Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 20. júna 2013
Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept)
Foto: mariamka

Skôr je to recept na ten rezeň ale slovosledom sa mi to viac páčilo takto :) Zaujal ma recept na mletý rezeň zo stránky Zobraziť celý popisSkôr je to recept na ten rezeň ale slovosledom sa mi to viac páčilo takto :) Zaujal ma recept na mletý rezeň zo stránky Tescoma s chutí, keďže kombinoval čerstvé mleté mäso, údené mäso, syr plus ďalšie nie celkom tradičné ingrediencie. A náhoda chcela, že som práve dostala dve tašky čerstvého kôpru, hneď ma napadlo to skombinovať.

Suroviny

400 g
100 g
200 g
200 ml
podľa chuti
Na obalenie:
Na smotanovo-kôprové zemiaky:
5 - 6 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravené suroviny na smotanovo-kôprový zemiakový prívarok. Zemiaky dáme variť tesne zaliate vodou s bobkovým listom a soľou. Ďalší postup, myslím, ani nie je potrebný, ale pre začiatočníkov uvediem v závere :)

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na mleté rezne.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame suroviny na rezne: mleté mäso, údené mäso pokrájané na kocky (mala som údenú krkovičku), postrúhaný syr, muškátový oriešok, citrónovú kôru, dochutíme soľou, MČK, bylinkami, dala som kôpor, keď už - tak už :) a prilejeme cca 2 dl mlieka. Poctivo rukami spracúvame zo 5 minút, napodiv, veľmi rýchlo to nadobudne kompaktný tvar. Dáme chladiť do chladničky na cca 20 minút.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vybratí z chladničky hmotu znovu prepracujeme a vlhkými rukami tvoríme gule, ktoré roztľapkáme na tvar hrubšieho rezňa. Obaľujeme v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Ja tradične do vajíčok pridávam miesto mlieka svetlé pivo. Obal je chutnejší, krehký a nadýchaný. Pomaly vypražíme v dostatočnom množstve masti alebo oleja dozlatista. Dala som olej aj masť.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyprážame pozvoľna z jednej strany..

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    .. a z druhej dozlatista.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prebytočný tuk dávame odsať na servítku, ja ukladám na krajce chleba, je to spoľahlivé a osvedčilo sa mi to viac ako servítky. Chápem, že vyprážanie ako spôsob prípravy nie je práve najzdravšie, kľudne môžete rezne jednotlivo alebo aj celú hmotu v celku upiecť v rúre.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým som už finišovala so zemiakovou omáčkou, môžem uviesť ako ju robím ja. Keď už sa zemiaky uvarili domäkka, zmiešala som sladkú smotanu a mlieko v pomere 1:1, pridala 3 PL hladkej múky a urobila zátrepku. Pomaly cez sitko za stáleho miešania vlejeme k zemiakom, chvíľku povaríme do zhustnutia, to je všetko. Ochutnáme, dosolíme, dokoreníme, okyslíme. Nebojte sa pridať ocot, resp. citrónovú šťavu do horúcej mliečnej polievky. Ja to robím stále a nikdy sa mi nezrazila.. a síce nasledovne: do veľkej naberačky naberiem horúcu polievku, do nej pridám ocot, v tomto prípade citrónovú šťavu, dobre rozmiešam a vlejem do ostatnej polievky.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Premiešame, pridáme voňavý kôpor.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je detail, že je naozaj krásne hladká a krémová.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Už som len naložila tú smotanovú dobrotu na tanier a do nej posadila voňavé rezne. Syn sa trikrát otočil, kedy to už bude, no vône to boli neskutočné. S chlebíkom alebo aj bez, ako sa páči, ak skúsite, iste si pochutíte.

    Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

izabella929
toto jedlo patrí medzi obľúbené...robievam ho aj s hnedlíkom..máme radi kôprovú omáčku...teraz je na to pravý čas...krásne a veľmi chutné jedlo.-)))
tiginko
pekne si navarila, ja mám rada keď sa obkukané klasiky niečím vylepšia. Len chúďatko moje, ja viem že kôpor je fajn, ale je to spravodlivé, že NIEKTO dve kabele kuriatok a ty...?
tiginko
ešte mám otázku: v čom spočíva light dámska verzia? 1. v prítomnosti citrónu, 2. v absencii chleba ako prílohy, 3. v menšej porcii, 4. v nevyprážanom stave fašírky, 4. iná možnosť
mariamka
@tiginko :)) no kurence to sice nie su, ale zadara potesi aj takato burina :) a jeste neni vsem dnum konec :)) apropo ty veris na spravodlivost?, ja skor na stastie :) a p. izke to prajem z celeho srdca :)
mariamka
"bee je spravne" :) ,, ved ty sama dobre vies,, okrem bodu 4 asi vsetko dokopy, postupujes do dalsieho kola :)
tiginko
Izke jednoznačne doprajem, tá si to zaslúži... a tým testom som ťa vlastne skúšala, TY si prešla do ďalšieho kola ;-)
elysa
mňam, dobre si navarila, v sobotu sme mali niečo podobné...
rea1
ja som to varila včera :-))) len miesto fašírky vajcia na mäkko, nechcelo sa mi s mäsom babrať. ovšem recept na fašírku som odložila a keď budem menej lenivá z horúčavy, určite spravím. :-)
afataga
tak to uz hej, az na tu tonu kopru, ja ho nemam rada a isto by som ho nedala do karbosov :-), otazka: ten omasteny chlieb sa potom pouzije ako prilohovy? a teraz si uz naozaj zabudla na ruzovu :-)
mariamka
@rea1 ja by som si s tym kludne dala tiez vajicka na mäkko alebo na hnilicku taka extralight verzia :) ale ja som povodne isla robit tie fasirky, koprovka sa tam akosi pritrafila :)
mariamka
@afataga ,, jasne, tie karbonatky by iste zniesli aj ine byliny keby k tomu nebola ta koprovka, teraz mali smolu :), a ten prepaleny chlieb?? brr, to si dam radsej tu tonu kopru :))
afataga
preco by mal byt prepaleny? ved si ho neprazila, iba taky omasteny
mijaita
Brambory s koprom a se smetanou a k tomu jedine houby, houby a zase houby :-) A vajicka! Takze takova husta kulajda . A kdyz jsou houby cerstve a ruzne druhy, velke kusy do tem bramboram do smetany..... uz nemuzu ani pokracovat v psani :-)
mijaita
Pisu jak hotentot, specham a takhle to vypada pak :-) Omluva!
mariamka
:)) je to aj vtipne p. @mijaita lebo "houby" u nas znaci tiez jedno slovo na "H" .)) to sa vam povie houby, houby len kde ich najst? :) ale viete ze ste ma potesili?, prave varim nieco obdobne,, houby s bramborama, smetanou a s kouskem uzeneyo, sama som zvedava, jak to vypali,, mala by to byt polievka
lusinkab
:-) ty si ale sikovnica :-) nadherne a chutne toto by som si teraz vazne z chuti dala mam velmi rada kopor a k tomu este take super masko no mnam
mijaita
Vcera jsem dostala naruc kopru, zacnu si ho uzivat a hned dneska. Pak se podelim! :-)
Ovsem jen o recept :-) :-) :-)
mariamka
@mijaita :)) aby aj ostatni vedeli, mam zakazane vo vasom pripade pouzivat prefis "p." :)) , tak si zvykam :) kopor vonia uzasne, gratulujem k takemu daru! ja tiez kde mozem, tam ho pcham :) tak sa tesim na recepty aj za ostatnych, verim ze budu stat zato!
a tie houby? :)) nie su houby jako houby, nahodou take houby s voctem :))
mijaita
houby s octem jsou ovsem opet jina chutova kategorie naz houby v octu, ze ? :-)
radost
@Mariamka
dumám..:čo zajtra variť..??
už som si istá:na toto si všetko chystám..len čerstvý kôpor chýba..no vo februári žiadna predsa chyba..!!bude mrazený..môj muž zajtra okolo 13tej určite bude natiahnutý na diváne kukať telku blažený..:-)
mariamka
@Radost (20.2.2016 20:03)

ved aj ja mam mrazeny, @radost , no nepises varila-nevarila, chutilo-nechutilo? verim, ze chutilo, vy mate tie hodinky presne :)
radost
@Mariamkaaaaaaaaa
nestíham..dneska tu kopec hladných ľudí mám...:-)

ten mletý rezeň super-bude opakovačka..zemiaky robievam..teda poznám..
miesto mlieka smotana-bola načatá..ten syr-super..bolo ti to šťavnaté dlhooooo..dojedli sme s dedkom skro po týždni a furt dobré...
ži si dobre..dievčatko..:-)
mariamka
@Radost (27.2.2016 10:41)

heh,, no ja sa tesim dupľovane,, uzite si to, zvladnes toooooo :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia