Trdelník na plechu
Trdelník na plechu

Trdelník na plechu fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 14. septembra 2019
Trdelník na plechu (fotorecept)
Foto: siuuu

Skalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Zobraziť celý popisSkalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Skalici sme mali možnosť vidieť priamo ako sa trdelníky pečú nad žeravou pahrebou na trdlách. Ale tento recept som jednoducho musela vyskúšať (inšpirácia z internetu) a bola som milo prekvapená - už cesto bolo po nakysnutí úžasné - voňavé od rumu a hebké. Chuťovo sa koláč čiastočne približuje originálu, hneď po upečení bol výborný - voňavý, jemný.

20-25
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml vlažné
2 PL (rum)
3 PL rozpustené
3 ks
400 g
štipka
8 PL
1 bal.
1 ks
Na vrch cesta:
150 g posekané
Na posypanie koláča:
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ja som robila ručne, ale môžete použiť robot, či pekárničku. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 - 1,5 hodiny (ja si vyhrejem rúri na 40 °C, vypnem a nechám kysnúť prikryté v rúre, pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem).

    Trdelník na plechu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pekáč dáme papier na pečenie, cesto a roztiahneme na celý plech. Ja som malým valčekom zľahka rozvaľkala priamo na pekáči. Necháme podkysnúť cca 10-15 minút, potrieme bielkom a posypeme posekanými vlašskými orechmi (zabudla som odfotiť), rukou ich jemne pritlačíme a pekáč vložíme do rúry zohriatej na 180 °C. Pečieme cca 20-25 minút.

    Trdelník na plechu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte horúci koláč posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po upečení je koláčik úžasný - voňavý, vláčny a nadýchaný ... a aj prudko žravý. Štvrtinu som zjedla ešte za tepla. A aj po vychladnutí je fajnový a voňavý. Nie je to úplne originál, ale určite stojí za vyskúšanie. Určite ho bude robiť častejšie. Po upečení som zabudla odfotiť, lebo sme mali doma frmol.

Diskusia k receptu

haji
Milý a nebezpečný recept. Jak se znám, nedopadla bych dobře. Jsem trdelníková. A byť je tento recept zjednodušený, pořád má trdelníkový základ a plech s takovouto dobrotou by nebyl bezpečný ani v trezoru. Pěkný úvod, láskyplný, foto k spapání!
hubata
A tá vôňa, ktorá trdelník sprevádza až sem je jednoducho čarovná. Musím vyskúšať, toto je aj pomerne rýchle, rýchlejšie ako pracné natáčanie cesta v domácich podmienkach napr. na formu od srnčieho chrbáta. Vďaka za recept a skvelé foto s popisom. S dovolením si ho uložím do KK.
1x siuuu
zuzulik128
Mnamky, to vyskusam uz tuto nedelu. A aky velky plech by som mala pouzit? (Aby som to neprepiskla)
1x siuuu
siuuu
@zuzulik128 (16.9.2019 22:00)

robila som klasický pekáč, ktorý býva súčasťou rúry - cca 38 x 36 cm (vnútorné rozmery)
45678
Vyskúšané, naozaj čerstvý super,no po dvoch hodinách nič moc, suchý nezaujímavý...dodržala som presne suroviny aj postup...
ceresnicka1
Dnes som koláčik piekla. Dala som suroviny,ako sú v recepte,ale cesto bolo podľa mňa riedke. Radšej som pridala múku a ešte trochu cukru. Samozrejme bolo málo kvasníc,veľmi pomaly kúsok,ale výsledok bol podobný tomu vášmu. Má to byť tak,také redšie?
Inak super nápad a inšpirácia. Ešte určite upečiem.
1x siuuu
siuuu
@ceresnicka1 (6.10.2019 18:48)

Moje cesto malo konzistenciu zhruba ako na liaty kysnutý koláč - valčekom sa mi dalo na plechu rozvaľkať, a kyslo mi krásne - ako som písala, tak zohrejem rúru na 40°C, vypnem, vložím prikryté utierkou a nechám vykysnúť. Ak kyslo vonku, mohlo to trvať dlhšie - záleží aj od teploty v miestnosti.
siuuu
@45678 (4.10.2019 20:09)

To ma mrzí, u nás sa zjedol veľmi rýchlo, tak som nemala možnosť porovnať, aký je neskôr. Robila som ho prvý krát podľa receptu z netu - tak si ho tiež uložím s poznámkou "na rýchle zjedenie".
siuuu
@ceresnicka1 (6.10.2019 18:48)

Ešte ma napadlo, či nebola na vine múka - ono rôzne značky alebo aj rôzne várky rovnakého druhu múku majú rôznu kvalitu a zrejme aj savosť a podobne.
marienka44
Sekané orechy mali byť v rozpise oddelené, aby nedošlo k omylu. Všetky suroviny na cesto zmiešame, tak znie prvá veta a v rozpise nie je napísané: Na cesto, ale len suroviny. Orechy mali byť zaradené v : Na posypanie, podľa mňa.
Už dávno som nepiekla trdelník a naši to majú radi. Ja to pečiem na obrátenej forme Srnčí chrbát, ukladám pásiky cesta so zatlačenými orechami a sekaným kockovým cukrom, resp. granulovaným cukrom. Formy mám 3 ks. Tiež mám kysnuté cesto, ale nie tak vysoké, ako je v recepte.
siuuu
@marienka44 (6.3.2020 22:13)

Áno, tie orechy mali byť oddelené, nejako mi to ušlo. Ak sa bude dať do receptu vstúpiť opravím to. Na tej forme to musí byť tiež zaujímavé, musím to niekedy vyskúšať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia