Tradičné sadlovníky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Bola zabíjačka, bolo sadlo...a teda boli aj sadlovníky:-)

45
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Tento recept som našla na jednom maďarskom blogu, reku vyskúšam, aj keď ja mám vlastný recept na sadlové cesto. Písali tam, že je veľmi starý, rodinný, bol tam aj pekný fotopostup, tak vám ho ponúkam v mojom podaní.
  2. Čisté, mleté sadlo spracujeme s 10 dkg múky a necháme v chlade odpočinúť, kým pripravíme štrúdľové cesto. To zmiesime zo všetkých ostatných prísad v recepte, teda 60dkg múky a zvyšok surovín. Miesila som ručne dosť dlho, aby bolo cesto dobre spracované, je tuhšej konzistencie. Vľavo vidieť sadlovú guľku, vpravo štrúdľové cesto. Necháme ho 15 minút odpočinúť.
  3. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme na tenko a nožíkom natierame po kúskoch sadlo na cesto.
  4. Je to babračka, ale kto má prax, ide mu to odruky. Ja som týmto spôsobom ešte nerobila, tak mi to odruky nešlo :-)
  5. Natretý plát zvinieme z kratšej strany
  6. A valčekom po ňom jemne pobúchame a potom mierne rozvaľkáme
  7. Netreba veľa vaľkať
  8. Preložíme ho zľava i zprava do stredu
  9. a ešte preložíme napoly
  10. necháme odpočinúť 20 minút v chlade. Procedúru zopakujeme ešte 2x. To znamená, rozvaľkáme, preložíme a necháme odpočinúť. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a na sporákovom horáku alebo horúcej platni rozhorúčenou čepeľou noža krájame najprv pásy široké asi 10-12 cm. Nôž sa musí poriadne nahriať aj počas krájania, zabezpečí to pekné "ostré" hrany jednotlivých koláčikov
  11. Narežeme aj priečne na konečnú veľkosť cca 12x8 cm. Zdá sa mi, že aj Izka krája takto tie svoje krásne rezy, ja som zvykla zákusky krájať nožom namočeným vo vriacej vode. Toto sa mi zdá oveľa precíznejšie. Rúru si predhrejeme na 200°C.
  12. Štvorčeky môžeme nechať nenaplnené a po upečení povrch potrieme lekvárom, alebo plníme teraz makovou alebo orechovou plnkou. Ja som mleté orechy a mletý mak zmiešala dokopy s cukrom a trochou mlieka, pozor, plnka nesmie byť tekutá. Naplnené sa preklopia a preložia na pečiacim papierom vystlaný plech.
  13. tu sú pripravené k pečeniu, ničím som ich nepotierala
  14. a tu už upečené do svetlohneda, trvalo to asi 20-25 minút, treba sledovať. Mne z tejto dávky vyšli 2 plechy, 45 kusov.
  15. ešte horúce sa môžu vyváľať v práškovom cukre, znesú to, lebo neobsahujú takmer žiaden cukor. Nám stačí aj takto pocukrovať.