urobím rybku (bodaj by sa mi podarila taká krásna,ako Tebe ) a k tomu tá zelenina mi bude stačiť. Pre istotu ukladám do KK,aby som nezabudla a posielam pozdrav do Arizóny :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia