Trdelník plnený krémom z vlašských orechov
Autor receptu: redakcia
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup- Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformuje z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť.
- Potom ich rozšúľame na valčeky hrubé ako prst a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a rozdrveným kockovým cukrom.
- Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.
- Krém z vlašských orechov: Vlašské orechy skaramelizujeme s medom, podlejeme šľahačkou a necháme variť do jemného zmäknutia. Po zmäknutí orechy rozmixujeme, prípadne podľa chuti dosladíme, vychladíme a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Trdelník naplníme a servírujeme.
|