Tradičné zemiakové „šišky“ s makom fotorecept

Jitka Boráňová
šéfkuchárka hotela Alexandria v Luhačoviciach, 27. novembra 2015
Tradičné zemiakové „šišky“ s makom (fotorecept)
Foto: Ľuboš Pilc

Zemiakové cesto stojí pri zrode mnohých skvelých jedál, slaných aj sladkých. Nenechávajte ho však dlho stáť, zredlo by. Hotové šišky sa dajú tiež výborne Zobraziť celý popisZemiakové cesto stojí pri zrode mnohých skvelých jedál, slaných aj sladkých. Nenechávajte ho však dlho stáť, zredlo by. Hotové šišky sa dajú tiež výborne zmraziť.

4
porcie
40 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
125 g
40 g
30 g
75 g
30 g (alebo orechy, perník)




Postup

  1. 1


    Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Potom pridáme vajce, múku, krupicu, mierne osolíme a vypracujeme cesto.

  2. 2


    Cesto prstami rozvaľkáme na tenký valček a ten rozdelíme na malé kúsky. Kúsky rukami vyšúľame (hovorovo sa šiškám hovorí šúľance).

  3. 3


    Takto pripravené šišky varíme vo vriacej vode 5–7 minút. Podávame posypané sladeným makom (alebo orechmi, perníkom), pokvapkáme rozohriatym maslom.

Diskusia k receptu

bubaya
U nás sa hovorovo šiškám hovorí krapne, alebo pampúchy. Tomuto tu sa hovorí šúlance, alebo na Morave šulánky.
bembo
a keď som slúžil v ČSĽA u nás na útvare bol rtm.Šlejška a jedného spolubojovníka sme volali koblížek.čo je koblížek som vedel že je to po našom pampúch,ale že šlejšky sú šúľance som sa vďaka tebe dozvedel až teraz po 40 rokoch ukončenia služby v armáde :-),no tie šúľance by som si dal aj teraz hneď.mám ich veľmi rád,a môžu byť aj s orechami
evanaaa
Šúlance a makové by som si veru dala, mama ich robievala ale menšie, ako sa zdá, že sú tieto. A veľa maku. Keď ich robila, odobrala pár a osmažila na masti, o tie sme sa bili....:)
1x hubata
hubata
Aj my sme robili menšie šúlance, a od maku boli až čierne. A muselo ich byť na tanieri strašne veľa.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia