Pečené zemiaky
Tradičné pečené zemiaky s maslom (fotorecept)
Autor receptu: kucharocka123
Tradičné pečené zemiaky podľa jednoduchých receptov našich starých mám sú veru
tie najlepšie. Stačí zemiaky upiecť v šupke, k tomu maslo a soľ a samozrejme kyslé
mlieko alebo kvasená kyslá kapusta a chutná večera je na stole. Niekedy menej je
viac.
Len tak na pripomenutie, keď neviete čo na večeru...
10 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- Použijeme stredne veľké zemiaky, ktoré majú peknú a zdravú šupku. Dobre ich umyjeme a prekrojíme priečne napoly, aby sa nemuseli piecť priveľmi dlho.
- Na každej polovičke asi 1 cm od okrajov urobíme rez hlboko do dužiny tak, aby sme neporušili šupku. Jemne osolíme a potrieme rozpusteným maslom. Do masla môžeme pridať aj bylinky.
- Uložíme na suchý plech rezom navrch a pečieme pri teplote 200 °C cca 50 minút. Počas pečenia sa maslo dostane aj do zárezu a zemiaku dodá jemnú maslovú chuť. Ku koncu pečenia ich trochu popresúvame, aby sa šupka neprilepila o plech.
- Podávame s kyslým mliekom. Kto chce môže si pridať znovu maslo a dosoliť. Väčší gurmáni si pečené zemiaky môžu vychutnať napr. s domácou kvasenou kyslou kapustou. Dobrú chuť prajem!