Toum - cesnakový krém z Libanonu fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 16. apríla 2016

Tento cesnakový krém som prvýkrát ochutnala, keď nám ho priniesli naši priatelia z Libanonu. Všetci v rodine sme si ho obľúbili.

350ml
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1/4 hrček
1 ČL




Postup

  1. 1

    To je vsetko co potrebujeme na tento chutny cesnakovy krem. Cesnakove struciky som ocistila, odmerala som si olej, vytlacila som citronovu stavu. Ja som pouzila ryzovy olej. Moze sa samozrejme pouzit hocijaky lahsi olej. Neodporuca sa pouzit olivovy olej silnej chuti.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kedze nemam kuchynsky robot, cesnak so solou som si najprv rozsekala na tomto malom mixeri.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ---

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posekany cesnak som si potom prelozila do vacsieho mixera v ktorom robievam smoothie (toto naozaj neviem ako povedat po slovensky, ak mi pomozete, opravim to) Dolezite je aby vsetky nadoby boli uplne suche. Nesmie tam by ani len trochu vody. Voda by nam zabranila pre dokonale zlucenie cesnaku s olejom.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olej som prilievala za staleho miesania tenkym prudom velmi pomaly.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked som vyliala asi 1/4 oleja pridala som tiez pomaly 2 Pl citronovej stavy. Potom som pokracovala s prilievanim oleja. Po vyliati asi 1/4 oleja som zase pridala citronovu stavu.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opakovala som to potom zase vsetko, pokym som nepouzila vsetok olej a citronovu stavu.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovy cesnakovy krem som prelozila do poharikov. Pri miesani sa krem trochu zahrial. Treba ho dat do chladnicky schladit, ale odokryty. Keby ste ho prikryli taky teply mohla by tam vzniknut kondenzacia a krem by stratil svoju jemnu konzistenciu. Cesnakovy krem vydrzi v chladnicke par mesiacov. Je tiez vhodnym darcekom pre priatelov a znamych ktori su milovnikmi cesnaku.)

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked som zacinala robit tento cesnakovy krem, tak som ho robila v tom mensom mixeri. Teraz uz mam takyto vacsi. Tento mixer je vhodnejsi na vyrobu tohoto kremu.

    Toum - cesnakový krém z Libanonu (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babidka
V zivote by ma nenapadlo , ze z cesnaku a oleja sa da urobit takato "majoneza" alebo skor "slahacka " :-) K comu to podavas ? Alebo iba pridavas ? Vyzera to naozaj uzasne .
palokuchki
@Babidka mne to tiez viac pripada ako taka cesnakova majoneza. Kde to mozes pouzit? Vsade kde by si dala roztlaceny cesnak so solou. Moj muz si to natiera na chlieb namiesto masla, pridava si to do prazenice, ja som si ho dneska natrela na roztlacene avokado. Krem zostane stale pekny biely vdaka citronovej stave. Je to dobry sposob ako spracovat cesnak ked uz je blizko ze nam zacne klicit.
tiginko
krásne biely krém z toho vznikol, neuveriteľné. Určite vyskúšam, len môj mixér na smoothie je opačný, nádoba hore dnom a nože dole, nedá sa tam prilievať. Skúsim asi klasický mixér, aj keď ten nie je až taký výkonný. @palokuchki nemohla si rovno začať v tom smoothie makeri? Bolo potrebné to rozsekať najprv v tom sekáčiku?
palokuchki
@Veronikkka , dakujem za pripomenutie @pustinho receptu. @Marianne , @Terinka55 , @Majkahra , @Patroveckypitrs , @Tiginko , som rada ze sa vam tento recept pozdava a budem rada ked ho vyskusate. @Tiginko , mozno sa to moze aj hned zacat sekat v tom smoothie makeri. Tam ale tie struciky zo zaciatku dost skacu, je to tam treba dlhsie sekat. Ale mozno nic sa neziska, ked to treba z toho maleho potom prekladat do toho vacsieho. Prikladam link kde je viacej o tomto cesnakovom kreme pisane. Je to ale zial v anglictine, ale je tam aj video, ktore mozno pomoze viacej. On tam dava ovela viacej oleja ako som dala ja.
monty469
Skutočne dobrý nápad. Cesnak máme veľmi radi a kde sa dá tak ho tam pridávame :-) Ukladám, je to zaujímavé
jerica
Recept excellent :-)
Danielka, určite si spravím tvoj cesnakový krém, veľmi sa mi páči. Tvoje krásne predvedenie receptu je pohladenie nielen oka, viem si predstaviť tú lahodnú krémovú konzistenciu s chuťou.
Pri vysokom tlaku je takto spracovaní cesnak vynikajúci pre tých, čo sa nekamarátia s cesnakom.
Na jeseň sme cesnak nesadili, myslím si, že už je aj neskoro. Pozdrav posielam do jesennej Austrálie :-)
staja
Páči sa mi to, určite vyskúšam, len musím počkať do našej novej úrody. Ten vlaňajší už nestojí za veľa.
denyany
Urobím, lebo u nás sa použije fúra cesnaku. Ale aj ja počkám na novú úrodu a od domácich pestovateľov.
romulus
VYSKÚŠAM URČITE ,KEĎŽE CESNAK MÁM RÁD,NO TREBA NAOZAJ PODPORIŤ SK CESNAK.ČÍM V TVRDŠÍCH PODMIENKACH CESNAK RASTIE,TÝM JE SILNEJŠÍ A AJ PODĽA SKÚSENOSTI,MENŠÍ JE SILNEJŠÍ.ĎAKUJEM
45678
Nevydržala som, urobila som:-)
Dakujem za recept,tiež som nezaregistrovala od @pusta ,preto som to uvitala.všetko som robila ponorným mixerom.Som milo prekvapena výsledkom,aķurat moja nie je taká biela,no neprekaža mi to.
babav
@palokuchki , Danielka , dakujem za vynikajuci a zdravy recept.
Dnes som cesnakovy krem urobila podla tvojho receptu (vo food processor) , s olivovym olejom( nie extra virgin , ktory ma silnu prichut).Nie je taky biely ako tvoj , ale dostatocne husty , da sa natierat ,je stiplavy az vyraza dych. Pozrela som si aj video , ktore si pridala a rozmyslam ,ci hustota kremu zavisi od mnozstva oleja . Pan kuchar tam na 3 hlavicky cesnaku pouzil 4 salky.
Budem ho urcite robit casto.




palokuchki
@Katkasugar , @Pankrac , @Izabella929 , @Monty469 , @Kukulienka71 , @Jerica , @Staja , @Denyany , @Romulus , @Cladeene , @Tetrisss , @45678 , @Babav , vsetkym vam dakujem za mile komentare. Velmi ma potesili, som rada ze vas recept oslovil. @Jerica mas pravdu treba podporovat lokalny trh. Hlavne ten cesnak z Ciny nema ziadnu hodnotu. My sa tu tiez rozbiehame so sadenim cesnaku. Zatial sme zasadili 8000 strucikov, dneska budeme pokracovat, chceme zasadit este aspom raz take mnozstvo. Tiez su tu ludia vselijaky. Niektori radsej kupuju lacny cinsky smejd a niektori radsej trochu priplatia aby mali kvalitny domaci produkt. Neviem ako je to s dovozom ovocia do Europy, ale vsetko ovocie a zelenina ktora sa dovaza do Australie prechadza dymovou dezinfekciou (fumigation) takze to uz nemoze byt ktovieake zdrave. @45678 , @babav , tak vy ste to uz aj vyskusali. Tesim sa ze ste spokojni. @Babav dakujem tiez za foto. Ked to vyskusas s vacsim mnozstvom oleja daj vediet aky bol rozdiel. Tiez tam doporucuju pridat uvareny vychladeny zemiak, aby krem nebol taky stiplavy. @Cladeene , silny olivovy olej nie je vhodny. @Babav pouzila ten lahsi, slabsi a mala dobry vysledok.
1x jerica
katka78
Hneď ako som videla túto "cesnakovú majonézu", musela som vyskúšať. Dobre som spravila, nie je to len láska na prvý pohľad, ale aj ochutnanie. Parádny cesnakový krém je to, hustý, pevný a štipľavý - teda "píše" riadne! :-) Bude perfektným doplnkom viacerých našich jedál, ďakujem pekne za recept @Palokuchki !


