Tradičné sadlovníky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 31. mája 2014

Bola zabíjačka, bolo sadlo...a teda boli aj sadlovníky:-)

45
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

70 dkg
40 dkg
1 ks
1 PL
1 dcl
1 ČL
1 ČL
1 dcl
3 PL
Plnka:
 prípadne




Postup

  1. 1

    Tento recept som našla na jednom maďarskom blogu, reku vyskúšam, aj keď ja mám vlastný recept na sadlové cesto. Písali tam, že je veľmi starý, rodinný, bol tam aj pekný fotopostup, tak vám ho ponúkam v mojom podaní.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čisté, mleté sadlo spracujeme s 10 dkg múky a necháme v chlade odpočinúť, kým pripravíme štrúdľové cesto. To zmiesime zo všetkých ostatných prísad v recepte, teda 60dkg múky a zvyšok surovín. Miesila som ručne dosť dlho, aby bolo cesto dobre spracované, je tuhšej konzistencie. Vľavo vidieť sadlovú guľku, vpravo štrúdľové cesto. Necháme ho 15 minút odpočinúť.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme na tenko a nožíkom natierame po kúskoch sadlo na cesto.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je to babračka, ale kto má prax, ide mu to odruky. Ja som týmto spôsobom ešte nerobila, tak mi to odruky nešlo :-)

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natretý plát zvinieme z kratšej strany

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A valčekom po ňom jemne pobúchame a potom mierne rozvaľkáme

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Netreba veľa vaľkať

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preložíme ho zľava i zprava do stredu

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ešte preložíme napoly

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    necháme odpočinúť 20 minút v chlade. Procedúru zopakujeme ešte 2x. To znamená, rozvaľkáme, preložíme a necháme odpočinúť. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a na sporákovom horáku alebo horúcej platni rozhorúčenou čepeľou noža krájame najprv pásy široké asi 10-12 cm. Nôž sa musí poriadne nahriať aj počas krájania, zabezpečí to pekné "ostré" hrany jednotlivých koláčikov

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Narežeme aj priečne na konečnú veľkosť cca 12x8 cm. Zdá sa mi, že aj Izka krája takto tie svoje krásne rezy, ja som zvykla zákusky krájať nožom namočeným vo vriacej vode. Toto sa mi zdá oveľa precíznejšie. Rúru si predhrejeme na 200°C.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Štvorčeky môžeme nechať nenaplnené a po upečení povrch potrieme lekvárom, alebo plníme teraz makovou alebo orechovou plnkou. Ja som mleté orechy a mletý mak zmiešala dokopy s cukrom a trochou mlieka, pozor, plnka nesmie byť tekutá. Naplnené sa preklopia a preložia na pečiacim papierom vystlaný plech.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    tu sú pripravené k pečeniu, ničím som ich nepotierala

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a tu už upečené do svetlohneda, trvalo to asi 20-25 minút, treba sledovať. Mne z tejto dávky vyšli 2 plechy, 45 kusov.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ešte horúce sa môžu vyváľať v práškovom cukre, znesú to, lebo neobsahujú takmer žiaden cukor. Nám stačí aj takto pocukrovať.

    Tradičné sadlovníky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

babkamt
výborné sádlovníky si upiekla. Odkedy nechováme a prasiatko, tak som tieto koláče nerobila. Tvoje vyzerajú veeeeľmi chutne. Chválim pekne podrobne spracovaný recept a pridané fotky. Ale čo iné by sa dalo od teba čakať?
kukulienka71
@babkamt , som rada, že sa ti moje sadlovníky páčia, teraz ich jem na raňajky ku káve, už zmäkli, a pekne sa lístkujú. Toto cesto sa môže použiť aj k príprave krémešov a iných koláčov, kam ide lístkové cesto. Ďakujem ti pekne :-)
elysa
aj u nás sa pekávali, keď rodičia chovali a zabíjali... sú to prácne koláčiky a výýýborné, môj muž ich často spomína, len moja mamka robila rohlíčky, krásny postup a fantastické koláčiky....
pusta
jéééjha, krásne, vynikajúce, kedysi aj u nás robievala moja stará mama, sú neskutočne dobré.
som rada, že si pridala tento úžasný recept, perfektný popis, máš ich vydarené a nádhernééé. keby sa tak dali "vydlobnout" priamo z obrazovky . to by bolo !!! neodolala by som a neváhala :-)
chválim po každej stránke!!!
xanadu1955
@Kukulienka71
koláčiky vyzerajú fakt úžasne a isto aj chutia výborne, recept perfektne spracovaný , chcela by som sa opýtať /odpusť nevedomcovi/, tým mletým sadlom je myslené pomletá slanina pred vytápaním alebo čistá už vytopená masť. Nikdy som sa nestretla s takouto úpravou cesta ale veľmi ma recept zaujal a rada skúšam nové veci. Veľmi pekne ďakujem
denyany
Ani ja nepoznám koláče zo sadla/čo je sadlo, viem/, rada by som vyskúšala, ale ako som už spomínala v predchádzajúcom komente, až na jeseň, po dovolenke:-) :-) :-)
kukulienka71
@elysa , @pusta , ďakujem vám, tradične naše staré mamy robievali v zimnom období hlavne takéto sadlovníky, keďže neboli mrazničky ešte. Teraz sa sadlo dá zamraziť a piecť z neho po celý rok. Je to prácny postup výroby domáceho sadlového cesta, ale dá sa soracovať viac, rozdeliť, zamraziť a takto vydrží aj 2 mesiace a použije sa neskôr, ako by ho človek našiel. Manžel má tiež veľmi rád tieto pravé, sú chuťovo vynikajúce. @xanadu1955 , to nie je zo slaniny na topenie ale z podbrušiny sadlo, to je vnútorné sadlo, ono sa čistí na zabíjačke a potom to pekné biele, ružovkasté sa pomelie, to je vlastne tá správna surovina - sadlo. Je to lepkavé, konzistencia ako tuhšia masť, treba tak pýtať u mäasiara alebo zohnať na dedine niekde. Budem rada, ak zoženieš a vyskúšaš, tradície by sme mali zachovávať aj pre ďalšie generácie. Ďakujem ti pekne :-)
pusta
ešte by som poznamenala, že kedysi sa robili z tohoto aj krémeše a iné krémové pečivo a okrem na sladko sa robilo aj na slano.
xanadu1955
@ Kukulienka71 ďakujem za odpoveď zas som o kúsok múdrejšia, opýtam sa u mäsiara ale obávam sa že to bude pomaly nemožné to niekde zohnať aj keď teraz hľadám domáceho dodávateľa bravčového mäsa, na hovädzinu a kuracinu sa mi už podarilo zohnať výborných chovateľov ale na bravčové mäso zatiaľ nie
safran
takéto som jedla naposledy od mojej mamy... poctivý recept, veľmi pekne spracovaný postup aj so všetkými finesami
mariamka
zaujimave s tym natieranim, vacsinou sme balili, ale toto sa zda ucelnejsie, vidno na vysledku, no pekne si to natrela aj napiekla, paci sa mi aj opis sadla "ruzovkasteho" ;) ano, to je to prave orechove vratane spomienok, u nas sa robili satocky lekvarove, tzv. "šuškance" uz som to tu niekde spominala, ale robila som aj na slano, proste ako s listkovym cestom, ku ktoremu nema daleko, pekny recept kuku,,
kukulienka71
@denyany , budem rada, ak budeš po vyskúšaní spokojná, potom sa ozvi ;-) @pusta , máš pravdu, toto cesto má širšie využitie @safran , milo preháňaš :-), pochvala kvality receptu ale dobre padne @mariamka , ja tu mám ako svoj debutujúci recept na Vareche práve sadlové pagáče, tam som aj ja balila. Spomienky treba niekedy aj takto oživiť ;-) už si chýbala, hádam si bola na dovolenke? :-) Veľmi pekne vám všetkým ďakujem
mariamka
@kuki dovolenka by bodla,, toto bola skor taka "odvykacka" ako vidis nevydarena :)) pozrela som tie pagaciky, ano to su tie tradicne vratane toho smr"" du :) ale to uz k vareniu patri
kukulienka71
@mariamka , odvykačky bývajú vo väčšine prípadov neúspešné, ja som rada, že si tu :-) vieš čo je zaujímavé ? pri prvom recepte som si zaumienila, že sadlové už len fakt výnimočne...a prišla som na to, prečo to "smrdelo", to bolo prasiatko z väčšieho chovu, aj ked dedinské. Toto terajšie bolo z našej ulice od tretieho suseda, fakt kvalita, čo ti poviem...sadlo malo príjemnú vôňu už za surova a to bolo znamenie, že nebude smrdieť ani pri pečení. na moje veľké potešenie sa to potvrdilo!!!:-)) Takže sadlové musím ovoňať za surova a budem piecť podľa toho ;-)
mariamka
ktovie, cim ho stopali, daky know-how, aj ked su take grify,, my sme nejedno prasiatko vychovali, zuzitkovali a nepostrehla som aromaticky rozdiel , bohuzial skor v tom negativnom zmysle :)
pusta
@mariamka , ja som už videla aj klasické lístkové cesto zo sadlom robené...nespomínam si, že by sadlo nám niekedy smrdelo, sadlo sa zvyklo aj nožom naškrabať.
@kukulienka má pravdu v tom, čo píše o tej vedľajšej aróme.
izabella929
@kukulienka71...n ádherne sa ti vydarili sadlovníky..)) robila som s týmto cestom aj ja...mám tu aj recepty..objednávala som si sadlo u farmára..je to dosť pracné, ale na chuť neskutočne vynikajúce...
obor123
@kukulienka , v budúcnosti skús sadlo dať na pár hodín do studenej vody. To mi vravievala moja svokra,moja druhá mama. Tak sa stratí tá aróma od čriev .
mesiar50
Sadlo zosmrdne hlavne vtedy,ked je prasiatko neskoro vykolene cize zbavene criev.Doba po odporazeni osipanej by nemala prekrocit hranicu 30-40 minut.Tvoj recept je vynikajuci a samotne sadlovniky su Excelentne.Sikovna kucharka si.
kukulienka71
@mesiar50 , určite máš pravdu, to nevoňavé sadlo bolo z prasiatka, ktoré sa k nám doviezlo z inej dediny už zabité, takže ten čas by sedel. Terajšie prasiatko bolo vykolené na mieste skonu určite v tom časovom limite, ktorý spomínaš. Takže sa dostaneme veci na koreň. Som ti vďačná za dobrú radu, odborníkovi môžem len veriť. Ďakujem pekne za pochvalu, potešil si ma :-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Tak tak...Aké voňavé je sadlo, to záleží na šikovnosti mäsiara. Viac ako od jedálneho lístka prasiatka. Mimochodom, keby niekto chcel, mám pomleté zamrazené sadlo, kto sa k tomu nevie dostať, môžem poskytnúť. Ja som dostala od kamarátov, čo zabíjali a nestíham spotrebovať.
havino
čo sa tu človek nedozvie? a z čoho sa vôbec pečie a piekli tak krásne koláčiky, zaujímavé, ja som to jakživ nepočula a to sme zabíjali dva krát do roka veru a moja mama teda vychýrená pekárka, aj kuchárka, alebo si nepamätám, ved som mala 10 rokov, čo si poslednú zabijačku pamätám asi, pekný recept aj koláčik by som rada teda koštla
kukulienka71
@hag , asi to bude súčin všetkých spomínaných podmienok:-) tie prasiatka rozrábal manžel, vždy rovnako, vravel, že aj to dovezené bolo už bez čriev, aj som zabudla, veď my tu nemáme kam dať nepotrebné vnútornosti :-) zaujímavý fakt, že aj mäsiarsky nôž pri umývaní čudne páchol, to teraz nebolo...mám takú skúsenosť, že sa gazdinkám nechce piecť so sadlom, tiež som susedám ponúkala sadlo...a pritom je to veľká dobrota, aj pagáče, aj nasladko. Je to určite lepšie ako margaríny. Nech sa ti pošťastí záujemca! @havino , naši predkovia vedeli úžasne múdro zužitkovať skoro všetko pri zabíjačke. Asi si len nepamätáš, škoda. Ale odporúčam ti vyskúšať, je to fakt prirodzené a cesto je vynikajúcej chuti. Ďakujem :-)
medovnicek
pripomenula si mi moje detstvo a moju mamku, aj ona zvykla takéto podobné piecť :), z vnútorného sadla sú výborné koláčiky
kukulienka71
@Chapona (7.1.2017 12:47)

Ahoj, nie tam droždie nejde, to je ako lístkové cesto, len so sadlom. Ak máš sadlo, iste si pochutíte, tradičné chute sú výborné.
marika9
Sadlové cesto som naposledy jedla v detstve a pamätám si, že som ho mala rada. Dostala som sadlo, tak dnes som upiekla podľa Tvojho receptu. Boli neskutočne dobré. Môj muž ich nikdy nejedol a celé dopoludnie nedôverčivo chodil okolo mňa. Nakoniec sa priznal, že je milo prekvapený a riadne sa ich najedol.
kukulienka71
Dakujem pekne, Marika, za vybornu spravu. Tesim sa, ze vam doma chutilo, pozdravujem a prajem prijemny tyzden




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia