Trdelník plnený krémom z vlašských orechov

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformuje z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť.
  2. Potom ich rozšúľame na valčeky hrubé ako prst a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a rozdrveným kockovým cukrom.
  3. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.
  4. Krém z vlašských orechov: Vlašské orechy skaramelizujeme s medom, podlejeme šľahačkou a necháme variť do jemného zmäknutia. Po zmäknutí orechy rozmixujeme, prípadne podľa chuti dosladíme, vychladíme a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Trdelník naplníme a servírujeme.