palokuchki
@Katka78 , velmi ma to tesi. Dakujem za zpravu a pekne foto. Aj my sme si tento krem oblubili po nasom prvom ochutnani. Odvtedy ho casto robime.
sonulienka
Danielka tak toto je super recept určite aj ja vyskúšam. Srdečne ďakujem a pozdravujem.
jujoska
paradny recept, urcite co najskor musim urobit aj ja. Cesnakove milujeme
verus5
Zajtra idem na to, cesnak milujeme, dnes som robila už 2.dávku cesnakovej tinktúry na cievy, tlak atď. Zajtra, už sa teším, nikdy som nič podobné nepočula.Dávame pretlačený cesnak do kyslej smotany alebo jogurtu.
Ďakujem a dám vedieť a určite posuniem svojim priateľom.
babinka
Konecne som to vyskusala a musim chvalit krasny a chutny recept. Iba som si trosku lizla toho kremu, kym som ho vydolovala z mixeru a bol paradne silny. Dnes robim slany kolac podla Katka78, a hodlam k tomu pridat jogurtovo-cesnakovy dip. Dakujem za recept ❤️
palokuchki
@Babinka dakujem ze si dala vediet. Tesi ma ze si spokojna. Ja som si konecne kupila podobny mixer aky pouziva kuchar vo videu. V nom sa to ovela lahsie robi.
modrenka
Krém vyzerá skvele, myslíte že je možné v nasledujúcom kroku pridávať ďalšie suroviny a priamo z neho pripraviť nátierku - vajíčkovú, paprikovú, syrovú ... ?
babinka
Este raz musim napisat, robila som ho nespocetnekrat, ale az nedavno som pozrela aj video a zistila, ze sa to ma robit v inom pristroji- kuchynskom robote s nozmi, a to je ina praca. V tom mixers na ovocie sa mi krem prilis prehrieval a obcas vobec nezahustol. Teraz uz to ide, mojmu zatovi to velmi chuti a vzdy tak tuzobne pozrie, ze aj cesnak nakupil .....prave som mu urobila z jeden a pol davky. Dakujem Danka- je to skutocne silna a zdrava pochutka
babinka
@Modrenka , neskusala som pokracovat v natierke, pretoze krem je silny, jedine pouzit iba cast a pridat zvysne suroviny, lenze ten cesnak prerazi svojou silou a bude z toho cesnakova, nie vajickova ci paprikova natierka. Ked skus is, day vediet
palokuchki
@Babinka , pozdravujem. Aj ja som si kupila food processor- kuchynsky robot na ktorom sa to ovela lahsie robi. Robim tento cesnakovy krem velmi casto. Tesi ma ze aj ty si s nim spokojna. @Modrenka urcite mozes tento krem pridat aj do inych natierok. Len ho pridavaj pomaly aby cesnakova chut neprerazila ostatne chute.
babinka
Je chripkove obdobie a tak po dlhšej dobe som si spomenula na tento recept a za pár minút je hotový. Už sa tešíme na večeru
1x ubka
2010
Robil som znova, ale cinania na trhu mi predali daaku diabolsku variantu cesnaku co je nenormalne stiplavy, na rozdiel co normalne predavaju tak som dal viac...aj tak super, len si treba dat menej.





natascha1
Chcem sa opýtať, tento fantastický cesnakový krém robím vždy práve v tomto období z čerstvo zozberaného cesnaku. Predpokladám, že keď cesnak dobre vysuším a uskladním ho na zimu, tak sa recept z takého už vysušeného nevydarí. Chce to mladý šťavnatý cesnak. Myslíte, že by som mohla dať čerstvý cesnak teraz do mrazničky, aby bol skoro na jar použiteľný do tohto receptu? Cesnak som nikdy nemrazila, tak neviem, či nestratí na kvalite.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia