Trdelník

wighy - bez fotkywighy, 31. októbra 2010
Trdelník
Foto: wighy
5
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

500 g
80 g, rozpustené
2 ks
3 PL
250 ml
1 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku,rozpustené maslo,práškový cukor,vajcia a štipku soli.Pripravíme si kvások(do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie).Pridáme do zmesi a vypracujeme cesto(podľa potreby pridávame múku).Necháme kysnúť 20-30 minút.Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky,ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrojíme na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak,aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom ale celý. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu. Nesmie sa dotýkať cesto dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista. Po upečení stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

samanka
@Wighy , to si piekla na valčeku na cesto? Lebo to by bola super vec. Ja som piekla, niekde som vyhrabala taký recept, kde sa cesto prestrelo na plech. Nebolo to celkom ono.
janaja
Trdelníky robievala moja mamka vždy na fašiangy, približne to isté cesto, len ich natáčala na plechové rúrky ako šamrole. Piekla ich položené na plechu.Ja som ich ešte nerobila, určite teraz urobím tento zabudnutý recept, len neviem, aký rozdiel je v spôsobe pečenia? Tie Tvoje sú krásne a určite dobré.
pivonka
Skutočne dobrý trdelník som ochutnala v Skalici od nejakej ženy, ktorá ich piekla doma na objednávky a originál nad ohňom. Keď sme si v Skalici kúpili v stánku, už to nebolo ono ani zďaleka.
wighy
@ samanka an na klasickom drevenom valceku,len ho treba poriadne obalit allobalom,to je vsetko:)
su naozaj vyborne, muz povedla ze lepsie nez predavaju vonku:)
marikasu
Krásne trdelníčky, takéto so škoricou mám najradšej :-))
tatranka
Mám recept na trdelník a dávala som ho aj na varechu.Pečiem na rebrovej forme na opačnej strane.Neviem,či by som mala odvahu ho piecť na drevenom válčeku,hoci dobre obalenom alobalom.Netrúfla by som si.Ale držím palec všetkým vareškárkam pri pečení receptu.
zdezda
:-))))skalické, záhoracké trdelníky nemajú páru, sú najsupiš...no bolo aj také zaužívané rečenie( keď sa niekto veľmi snažil a nebol ocenený,dostal...)...z koláča dieru a z opice......:-)) nemôžem zato, no vždy mi to napadne, keď trdelníky kupujem
zdezda
Milá tatranka, ten tvoj mám uložený, určite ho aj vyskúšam, tuším aj v TV dávali podobný receptík:-)
wighy
@tatranka , kludne mozes skusit na valceku je to overene, mam elektricku ruru a valcek ostal uplne neposkodeny:)
zdenuschka
Výborný recept, aj ja som už piekla, mám kvôli tomu kúpený ešte jeden valček. V lete sme chodili na kúpalisko s vnúčikom až z
Česka, a tam objavil preňho zatiaľ nepoznaný trdelník, a tak sme museli zakaždým kupovať. Recept som objavila a na prvý raz sa vydaril, prvé kúsky dokonale, druhé už sa trošku trhali, ale na chuti to neubralo, zrejme to chce ten správny gríf, ako ich sťahovať z valčekov bez toho, aby sa trošku nepolámali.
babula90
jej, trdelníky zbožňujem!!!!! Ukladám, vyzerá krásne, už mi tečú slinky, snáď sa aj mne vydaria:-)))
palokuchki
Pocula som uz nieco o skalickom trdelniku, ale som nemala sajnu co to je. Je to pre mna uplna novota. Prave preto ma to viacej laka a urcite to vyskusam.
bamatala
... no tak to je super !! Manželka bude mať radosť ked jej ho spravím :)
elisticka
prave dnes si ho vnuci doniesli z mesta a presne tento recept som teraz opisovala ze ho urobim tiez na bazare je aj pekny fotopostup skoda ze si nepridala par obrazkov:-))mas ho nadherny .....len sa zahryznut:-)))
evulines
..moja vnučka velmi lubi škoricový trdelník, tento recept určite vyskúšam na obrázku vyzerá velmi dobre. Ked ho kupujem, vyjde na 1,60 e
wighy
@elasticka ked som ho orbila som fotila iba vysledny efekt:) ale ked ho opat urobim urcite nafotim aj postup:)

@evulines presne ako pises, u nas stoji 1.20 € a za to ja spravim 5 kusov :)
veronika353
Já jsem pekla trdelník jako @tatranka na formě na snčí hřbet a byl taky dobrý,ale chtěla bych to vyzkoušet i na tom válečku. Nedávno jsem takový tenší váleček někde viděla, ale nevím, jestli to bylo v nějakém katalogu nebo na internetě.Vyzkouším podle tvého receptu.Nejradši máme ořechové trdelníky.
remcula
Úžasná věc!! Viděla jsem nedávno trdelníky pečené na pivních láhvích.
evanaaa
Trdelníky som si stále kupovala kým som ich mohla, no najradšej som mala orechové, najmä keď tie orechy boli popražené pečením trdelníka, ostatné chute som neskúšala. A tie valčeky na cesto sú aj kovové. Ale aj na tých pivných fľašiach som počula, len či v rúre neprasknú?
sonijamt
trdelník zbožňujem, na jarmoku som si odstála vyše hodiny kvôli nemu, ukladám do KK:-)
veronika353
Dneska jsem si koupila dřevěný váleček na trdelník ve stánku u Prioru v Trenčíně, prodávají tam všelijaké dřevěné výrobky.Vyzkouším podle tvého receptu.
marienka44
Ja by som cesto pred posypom potrela vajickom, aby orechy pocas pecenia neodpadli. Taku mam skusenost, lebo olej vsiakne do cesta a nema ako posypka drzat na povrchu cesta. Dakujem za recept.
haivik
tak dneska jsem tento recept vyzkoušela a nestíhala jsem péct jak to mizelo pod rukama :) Moc dobré ukládám do receptů a děkuji je to mňamka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia